Dünya

Pentagon: Türkiye için 'en seçenek' S-400 değil, NATO ile uyumlu füze savunma sistemleri

Pentagon, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan S-400 açıklamasına daha önce de tepki göstermişti

30 Aralık 2017 19:41

Ankara ve Moskova'nın S-400 savunma sistemlerinin teslimatı konusunda son noktaya gelmeleriyle ilgili konuşan bir Pentagon yetkilisi, Türkiye için ‘en iyi seçeneğin’ NATO uyumlu füze sistemleri olduğunu söyledi. 

Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre, isminin verilmesini istemeyen bir Pentagon yetkilisi, NATO sistemleri ile birbirine entegre bir hava savunma sisteminin, Türkiye’nin, ‘kendini bölgedeki tehditlerden koruması için en iyi seçenek olduğunu’ savundu.

"Türkiye, ABD'den de füze sistemleri almaya devam ediyor"

Pentagon yetkilisi ayrıca, Türkiye’nin Rusya yapımı S-400 sistemleri satın alma planları karşısındaki endişelerini daha önce de paylaştığını anımsattı. Türkiye’nin ABD’den füze sistemleri almaya da devam ettiğini ekleyen yetkili, bu sistemlerin Türkiye’ye teslimatını hızlandıracaklarını kaydetti. 

NATO yetkilileri daha önce S-400 sisteminin İttifak sistemleriyle uyumlu olmayacağı, bu nedenle de bu alımın bazı sıkıntıları beraberinde getirebileceği yönünde uyarılar yapmıştı.

Rusya ve Türkiye, kullanımda olan en gelişmiş hava savunma sistemlerden biri olarak görülen S-400 füzelerine ilişkin nihai anlaşmayı dün imzalamıştı. Türkiye’nin füzelerin bir kısmı için avans olarak bir kısmı için de Rusya’dan aldığı krediyle ödeme yapmasını içeren anlaşma, 4 S-400 bataryasının teslimini öngörüyor. Anlaşmaya göre Rusya Türkiye’ye ilk teslimatı Mart 2020’de yapacak.

İlgili Haberler