Gündem

Sözcü: Reza Zarrab New York sokaklarında görüntülendi

ABD'de 20 ayı aşkın süre tutuklu kalan Zarrab 'itirafçı' olmuştu

21 Haziran 2018 16:14

Sözcü gazetesi, ABD'de yargılandığı davada itirafçı olan İran asıllı Azeri iş insanı Reza Zarrab'ın New York'ta görüntülendiğini iddia etti.

ABD'nin İran'a yönelik ambargo uygulamasını deldiği iddiasıyla yargılanan ve 20 ayı aşkın süre tutuklu kalan Zarrab 'itirafçı' olmuş, “Rüşvet verdiğim bütün devlet yetkililerinin ismini vermedim henüz. Hatta en önemli olan kişi bile var” dediği öne sürülmüştü.

Sözcü’den Zeynep Gürcanlı’nın haberi aynen şöyle:

ABD’de “Zarrab davası” olarak başlayıp, Halkbank Eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın yargılanmasına dönüşen davada, Reza Zarrab itirafçı oldu. Atilla’nın ceza almasının ardından Zarrab’ın hukuki statüsü de belli oldu. Zarrab artık New York’ta ‘tutuklu tanık’ statüsüne alındı. Zarrab, ‘tutuklu tanık’ olarak ABD Federal Cezaevleri Bürosu’nun ‘tutuklu ekiplerinin’ gözetimi altında.

Haberde, "ABD’deki uygulama çerçevesinde tanıklık yapacak olan tutuklular, can güvenliklerinin korunması adına ABD Federal Cezaevleri Bürosu’na bağlı hapishanelerde diğer tutuklu ve hükümlülerle birlikte tutulmuyorlar. Tutuklu tanıklar, Cezaevi bürosu gözetiminde, adresi açıklanmayan evlerde, farklı isimlerde ikamet ettiriliyorlar" denildi. 

Tutuklu tanıklar, mahkemeye verecekleri ifadeler sona erinceye ya da can güvenliklerine yönelik tehlikenin ortadan kalktığına inanılınca, cezalarının geri kalanını çekmek üzere, yine yeni kimlikler altında, normal hapishanelere gönderiliyorlar.

Yanında güvenlik görevlisi var

Tutuklu tanık statüsünden yararlanan Zarrab da, kaldığı adresi açıklanmayan güvenli evden, ABD Federal Cezaevleri Bürosu güvenlik görevlileri tarafından ihtiyaç olduğunda, ifadesi alınmak üzere ilgili savcılığa getiriliyor. New York’ta mahkeme yakınlarında çekilen bu fotoğrafta da Zarrab’ın yanında bir güvenlik görevlisi yer alıyor. Zarrab’ın ise koltuk değnekleri ile yürüdüğü görülüyor.

Zarrab, Aralık ayında New York Güney Bölge Federal Bölge Mahkemesi’nde yaklaşık bir hafta boyunca Hakan Atilla aleyhine tanıklık etmişti. İfadesinde, AKP’li eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ile, Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’a verdiği rüşvetleri de anlatmıştı.Zarrab, kamuoyuna açık yapılan mahkemede ifade verirken son derece sağlıklı idi.