Gündem

Yemek kartlarında yeni dönem; İskontoya son verilecek, komisyon bedeli yüzde 6'yı geçmeyecek...

Sektörün düzenlemeye uyum sağlaması için 6 ay süre tanınacak

10 Mayıs 2018 11:06

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre yemek kartında iskonto uygulamasına son verilecek. Komisyon bedeli yüzde 6’yı geçemeyecek. Ödemeler 30 günle sınırlandırılacak.

Gazete Habertürk'ten Esra Nehir'in haberinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı, yüzde 12’leri bulan yüksek oranlarda komisyon alınması nedeniyle esnafın şikâyet ettiği yemek kartıyla ilgili hazırlanan yönetmelikte eyr alan düzenlemeler aktarıldı. Buna göre, sektörde yüksek komisyonların sebebi olarak görülen “iskonto” uygulamasına son verilecek. Yemek kartı kuruluşları, sözleşme yaptıkları işverenlere iskonto uygulamayacaklar ya da farklı isimlerle menfaat talep edemeyecekler. İşverenler de yemek kartı kuruluşundan iskonto veya başka bir menfaat talep edemeyecek.

Komisyona üst sınır

Komisyon oranlarına yüzde 6’lık üst sınır uygulanacak. Yemek kartı kuruluşu, esnaftan yüzde 6’dan fazla komisyon alamayacak. Komisyon dışında, uygulama, barındırma, kira, sarf malzemesi, işletim, teknik destek ve bakım bedeli ile depozito gibi adlar altında herhangi bir bedel talep edemeyecek. Böylece, esnafın yüksek komisyon oranları ve diğer bedeller nedeniyle yaşadığı mali baskı son bulacak.

Düzenleme kapsamında, yemek kartı kuruluşları tarafından esnafa yapılacak ödeme süresi, fatura tarihinden itibaren 30 günü geçemeyecek. Yemek kartı kuruluşları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bildirimde bulunmakla da yükümlü olacak. Yemek kartı kuruluşları sunmuş oldukları hizmetler karşılığında esnafa yapması gereken ödemelerin süresini uzatamayacak.

Bakiye devri

Yönetmelik taslağı ile yemek kartlarındaki bakiye devrine ilişkin soru işaretleri de giderildi. Buna göre, ay sonu veya yıl sonu itibarıyla yemek kartında kalan bakiyeler, herhangi bir şart aranmaksızın bir sonraki aya veya yıla devredecek.

Sektörün düzenlemeye uyum sağlaması için 6 ay süre tanınacak.