Dünya

HRW raporu: Ekim ayından bu yana Gazze'deki doğrudan yardım gruplarına yönelik en az sekiz İsrail saldırısı yaşandı

HRW, raporda yer alan her vakada yardım gruplarının koordinatlarını İsrail makamlarına verdiğini söyledi

14 Mayıs 2024 07:41

T24 Dış Haberler

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından hazırlanan bir rapora göre İsrail güçleri Ekim ayından bu yana Gazze'deki insani yardım konvoylarına ve tesislerine, yardım kuruluşları koordinatlarını İsrail makamlarına bildirmelerine rağmen en az sekiz saldırı düzenledi.

HRW, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) en az 31 kişinin ölümüne ya da yaralanmasına neden olan bu saldırılardan önce yardım kuruluşlarına herhangi bir uyarıda bulunmadığını belirtti.

Bir olayda, 1 Nisan'da, Deyr el-Belah şehrinde yedi yardım görevlisi insansız hava aracı saldırılarında öldürüldü. Füzeler üç World Central Kitchen (WCK) aracından oluşan bir konvoya isabet etti; araçlardan ikisinin üzerinde kuruluşun logosu bulunuyordu ve hepsi de sivilleri taşıyordu. HRW konvoyun "kuruluşun İsrail ordusuyla anlaştıklarını söylediği bir güzergahta ilerlediğini" söyledi.

Saldırıyı "yanlış tanımlamaya" bağlayan IDF Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, "WCK yardım çalışanlarına zarar verme niyetiyle gerçekleştirilmediğini" söyledi ve bunun olmaması gereken bir hata olduğunu belirtti.

BM yardım kuruluşu HRW'ye göre, 9 Aralık'ta İsrail donanması Refah'ta iki binadan oluşan UNRWA misafirhanesine 20 mm'lik top mermisi attı.

Saldırı akşam geç saatlerde 10 personelin içeride uyuduğu sırada meydana geldi. Ajans, konukevinin koordinatlarını saldırıdan önce, saldırı günü de dahil olmak üzere düzenli olarak İsrailli yetkililerle paylaştığını ve o sırada bölgede herhangi bir askeri hedefin varlığından haberdar olmadığını söyledi. UNRWA, HRW'ye saldırıyla ilgili herhangi bir uyarı almadığını söyledi.

Üçüncü bir olayda ise, 8 Ocak'ta bir İsrail mermisi Han Yunus'ta 100'den fazla Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) çalışanı ve ailelerinin barındığı bir binanın yan tarafını deldi. Bir MSF çalışanının beş yaşındaki kızı hayatını kaybederken dört kişi de yaralandı.

HRW, MSF çalışanlarının bölgede herhangi bir askeri hedef görmediklerini ve saldırıya ilişkin herhangi bir uyarı almadıklarını söylediğini belirtti.

20 Kasım'da Sınır Tanımayan Doktorlar'ın Gazze'deki kliniğinin önünde
park halinde duran beş aracı vuruldu

HRW, 18 Kasım'da bir MSF konvoyuna, 18 Ocak'ta Uluslararası Kurtarma Komitesi ve Filistin için Tıbbi Yardım çalışanlarının kaldığı bir misafirhaneye, 5 Şubat'ta bir UNRWA konvoyuna, 20 Şubat'ta bir MSF misafirhanesine ve 8 Mart'ta Amerikalı bir Yakın Doğu Mülteci Yardımı çalışanının barındığı bir eve olmak üzere beş saldırının daha detaylarını verdi.

Raporda son olarak Pazartesi günü Refah'ta bir BM aracının ateş altında kalması ve bunun sonucunda örgütün Emniyet ve Güvenlik Departmanı'ndan bir kişinin ölmesi ve bir diğerinin de yaralanmasıyla sonuçlandığı olay yer aldı.

"Bu suçlar için hesap verebilirlik sağlanmalı"

BM sözcüsü, Genel Sekreter Antonio Guterres'in "derin üzüntü" duyduğunu ve "BM personeline yönelik tüm saldırıları kınadığını ve tam bir soruşturma çağrısında bulunduğunu" söyledi.

HRW, raporda yer alan her vakada yardım gruplarının koordinatlarını İsrail makamlarına verdiğini söyledi.

HRW direktörlerinden Belkis Wille şunları söyledi:

"İsrail bir yandan hayat kurtaran kritik insani yardım malzemelerine erişimi engellerken, diğer yandan da içeri girmesine izin verdiği az miktardaki malzemeyi taşıyan konvoylara saldırıyor. İsrail güçleri yardım kuruluşlarına yönelik saldırılarına derhal son vermeli ve bu suçlar için hesap verebilirlik sağlanmalıdır."

BM, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 254 yardım çalışanının öldürüldüğünü bildirdi. Bu ölümlerin 188'ini UNRWA personeli oluşturuyor. UNRWA'ya göre 169 tesisi çatışmalardan etkilendi ve en az 429 yerinden edilmiş insan barınaklarında öldürüldü.