Gündem

Üşüdüğü için camiye giren çocuğa bağış kutusunu soyduğu iddiasıyla hapis cezası

Dosya temyiz için istinaf mahkemesine gönderildi

10 Mart 2018 12:37

Eskişehir’de iki yıl önce üşüdükleri için camiye giren iki çocuktan birine, camideki bağış kutusunu soymak suçlamasıyla 1 yıl hapis cezası verildi.

BirGün’den Uğur Koç’un haberine göre, 17 yaşındaki İ.K. ve 16 yaşındaki R.S.G adlı iki çocuk, Eskişehir 2. Çocuk Mahkemesi’nde görülen davadaki anlatımlarına göre 2016 Eylül’ünde Eskişehir’e çalışmak için gitti. İki çocuk kendilerini çağıran kişiye ulaşamayınca kalacak yerleri olmadığı için Tepebaşı ilçesindeki Fatih Camisi’ne girdi. Dava dosyasına göre çocuklar camiye girerken pencere üzerinde çizik oluşturacak biçimde zorladı. Sabah çocuklar çıktıktan sonra görevli kişi camiye girildiğini ve içindeki bağış kutusunun kilidinin kırıldığını fark ederek polise haber verdi. Çocuklar yakalanarak haklarında ‘ibadethanede bulunan mala zarar vermek’ ve ‘hırsızlık’ suçlamasıyla kamu davası açıldı.

Şikâyetçi olmadı

Fatih Camisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı olan Cemal Y. de davaya ‘mağdur’ sıfatıyla katıldı. Cemal Y., olay günü camiye girdiğinde günlük olarak içinden ortalama 4-5 TL kadar bozuk paranın çıktığı, bazen ise hiç çıkmadığı sadaka kutusunun devrilmiş ve kilidinin kırılmış olduğunu gördüğünü, ancak bunu kimin yaptığını bilmediklerini söyledi. Dernek olarak veya şahsen bir şikayetlerinin olmadığını belirten Cemal Y., çocukların etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmalarına razı olduğunu bildirdi.

Çocuklara delil yok

Eskişehir 2. Çocuk Mahkemesi, iki çocuk hakkındaki davayı 1 Şubat’ta karara bağladı. Gerekçeli kararda, çocukların camiye girdiğine dair kamera kayıtları, parmak izi gibi delillerin olduğuna işaret edilirken hırsızlık suçlamasına neden olan sadaka kutusunun çocuklar tarafından kırılarak içindeki paranın alındığına dair hiçbir kanıt ileri sürülemedi. Mahkeme, buna karşın iki çocuğa da hırsızlık suçlamasıyla ceza verdi.

"Mahkame kanaati"

Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılması uygulamasını kullanmazken bunun çocuklar hakkındaki şu ‘kanaat’le yapıldığını belirtti:

“Suça sürüklenen çocukların silinme şartı gerçekleşmemiş mahkûmiyetleri bulunması, adli sicil kayıtlarından anlaşılan suça meyilli kişiliklerine nazaran ileride bir daha suç işlemeyecekleri kanaatine ulaşılamaması…”

Mahkeme ayrıca İ.K. hakkında verilen cezanın para cezasına çevrilmemesinin sebebini de şu ‘kanaat’iyle açıkladı:

“İ. K.’nin aynı nev’i suçlar nedeniyle kesinleşmiş hapis cezası mahkumiyeti bulunması ve adli sicil kaydına nazaran bu tür suçlara meyilli kişiliğine nazaran ileride bir daha suç işlemediği kanaatine ulaşılamadığından…”

Birine hapis, diğerine para cezası

Kararında, iddia edilen suç tarihinde 15 yaşından büyük olan İ.K.’ye ‘hırsızlık suçundan 8 ay 10 gün, kamu malına zarar vermek suçundan da 3 ay 10 gün hapis cezası veren Eskişehir 2. Çocuk Mahkemesi, R. S. G.’nin ise suç tarihinde 15 yaşından küçük olduğunu kaydederek hakkındaki iki suçtan hapis cezası verdi ve bunları para cezasına çevirerek toplamda 5 bin 200 lira ile cezalandırdı.

Dosya temyiz için istinaf mahkemesine gönderildi. Eğer karar onanırsa İ. K. 1yıl hapis yatacak.