Araştırma: Yaşlılık hangi yaşta başlıyor?

Bilim insanlarının yaptığı araştırma, yaşlılığın “başlangıç yaşı”nın geçmişe göre daha ileri bir zamana ertelendiğini ancak bu eğilimin sonsuza kadar sürmeyeceğini ortaya koyuyor.

28 Nisan 2024 16:02

113

Araştırma: Yaşlılık hangi yaşta başlıyor?

213

Almanya, ABD ve Lüksemburg'dan bilim insanları, onlarca yıl süren bir araştırmaya imza attı. "Alman Yaşlanma Anketi" adı verilen çalışmaya katılan 14 binden fazla kişiden veri toplandı.

313

Katılımcılar 1911 ile 1974 yılları arasında doğduğu için, birden fazla nesli kapsayan bu kişiler, 25 yıllık bir süre boyunca, 40 ile 100 yaşları arasında toplamda sekiz kez yanıt verdi.

413

Ana sorulardan biri ve yeni araştırmanın konusu "birini yaşlı olarak tanımlamak için hangi yaşa gelmiş olması gerekir?" olarak belirlendi.

513

Bu soru 65 yaşındayken sorulduğunda, 1911 doğumlular yaşlılığın ortalama 71 yaşında başladığını söyledi. Aynı soru, 1956 doğumlulara 65 yaşına geldiklerinde tekrar sorulduğunda, bu sefer yaşlılık eşiğini üç yıl ileri alarak, ortalama 74 yaş yanıtını verdiler.

613

Araştırmanın baş yazarı Markus Wettstein, bunun neden olabileceğine dair bazı fikirlere sahip: "Beklenen yaşam süresi arttı, bu da yaşlılık başlangıcının geç algılanmasına katkıda bulunabilir. Ayrıca, sağlıkla ilgili iyileşmeler var, böylece geçmişte yaşlı olarak kabul edilen belirli bir yaştaki insanlar, günümüzde yaşlı olarak kabul edilmeyebilir."

713

Aynı eğilim bireysel düzeyde de gözlendi. Ortalama olarak, her katılımcı dört veya beş yıl yaşlandığında, yaşlılık başlangıcı için tahminleri de bir yıl arttı.

813

Kadınlar, yaşlılık eşiğini erkeklerden ortalama iki yıl daha ileriye koydu. Bireysel tahminleri etkileyen bazı diğer faktörler de bulundu. Örneğin sağlık sorunu olanlar, daha yalnız olanlar veya kendilerini daha yaşlı "hissettiklerini" belirtenler genellikle yaşlılığın daha erken başladığına inanıyor.

913

Wettstein, "Yaşlılık eşiğinin daha ileride görülmesine yönelik eğilimin, yaşlı insanlara ve yaşlanmaya yönelik daha olumlu görüşlere doğru bir eğilimi yansıtıp yansıtmadığı belirsiz. Ya da tam tersi şekilde, belki de yaşlı olmanın arzu edilmeyen bir durum olarak kabul edilmesi nedeniyle insanlar 'yaşlılık' başlangıcını ertelemek istemiyor da olabilir" diyor.

1013

Ayrıca, bu erteleme eğiliminin sürekli devam etmeyeceği de açık. Son yıllarda bu eğilim yavaşladı.

1113

Araştırmanın bazı sınırlamaları var; katılımcıların hepsi Almanya'dan ve muhtemelen Avrupa dışı kültürler yaşlanmayı farklı şekilde görüyor olabilir.

1213

Araştırmacılar, gelecekteki çalışmaların bu konuyu ele alması gerektiğini ve yaşlılık başlangıcı algısının ertelenmesi eğiliminin yavaşlamaya devam edip etmediğini incelemesi gerektiğini söylüyor.

1313

Kaynak: https://tr.mashable.com/bilimsel-arastirma/13169/yaslilik-hangi-yasta-basliyor-evet-bu-konuda-da-arastirma-yapildi