Gündem

Türkmen: Böyle yemini krallar yapar

Tayyip Erdoğan’ın davetli listesini eleştiren eski Dışişleri Bakanı İlter Türkmen 'Böyle davetler krallıklarda yapılır, cumhuriyetlerde değil' diye konuştu

28 Ağustos 2014 16:28

Tayyip Erdoğan'ın bugünkü Cumhurbaşkanı Yemin Töreni’ne ABD’nin maslahatgüzar seviyesinde katılmasını değerlendiren eski Dışişleri Bakanı İlter Türkmen, “Devletlere böyle davetler, krallıklarda yapılır, cumhuriyetlerde değil” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine katılması için ABD Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jess L. Baily’yi görevlendirdi. ABD’nin, Erdoğan’ın devir teslim törenine Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı’nı görevlendirmesiyle ilgili Taraf’tan Aysun Yazıcı’ya konuşan emekli büyükelçi Temel İskit, “Türkiye’nin imajı çok yıprandı. Katılımcılar, dış politikanın yansıması olacak” dedi. Erdoğan’ın davetli listesini eleştiren eski Dışişleri Bakanı İlter Türkmen de “Böyle davetler krallıklarda yapılır, cumhuriyetlerde değil” diye konuştu.

 

ABD özel anlam vermiyor

 

Temel İskit şunları söyledi:

“Davetli listesi Türkiye’nin prestij düzeyini yansıtır. Amerika’nın Ankara büyükelçisi gitti ve yerine yenisi gelmedi. Diplomatik adetlere göre, en kıdemli meslek memuru olan kişi maslahatgüzar olur. Eğer büyükelçi gitmeseydi, Erdoğan’ın davetine de o gelecekti. Yani bu görevlendirme, büyükelçi seviyesinde temsil demektir. Bu görevlendirmenin diğer bir anlamı ise, Amerika, ‘Ankara’da bir büyükelçiliğimiz var, o temsil etsin, ben kalkıp da Washington’dan bakan seviyesinde, başkan yardımcısı gibi özel bir temsilci yollamayacağım’ demektir. Yani Amerika devir teslim törenine özel bir anlam vermiyor. Eğer bu olay üç sene önce olsaydı, o zaman Başkan Yardımcısı Joe Biden veya Dışişleri Bakanı John Kerry gelebilirdi. Ancak, özellikle Batı ve Amerika nezdinde Türkiye’nin dış dünyadaki imajı çok yıprandı. Cumhurbaşkanı olmak veya devralmak bir ülkenin iç işidir ancak iddialı ülkeler diğer ülkeleri davet ederler. Mesela Amerika Başkanlık devrinde böyle bir şey hatırlamıyorum. Bir cumhurbaşkanlığı değişiminde dünyaya davet çıkarıp, ‘Ne olur gelin’ demek bir riske girmektir. Bu davet edilenlerin gelmemesi gibi bir risk var. Davetlilere baktığınızda, Orta Asya ülkeleri, Katar gibi ülkeler. Batı dünyasından kimse yok. Türkiye’nin imajına paralel düşen bir katılım görüyorum ben.”

 

Böyle bir usul yok

 

Eski Dışişleri Bakanı İlter Türkmen:

“Cumhurbaşkanı seçildiğinde diğer ülkelere davetiye gönderildiğini hatırlamıyorum. Başka ülkelerde böyle merasimler yapılmıyor. Son Fransız cumhurbaşkanı Hollande olduğunda da böyle bir şey olmadı. Böyle davetler de doğru değil, krallıklar böyle davetler yapar. Cumhuriyetler yapmaz. Krallar taç giyerken bütün akrabalarını çağırır. Bizimki cumhuriyet. Bu davetler Türkiye’nin ne kadar destek gördüğünü göstermek için yapılıyor. Biraz gövde gösterisi.”