Kültür-Sanat

Prof. Orhan Okay hayatını kaybetti

Okay, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 1990 yılında Edebi Tenkit ödülüne layık görülmüş 1996 yılında ise yılın kültür adamı seçilmişti

13 Ocak 2017 15:27

Mehmet Kaplan ve Nurettin Topçu'nun talebesi, Türkiye'de Yeni Türk Edebiyatı denilince akla gelen ilk isimlerden Prof. Dr. Orhan Okay, 86 yaşında hayatını kaybetti.

1931 yılında İstanbul'da doğdu. Vefa Lisesi'ni bitirdi. 1955 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun olarak edebiyat öğretmeni oldu. Atandığı Artvin Lisesi'nde bir süre edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra askerlik görevi için askere gitti ve yedek subay olarak askerliğini tamamladı.

Yeniden öğretmenliğe dönen Orhan Okay, Diyarbakır Lisesi'ne atandı ve burada 2 yıl boyunca görev yaptı. Ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde yeni Türk edebiyatı asistanı olarak girdi.

1953 yılında Türk Sanatı'nda yayımladı ve İstanbul, Hareket Türk Dili, Türk Edebiyatı, Dergah, Milli Kültür, Türk Kültürü, Türk Yurdu, Zaman ve daha birçok gazete ve dergilerde yazıları yayımlandı.

1963 yılında "Doktor" ünvanını alan Orhan Okay, 1975 yılında "Doçent", 1988'de "Profesör" oldu ve Türk edebiyatının bilge hocalarından biri olarak tanındı.

Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde 1994'e kadar görev yaptıktan sonra Sakarya Üniversitesi'ne geçti ve 1996'da emekli oldu. Emekliliğinin ardından Fatih Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak ve Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'nde redaktör olarak çalıştı.

13 Ocak 2017 tarihinde 86 yaşında hayatını kaybetti.

Eserleri

Sanat ve Hayat, Abdülhak Hamid'in Romantizmi, İlk Türk Pozitivist ve Natüralisti Beşir Fuad, Batı Medeniyeti Karşısında Ahmed Midhat Efendi, Şeyh Galip-Hüsn ü Aşk, Sanat ve Edebiyat Yazıları, Mehmed Akif, Necip Fazıl Kısakürek, Kültür ve Edebiyat Dünyamızdan, Konuşmalar. 

Kazandığı Ödüller

Ahmet Mithat Efendi kitabı - 1976 TMKV İnceleme Ödülü

Sanat ve Edebiyat Yazıları - TYB Eleştiri Ödülü

1977 TYB Yılın Kültür Adamı Ödülü

1998 Kobassan Vakfı Mevlana Büyük Ödülleri Edebiyat Ödülü