Dünya

Mısır, Güney Afrika'nın İsrail aleyhine açtığı UAD davasına müdahil olacağını açıkladı

Mısır, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ve "etkili uluslararası taraflara" Gazze'deki uluslararası hukuk ihlallerini ve İsrail'in Refah kentindeki askeri saldırısını durdurmak için derhal harekete geçme çağrısını yineledi

13 Mayıs 2024 13:22

T24 Dış Haberler

Mısır, Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail aleyhine açtığı soykırım davasını destekleyeceğini açıkladı. 

Mısır, Güney Afrika'nın İsrail'i "soykırım"la suçlayarak Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davaya müdahil olacağını duyurdu. Hükümetten yapılan açıklamada, müdahil olma kararının "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinli sivillere yönelik saldırılarının artan şiddeti ve kapsamı ışığında" alındığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Bu saldırılar sivillerin kasıtlı olarak hedef alınmasını, altyapının tahrip edilmesini, zorla yerinden edilmeyi ve Gazze'de eşi benzeri görülmemiş bir insani krize yol açan dayanılmaz yaşam koşullarının yaratılmasını içermektedir. Bu eylemler uluslararası hukukun, insancıl hukukun ve savaş zamanında sivillerin korunmasına ilişkin 1949 tarihli Dördüncü Cenevre Sözleşmesinin açık bir ihlalini teşkil etmektedir."

Mısır, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ve "etkili uluslararası taraflara" Gazze'deki uluslararası hukuk ihlallerini ve İsrail'in Refah kentindeki askeri saldırısını durdurmak için derhal harekete geçme çağrısını yineledi.

Devlet medyası Al-Qahera News'in Pazar günü bildirdiğine göre Mısır, İsrail güçlerinin hafta başında sınır kapısının kontrolünü ele geçirmesinin ardından "İsrail'in kabul edilemez tırmanışı nedeniyle" sınırlarındaki Refah geçişi konusunda Tel Aviv ile koordinasyon sağlamayı reddetti.

İsrail saldırısından önce Gazze'ye ulaşan yardımın yaklaşık dörtte biri Refah sınır kapısından geliyordu.

Mısır, İsrail'in Gazze'nin en güneyindeki kente büyük bir askeri saldırı düzenlemesi halinde Refah'ta yaşayan bir milyondan fazla Filistinlinin "ciddi insani tehlikelerle" karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

BM'nin ana yardım kuruluşu Pazartesi günü yaptığı açıklamada geçtiğimiz hafta 360 bin kişinin şehirden kaçtığını tahmin ettiklerini belirtti. 

Türkiye de müdahil olacağını duyurmuştu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile düzenlediği ortak basın toplantısında Türkiye'nin de davaya müdahil olacağını açıklamıştı. Bakan Fidan şunları kaydetmişti: 

"İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları vicdanlarda yargılanmakta ve mahkum edilmektedir. Şüphesiz bu saldırıların hukuki düzlemde de yargılanması gerekmektedir. İsrail'in bu cürümleri hakkında Uluslararası Adalet Divanı'nda devam eden süreçler mevcuttur. Güney Afrika'nın başvurusunun hemen ardından 3 Ocak 2024'teki açıklamamızla bu başvuruyu memnuniyetle karşıladığımızı kaydetmiştik. Güney Afrika'nın bu başvurusunun ardından uluslararası toplumun nasıl bir tepki alacağı, Türkiye'nin bu durumdaki müdahalesinin nasıl olması gerektiği konusunda da Cumhurbaşkanımız tarafından verilen bir talimat mevcuttu. Biz ilk günden itibaren bu konuda iki yönlü bir çalışma sürdürdük. Birincisi hukukçularımızla da bir araya gelerek Türkiye'nin Güney Afrika'yı destekler şekilde davaya müdahil olması, hukuken nasıl ve hangi gerekçelerle mümkün olacak onu çok detaylı bir araştırma sürecine girdik."