Gündem

"Partilerin temsilcileri, ‘İstanbul'un kaderini Bağcılar belirleyecek, diyor"

AKP ve BBP Bağcılar'da ‘Cumhur ittifakı'ndan başka kimsenin kazanma şansı olmadığını iddia ediyor

03 Haziran 2018 11:54

İstanbul'da en fazla seçmen sayısına sahip ilçe olan Bağcılar'da parti temsilcileri, İstanbul'un kaderini Bağcılar'ın belirleyeceğini söyledi. Bağcılar'da stant açan CHP ve İyi Parti temsilcileri “Bağcılar’ı kazanmak Türkiye’yi kazanmak demek. Bu yüzden Bağcılar’ı biz kazanacağız” derken, AKP ve BBP de Bağcılar’da ‘Cumhur ittifakı’ndan başka kimsenin kazanma şansı olmadığını iddia ediyor. Saadet Partisi ise Bağcılar seçmeni için “Parti arayışı içerisindeler” diyor.

Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre, partilerin Bağcılar’daki seçim çalışmaları insanların yoğun olarak kullandığı Bağcılar Meydanı’nda sürüyor. Metrodan çıktığımızda karşımıza ilk olarak AKP standı çıkıyor. Bağcılar AKP İlçe Teşkilatı’ndan Yahya Çağlayan’la seçim çalışmalarını konuşuyoruz:

“Bağcılar AKP’nin hizmetlerinden gayet memnunlar. İnsanlar yeni adımların atacağından şüphe duymuyor. Bize karşı bir samimiyet var. Diğer partilerden seçmenler de yanımıza gelerek sıkıntılarını anlatıyor. Bağcılar’da yaşayan tüm insanlarımızın ihtiyaçlarına anında cevap veriyoruz. Bütün bu saydıklarımdan dolayı biz AKP olarak bu seçimlerde yüzde 55-60 arası bir oy bekliyoruz.”

Çağlayan’a Bağcılar seçmeninin AK Parti’ye neden oy vereceğini soruyoruz, şöyle yanıt veriyor: “Çünkü biz çalışıyoruz. Vatandaşlarımıza samimiyetle yaklaşıyoruz. İnsanların bizden başka dostlarının olmadığını da biliyoruz. Bağcılar, İstanbul’un kaderini değiştiriyor. Buradaki oy da İstanbul’un kaderini değiştirecek. AK Parti olarak geçmiş dönemlerdeki oy oranımıza baktığımız zaman hep yükselmişiz. O zaman Türkiye’nin ve İstanbul’un kaderini biz değiştireceğiz.”

‘İktidara siz gelirseniz bize ne verecektiniz'

Çağlayan’la sohbetimizin ardından Saadet Partisi standında geçiyoruz. Stantta görevli Resul Boyraz özellikle Bağcılar seçmeninde yeni bir şey gördüğünü belirterek, “İnsanlar parti arayışı içerisinde” diyoro.

İnsanların buradaki en büyük sorununun işsizlik olduğunu belirten Boyraz şöyle konuşuyor: “Şu an insanlar bize çok sıcak davranıyorlar. Bağcılar kendi kaderini ve Türkiye’nin kaderini değiştirecek bir parti arıyor. Bizim daha önce burada 26 bin oyumuz vardı. 24 Haziran’da Bağcılar’da bu sayı giderek aratacak. Bağcılar insanı bize dertlerini, sıkıntılarını gelip anlatıyor. İnsanların en büyük sorunu geçimsizlik. Bu insanlar bizlere, ‘siz gelirseniz bize ne vereceksiniz?’ diye soruyorlar. Biz de kendilerine biz iktidara gelirsek Türkiye’nin durumu daha güzel olacak. Derdinize derman olacağız diyoruz. Buradaki haksızlığı insanlar görüyor. En basit haksızlığı size anlatıyım: Bu meydanda seçim stantları kurulduğunda bizim standımız insanların en fazla geçtiği yerdeydi. Ama kaymakam bizi oradan kovdu. Caminin önünde stant kurulmaz dediler. Şu an BBP’nin standı caminin önünde kurulmuş. Bu haksızlık değil mi? İşte 24 Haziran’da bütün haksızlıklara biz son vereceğiz.”

‘Bağcılar'ı almak İstanbul'u almak'

Bağcılar birçok Anadolu kentlerinden göç alan bir ilçe. Ayrıca İstanbul’da kentsel dönüşümün yoğun olduğu bir ilçe olan Bağcılar Belediyesi’ni de yıllardır AK Parti’li belediye yönetiyor. İYİ Parti çadırına girdiğimizde görevli Umut Usta’yla konuşuyoruz. Bağcılar seçmeninin belediye hizmetlerinden memnun olup olmadıklarını sorduğumuz Usta şunları söylüyor:
“Bağcılar’da yaşayan insanlar yerel hizmetlerden memnun değiller. Burada imar sıkıntısı var. Kentsel dönüşümle ilgili çok haksız kazançlar var. Belediye başkanı için buradaki insanlar iyi şeyler söylemiyor. 24 Haziran’dan sonra bu haksızlıklara son vereceğiz.”

‘Seçime ilk kez girecek olan İYİ Parti’ye Bağcılar seçmeni nasıl bakıyor?’ sorusuna Usta; “Şu an gidişat çok iyi. İnsanlarda bir korku var. İktidarın baskılarından korkuyorlar herkes bir ikilem yaşıyor. Bu ikilemleri kendi lehimize çevireceğiz” yanıtını veriyor. Usta, şöyle devam ediyor:

“2002’ye kadar Bağcılar birçok insanın farklı farklı partilere oy verdiği bir yerdi. Seçimlerde geniş bir alanı vardı. 2002’den sonra AK Parti, Bağcılar’da hakim oldu. Esenler, Bağcılar, Güngören… eğitim seviyesi düşük olan insanların yaşadığı bölgeler. AK Parti’nin buralarda hakim olmasının nedeni budur. Bu eğitim seviyesini de biz yükselteceğiz. Bağcılar’da yüzde 25 oy bekliyoruz. Seçimlerde Bağcılar’ı almak demek İstanbul’u almak demek, İstanbul’u almak demek de Türkiye’yi almak demek. O zaman ilk olarak Bağcılar’ı almamız gerek. 24 Haziran’da Bağcılar’ı biz alacağız.”

‘Bağcılar'da bir şeyler değişirse Türkiye'de çok şey değişecek'

İYİ Parti çadırından ayrıldıktan sonra CHP standındayız. CHP Bağcılar İlçe Sekreteri Nefise Nalbantoğlu Bağcılar seçmeni için şöyle diyor: “Bağcılar’da yaşayan  İnsanlar artık yalanlara kanmıyor. İnsanlar bize, ‘Ne olur artık gönderin AK Parti’yi. Artık yeter’ diyor. Buradan da gördüğümüz gibi Cumhuriyet Halk Partisi oyları kesinlikle Bağcılar’da artacak.
Bu seçimde Bağcılar’da yüzde 30 oranında oy bekliyoruz. Buradaki belediye hizmetlerinde çok büyük sıkıntılar var. Özellikle kentsel dönüşümle ile ilgili çok şikayet alıyoruz. Belediye birilerine peşkeş çekiyor. Burada halkı düşünen yok. Biz Türkiye’nin kaderini değiştireceğiz. Bağcılar’da bir şeyleri değiştirebilirsek Türkiye’de de çok şey değişecek.”

‘Küçük Anadolu'

Son olarak ‘Cumhur ittifakı’nda yer alan BBP çadırındayız. BBP Bağcılar İlçe Başkanı Hayrullah Çalışır’a Bağcılar seçmeninin ‘Cumhur ittifakı’na nasıl baktığını soruyoruz:
“Kendi ayaklarımız üzerinde dimdik durmak adına ittifaka girdik. Bizler burada gönül seferberliği yapıyoruz. Standımıza gelen insanlar iş, aş hiçbir şey düşünmediklerini söylüyor. ‘Kendi değerlerimizle yaşayalım’ diyorlar. Bağcılar milliyetçi insanların oluşturduğu bir ilçe. Her bölgeden insanlar burada yaşıyor. Burası küçük bir Anadolu. Biz iktidarız burada. Bağcılar yine ses getirecek. Bağcılar sayesinde yeniden dirilişi yaşayacağız. Avrupa, haçlı ittifakı büyüyen bir ülke istemiyorlar. 24 Haziran’dan sonra herkese sahip çıkan bir Türkiye olacak. Milli manevi değerlere sahip bir ülke olarak sancağımız yine sallanacak. Diğer cumhurbaşkanı adaylarının ne Bağcılar’da ne de İstanbul’da ne de Türkiye’de kazanma şansları yok. Biz kazanacağız.”