22 Temmuz 2018

Başkan'ın tosunu

OHAL’den olağan (!) rejime geçerken Fransa’yı örnek alıyormuşuz

Fransa yeni bir skandal ile çalkalanıyor. Fransız Cumhurbaşkanı dahi çocuk Macron’un bir danışmanı 1 Mayıs gösterileri sırasında bir göstericiyi dövmüş. Video çekimleri ortaya çıktı. Kamuoyu ve muhalefet ayağa kalktı.

Ne olup bititğini biraz izlemeye çalıştım. Gördüğüm kadarıyla Macron, elinden gelse, olayı ört bas edip danışmanına sahip çıkacak. Ancak yapamıyor, düşünün koskoca Cumhurbaşkanı, onun dediği olamıyor... Çünkü Fransa’da sistem cumhurbaşkanından daha güçlü. Cumhurbaşkanı’nın adamı, yakını demeyip aldılar içeri, adalet hesap soracak. Macron ve hükümetine bir siyasi fatura da elbette çıkıyor. Meclis görüşmesi yapılabilir.

Video çekimini ben de gördüm. Siz de bakın. Danışman, kafasına bir kask da takmış, sille tokat girişiyor. İsminin Türkçesi İskender. Maşallah besili bir tosun. Danışman olarak ne işe yararmış, anlamadım, ama göstericiyi döverken iktidarda olmanın, muktedir olmanın zevkini çıkardığını anladım.

Biliyorsunuz, bizde de böyle bir danışman vardı. Tekme uzmanı. Macron’un danışmanı full combat’çıya benziyor. Bizimki Tayland boksunun bacak figürlerinde uzmanlaşmış gibiydi. Macron’un tosunu Türk olsaydı kim bilir ne mutlu olurdu! Sabah akşam iskender kebapla beslenir, bildiği bütün dövüş  numaralarını rahatça icra ederdi. Çok lâf eden olursa 4 -5 yıl sonra şöyle bir “pardon” çekip işin içinden çıkardı.

Macron’un tosunu mahkemede savunma yaparken, “Bakın, bütün Avrupa ülkelerinin kıskandığı Türkiye’de uygulama böyle. Onları uzaktan kıskanmak yerine örnek almayılız.” diyecek mi, bilmiyoruz.

Ancak, biz OHAL’den olağan (!) rejime geçerken Fransa’yı örnek alıyormuşuz, gazetelerde okuduğumuz göre. Bu iddıaya  karşılık olarak çok inandırıcı hukuki, siyasi analizler de okuyoruz. Gördüğümüz kadarıyla iki ülkenin OHAL’den olağana geçişleri arasında büyük fark bulunuyor. Danışmanlara yapılan muameler arasındaki fark aklımıza geliyor elbette.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Ölüm ana

Yaşamamıza izin veren Ölüm Ana olduğunu düşünüyorlar. Ondan medet umuyorlar. Ölümün yaşamdan güçlü olduğunu görüyorlar. Yılda yirmi, otuz bin cinayetin işlendiği bir ülkede ölüme "insaf et, bizi yaşat" diyorlar. Hayat o kadar ucuz olunca ölüme yakıştırılan güç artıyor. Ölümde ana rahminin, kucağının sıcaklığı aranıyor

Meksika'daki kadın

İnanılır gibi değil ama gerçek! Meksika'nın dini Guadalupe Bakiresi dinidir. Başka bir deyişle, bizim açımızdan önemli olan, Meksika'nın kendine özgü bir hristiyanlık, nerdeyse yeni bir din benimsemesidir. Başat figürü de bir kadındır. İşte maço Meksika! Ey Kibele! Sen nelere kadirsin!

Okuyan kadın

Kadını kitaptan ayıramazsın, yoksa elma boğazına takılır