Gündem

Sabah yazarı: AK Parti kendine harakiri mi yapacak da karşılıksız para bassın

"Günlerdir kamuoyu asılsız bir gündemle meşgul ediliyor"

29 Ağustos 2018 13:04

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son dönemde bastığı para miktarı tartışılırken istatistiklere göre bu sene  Kurban Bayramı öncesinde emisyonun ortalama 145 milyar TL'den 180 milyar TL’ye çıktığı, geçmiş bayramlara göre yüzde 22 arttığı belirlendi.

Sabah yazarı Dilek Güngör  emisyon artışıyla ilgili, muhalefet ve medyanın algı operasyonu yaptığını iddia ederek, "AK Parti kendine harakiri mi yapacak da karşılıksız para bassın. O yüzden geçin bunları" diye yazdı. 

TIKLAYIN -Mahfi Eğilmez cevapladı: Merkez Bankası bu aralar neden çok para bastı?​

TIKLAYINUğur Gürses açıkladı: Dolaşıma çıkan nakit para miktarı neden rekor kırdı?

"Karşılıksız para basıldığı filan yok"

Yazar, "Herkesin içine Cemil kaçmış!" başlığıyla yayımlanan yazısında,  AKP'nin enflasyonla mücadeleyi gündeminin ilk sırasına koyduğunu belirterek ' emisyon' artışını şöyle yorumladı: 

"Cemil: Sevim koş koş... Emisyon artmış!
Sevim: O da neymiş?
Cemil: Bilmiyorum ama çok kötü bir şey... Mahvolduk... 'Tayyip para basıyor' diyorlar...
Yazıya bir dönemin meşhur dizisi Bizimkiler'in karakterlerini bugüne uyarlayarak başlamak istedim. Hatırlarsınız, elinde bira şişesiyle bütün gün camda duran Cemil karakterimahallede duyduğu dedikodudan bozma bilgileri karısı Sevim'e heyecanla anlatırdı. Bugün bakıyorum da herkesin içine bir Cemil kaçmış! Vallahi durumumuz Cemil'i aratmıyor. Günlerdir kamuoyu asılsız bir gündemle meşgul ediliyor. ATM'den gıcır gıcır para gelince "karşılıksız para basılıyor" diye bir deli kuyuya taş atıyor. Muhalefetinden yazarına, kahvecisinden esnafına fısıltı gazetesi çalışıyor. Merkez Bankası'nın emisyon hacmindeki artış bir anda 'karşılıksız para bastılar' yalanına dönüşüyor. Sonra banka 'Yok öyle bir şey' dese de nafile...
Bu algı operasyonlarını yapan Cemil'lere birkaç lafım var. Tek tek anlatayım da anlasınlar...

1- Emisyon (Merkez Bankası'nın piyasaya sürdüğü TL banknot miktarı), mevsimsel artışlar gösterir. Misal, dini bayramlardan önce emisyon hacmi artar. Hatta geçen yıl Merkez Bankası analistleri bu konuda bir çalışma yapmıştı. Araştırmaya göre, dini bayramlar ve özellikle Kurban Bayramı'nda emisyondaki artış normalin 5 katı oluyor. Bunda tatilin uzun olması ve kurban alışverişlerindeki yoğun nakit kullanımı etkili...

2- Tarihsel istatistiklere göre, emisyon hacmi Ramazan Bayramı döneminde % 20, Kurban Bayramı'nda % 30 artıyor.

3- Bayram öncesi artan emisyon bayram sonrasında normale dönüyor. Keza, geçen yıl Kurban Bayramı öncesinde 127 milyar TL olan emisyon hacmi 147 milyar TL'ye çıkmış, bayram sonrasında ise yeniden 130 milyar TL'ye gerilemişti.
Neyse saygıdeğer Cemil arkadaşlarım...
Bunlar işin teknik kısmı... Güzel (!) kafalarınızı fazla bilgiye boğmayayım.
İşin özü şu... Karşılıksız para basıldığı filan yok. Enflasyonla mücadeleyi gündeminin ilksırasına koyan bir hükümet için bunu düşünmek bile abesle iştigaldir. AK Parti kendine harakiri mi yapacak da karşılıksız para bassın. O yüzden geçin bunları...
Haa, bugüne kadar para basmadılar mı derseniz. Evet, bastılar.
Durun yahu! Hemen heyecana kapılıp algı operasyonuna başlamayın. Bahsettiğim, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni sistemde yemin ederek göreve başladığı gün Darphane'nin bastığı ve davetlilere dağıtılan 1 TL'lik hatıra paraları... Üzgünüm burada size ekmek yok!"