Greenpeace Akdeniz Projeler Sorumlusu Deniz Bayram şöyle konuştu: “Plastik kirliliği ile mücadele için acilen harekete geçmeliyiz, çünkü iki dakika kullanıp attığımız tek kullanımlık plastikler doğada yüzlerce yıl kaybolmuyor. Denizlerimiz daha fazla plastiği kaldıracak durumda değil. Avrupa Birliği, pipet, plastik çatal bıçak gibi ürünlerin aralarında olduğu bu gereksiz plastiklerin üretimini yasakladı. Türkiye’de de projemizi imzalayan 150 bin kişi ‘tek kullanımlık plastiklere ihtiyacımız yok’ diyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sıfır atık politikasının gereğini yaparak harekete geçmeli ve bu yasağı Türkiye’ye getirmeli. Bu sayede Türkiye plastikle mücadelede öncü ülkeler arasında yerini alabilir. Üç tarafı plastiklerle değil, denizlerle çevrili bir Türkiye için bunu yapmalıyız.”
Plastiklerle ilgili 5 çarpıcı gerçek
1950’li yıllardan bugüne 8,3 milyar ton plastik üretildi. Bu 1 milyar filin ağırlığına eşit.
Her sene yaklaşık 12 milyon ton plastik denizlere karışıyor. Bu, dakikada bir kamyon dolusu plastik demek.
Bugüne kadar üretilen plastiğin yüzde 90’ı geri dönüştürülmedi.
Deniz kuşlarının yüzde 90’ının, deniz kaplumbağalarının üçte birinin, balina ve yunusların yarısından fazlasının midesinde plastik var.
Büyük plastik parçaları mikro plastiklere bölünerek deniz canlılarının besin zincirine karışıyor. Hatta deniz mahsulleri aracılığıyla tabaklarımıza kadar giriyor.