Yarın Sigarayı Bırakma Günü. Dünyada 6.5 saniyede bir kişi tütünden ölüyor.
Cumhuriyet'ten Sibel bahçetepe'nin haberine göre, sigara, beyin tümörleri, ortakulak hastalıkları, lösemi, felç, damar sertliği, koroner kalp hastalığı, kalp krizi, akciğer, gırtlak, lenf, meme, mesane gibi kanserler ile Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), astım gibi pek çok hastalığa neden oluyor.
Journal of the American Medical Association (JAMA) dergisinin araştırmasına göre, akciğer kanserine yakalanma riski sigara içmeyenlerde yüzde 3, bir paket sigara içenlerde yüzde 66, 2 paket içende yüzde 217 artıyor.
Uzmanlar, tütün dumanının 7 binden fazla kimyasal madde içerdiğini anımsatarak “Bunlardan 50’den fazlasının kansere neden olduğu biliniyor. Sigara bırakmada kullanılan en etkin tedavi yöntemlerine ülkemizde ulaşmak ve sigara bırakma polikliniklerinden destek almak mümkün” diyor.
Uzmanlar sigarayı bırakanların sağlığında görülen etkileri 5 maddede özetliyor: 1) 20 dakikada kalp atış hızı düşer. 2) 1 - 9 ayda öksürme ve nefes darlığı azalır. 3) 1 yılda koroner kalp hastalığı riski sigara içen birinin yarısı kadar olur. 4) 10 yılda akciğer kanseri riski sigara içen birinin yarısı kadar olur, ağız, gırtlak, yemek borusu, böbrek, mesane ve pankreas kanseri riski azalır. - 5) 15 yılda koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen birininkiyle aynı olur.