Gündem

Filistin için Bin Genç: "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz"

Topluluk üyeleri 1 Mayıs'ta gözaltına alınan arkadaşları için adalet istiyor

14 Mayıs 2024 11:00

İsrail’e karşı filistin direnişini savunan “Filisitin için Bin Genç” hareketi üyeleri olan üniversiteli öğrencileri tutuklanan arkadaşları için eylem düzenledi. 1 Mayıs’ta ilk önce göz altına alınan daha sonra 4 Mayıs’ta İstanbul Adliyesi’ne sevk edilerek tutuklanan topluluk üyesi olan arkadaşları için direnişi sürdürüyorlar.Filistin için Bin Genç topluluğu adı altında İsrail'e yönelik protestolar düzenleyen platform aynı zamanda Türkiye-İsrail ticari ilişkilerinin ortaya çıkmasıyla, Türkiye'nin İsrail ile olan ilişkilerini eleştiren eylemler de ortaya koyuyordu. 

Gözaltına alınırken polis tarafından işkence uygulandı

1 Mayıs'ta “Düzene Karşı Kavgada Gençliğin Sesi Yenilgi Tanımaz” yazılı pankart açmak isteyen grup polis tarafından ters kelepçe ile gözaltına alınan topluluk üyeleri, gözaltına alınırken kendilerine yumruk atıldığı ve kafalarının su birikintilerine sokulara işkenceye maruz kaldıklarını iddia etti.

Cumhuriyet'in haberine göre; gözaltına alınan topluluk üyeleri, dört gün emniyette tutulmalarının; 6 Nisan'da Odakule binasının önünde yapmak istedikleri eylem nedeniyle olduğunu iddia etti. Topluluk üyelerinin iddia ettiğine göre; nezarette kaldıkları süre boyunca temel ihtiyaçlarını gidermelerine izin verilmedi, kadınlar kameralar tarafından izlenen odalarda çöp poşetlerine tuvaletlerini yapmak zorunda bırakıldı, hijyenik pede ihtiyacı olan kadınlara bu taleplerinin temin edilemediği söylendi. İddiaya göre avukatların öğrencilere getirdiği şeker, hijyenik ped, ilaç, peçete ve temiz kıyafetler gözaltındaki öğrencilere iletilmedi.

Adalet bekliyoruz

4 Mayıs'ta İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen 65 kişi arasında bulununan 5 arkadaşlarının tutuklanma sebebinin “cumhurbaşkanına hakaret” ve “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlarından olduğunu belirten öğrenciler, Filistin mücadelelerine zarar verilmek istendiğini belirtti. Arkadaşları için adalet beklediklerini söyledi.

Filistin için Bin Genç topluluğu, 6 Nisan Filistin Toprak Günü'nde Odakule binasında bulunan İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü önünde "İsrail ile ticareti kes" söylemi ile eylem düzenlemişti. Bu protestoda 43 kişi gözaltına alınmış, kontrollerin ardından 38'i serbest bırakılmış 5'i hakkında adli işlem başlatılmıştı.