Dünya

İsrail tankları, Refah'ta yerleşim bölgelerine ulaştı

İsrail, ABD'nin tehditlerine rağmen Gazze'de ayakta kalan son şehre karada saldırma planından vazgeçmiyor

15 Mayıs 2024 07:26

T24 Dış Haberler

İsrail tankları salı günü doğu Refah'ta ilerlemeye devam ederek Gazze'nin güneyindeki şehri bazı yerleşim bölgelerine ulaştı. 

Görgü tanıkları, tankların stratejik öneme Selahaddin yolunu geçerek Brezilya ve Cineyna mahallelerine girdiğini ifade etti. Reuters'a konuşan bir kişi, "Binaların olduğu sokaklardalar ve çatışmalar yaşanıyor" dedi. 

Bir BM yetkilisi, en ilerlemiş İsrail askerlerinin ofisinden yaklaşık 2 kilometre uzakta olduğunu ifade etti. 

Hamas'ın silahlı kolu, salı günü el-Salem mahallesinde İsrail'e ait asker taşıyan bir aracı füzeyle "yok ettiğini" ifade etti. Hamas bazı İsrailli askerlerin ölürken bazılarının da yaralandığını ifade etti. İsrail Savunma Kuvvetleri konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. 

İsrail Savunma Kuvvetleri ise günlük olarak faaliyetlerinin özetini verdiği raporda "Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafında "sıcak çatışmalarda birkaç silahlı terörist hücresini ortadan kaldırdığını" ifade etti. İsrail ordusu, şehrin doğusunda da bazı militan hücrelerinin ve füzelerin atıldığı bir bölgenin "yok edildiğini" söyledi. 

İsrail'in şehrin doğu ve merkezi mahallelerini tahliye etmeleri uyarısından sonra 360 bin ila 500 bin Filistinli Refah şehrinden ayrıldı. Şehrin kuzeyinde İsrail hafta sonu boyunca bir dizi operasyon yaptı. Haftalardır burada şiddetli çatışmalar yaşanıyordu. Şehrin kuzeyini de 100 bin kişinin terk etmek zorunda kaldığı belirtildi. 

İsrail'in müttefikleri ve yardım grupları, bir insani felaket yaşanabileceğini söyleyerek Refah'a yapılacak bir kara harekatının karşısında durmaya devam ediyor. ABD, geçen haftalarda Refah'ta kullanılabileceği gerekçesiyle İsrail'e bomba gönderilmesini önledi. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin daha fazla silah transferini iptal etme tehdidine rağmen potansiyel Refah harekatından geri adım atmayı reddetti. 

Son günlerde Refah'ın daha kuzey ve batısına giden yollar, şehirden kaçmaya çalışan insanlarla doldu.