27 Kasım 2018

Suriye'de gene kimyasal silah

Sanki Rusya ve Esad rejimi bizi sıkıştırmaya çalışıyor

Suriye’de gene kimyasal silah kullanıldığı öne sürülüyor. Bu kez iddiayı öne süren Ruslar. İddialarına göre, İdlib’deki aşırı eğilimli rejim muhalifleri Halep’e yönelik olarak kullanmış kimyasal silahları. Olayın ayrıntıları fazla bilinmiyor. Uluslararası basına da geniş şekilde yansımadı. Daha çok Rusların verdiği bilgilere dayanılıyor. Ruslar, güya İdlib’ı biz kontrol ediyoruz ya, bize de haber vererek cezalandırma operasyonu yapmışlar.

İdlib’teki acayip muhalifler kimyasal silah kullandıysa Rusya’nın yaptığı doğrudur. Daha önce BM Güvenlik Konseyi’nin üç Batılı üyesinin Esad rejimini kimyasal silah kullandığı için cezalandırma operasyonu yapmalarını da doğru bulmuştuk. Aslında, BM Güvenlik Konseyi Daimi üyelerinin bu tür operasyonları, rejim / muhalefet ayırımı gözetmeden, birlikte yapmaları gerekir.

Türk kamuoyunda kimyasal silah kullanımına karşı ciddi bir duyarlılık henüz oluşamadı. Gene de anımsatalım. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (KSYÖ) göre, Eylül 2013 ile Nisan 2018 arasında Suriye’de 37 kimyasal silah kullanma olayı olmuş. Suriye’deki gelişmeleri yakından izlemekle ilgili ve bağımsız olduğu için daha rahat hareket edebilen BM İnsan Hakları Konseyi Bağımsız uluslararası Araştırma Komisyonu ayrıca 18 kimyasal silah kullanma olayı saptamış.

Gene aynı komisyona göre bu vahim uluslararası hukuk ihlali ve savaş suçlarının yüzde doksanını Esad rejiminin işlediğini bizim kamuoyu bakımından anımsatmakta yarar var.

Komisyon’dan farklı olarak, KSYÖ’nün yetkisi, yakın zamana kadar, kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını saptamakla sınırlı idi. Başka bir deyişle, KSYÖ suç işlendiğini belirliyor, ama failini arıştıramıyordu. Son zamanda İngiltere’nin girişimiyle KSYÖ’ye suçun failini araştırma yetkisi de verildi. Rusya bunu önlemeye çalıştı, ama başarılı olamadı.

Gene anımsayalım. Rusya bugüne kadar Suriye’de kimyasal silah kullanımı konusunda BM Güvenlik Konseyi’nin karar almasını hep engelledi. BM’in diğer mekanizmalarının çalıştırılarak araştırma yapılmasını engelledi. Yeni araştırma mekanizmaları kurulmasını engelledi. Özellikle suçun failinin tespiti girişimlerini engelledi. Bu engellemeler olmasaydı, üç Batı ülkesinin Esad rejimine yönelik cezalandırma operasyonları da olmayacaktı.

Kimyasal silah kullanımı çok çok vahim bir savaş suçu. Mutlaka cezalandırılması gerekir. Rusya, Batılı ülkeler gibi, konuyu hemen BM Güvenlik Konseyi’ne getirebilirdi (Bilmiyorum, getiriyor mu? Getirse bile “hemen” olmayacak.) Rusya, Batılı ülkeler gibi, KSYÖ’den hemen suçun ve failinin ortaya çıkarılmasını isteyebilirdi. Rusya, aslında atılması gereken ve Batılı ülkelerin operasyon yapmadan önce hızla attıkları bu adımları atladı ve güya bizim kontrolümüz altındaki bölgede bulunduğu anlaşılan hedefleri güm diye vurmayı tercih etti.

Kimyasal silah kullanıldıysa Rusya’ya “Neden vurdun?” ben şahsen demem. Ancak, vurmadan önce şu yukarıda saydığımız aşamalardan neden geçmediğini sorarım. Bu işin içinde bir tuhaflık umarız yoktur. Çünkü İdlib’ten iyi kokular gelmiyor. Sanki Rusya ve Esad rejimi bizi sıkıştırmaya çalışıyor. Bizimkiler İdlib’deki o acayip muhalifleri hâlâ halledemedilerse sıkıştırma sürer. Eğer hallettilerse, güvendiğimiz Rus dağına icabında kolayca kar yağabilir demektir.

Yazarın Diğer Yazıları

Washington ve Ramallah

Özgür Özel’in Ramallah’a gitmesi “özel” bir anlam, önem taşıyacaktır. Ramallah’a, yerel seçimleri kazanmış, ülkesinin birinci partisi haline gelmiş bir siyasal hareketin lideri olarak gidecektir. CHP’nin sadece Filistin değil, Orta Doğu’ya ilişkin vizyonunu ortaya koyması, Ramallah’dan uluslarararası topluma Türkiye’nin yeni sesi olarak seslenebilmesi önemlidir

Ölüm ana

Yaşamamıza izin veren Ölüm Ana olduğunu düşünüyorlar. Ondan medet umuyorlar. Ölümün yaşamdan güçlü olduğunu görüyorlar. Yılda yirmi, otuz bin cinayetin işlendiği bir ülkede ölüme "insaf et, bizi yaşat" diyorlar. Hayat o kadar ucuz olunca ölüme yakıştırılan güç artıyor. Ölümde ana rahminin, kucağının sıcaklığı aranıyor

Meksika'daki kadın

İnanılır gibi değil ama gerçek! Meksika'nın dini Guadalupe Bakiresi dinidir. Başka bir deyişle, bizim açımızdan önemli olan, Meksika'nın kendine özgü bir hristiyanlık, nerdeyse yeni bir din benimsemesidir. Başat figürü de bir kadındır. İşte maço Meksika! Ey Kibele! Sen nelere kadirsin!