Dünya
Deutsche Welle

Şam: TSK’nın operasyonu bir egemenlik ihlalidir

TSK’nın Kuzey Irak ve Suriye'de düzenlediği hava harekatına Irak’tan sonra Suriye hükümetinden de kınama geldi

27 Nisan 2017 00:06

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, devlet haber ajansı Sana'ya yaptığı açıklamada, “Suriye, bu saldırganlığın uluslararası hukuku, Birleşmiş Milletler Anlaşması'nı ve iyi komşuluk ilişkileri ilkesini zedelediğini teyit etmektedir" ifadelerini kullandı.

Bakanlık yetkilisinin, "Suriye'nin egemenliğinin ihlal edildiğini" ifade ettiği belirtildi.

YGP'nin de dahil olduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne destek veren ABD de, Türkiye'nin hava saldırılarını eleştirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner TSK'nın hava saldırılarını koalisyon güçlerinin onaylamadığını vurgulayarak, Türkiye'ye konuyla ilgili kaygılarını ilettiklerini açıkladı.

Irak Dışişleri Bakanlığı operasyonu 'Irak'ın egemenliğinin ihlali' diye nitelendirerek kınamıştı. Suriyeli Kürtlerden oluşan Halk Savunma Birlikleri (YPG) bir açıklama yaparak, 'hava harekatında bir medya merkezi, yerel radyo istasyonu, iletişim merkezi ve bazı askeri kurumların hedef alındığını bildirmişti. YPG açıklamasında bazı savaşçıların öldüğü, yaralılar bulunduğu bilgisi verildi, ancak rakam verilmedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri‘nin (TSK), Irak'ın kuzeyindeki Sincar Dağı bölgesine ve Suriye'nin kuzeydoğusuna düzenlediği hava operasyonunda Suriyeli YPG güçlerinin yanı sıra "yanlışlıkla" beş peşmergenin öldüğü açıklanmıştı.

© Deutsche Welle Türkçe

DW/DPA/SÖ/GA

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle