Gündem

Olay yeri inceleme raporuna göre 1.72 boyundaki mülteci 1.65 yüksekliğindeki ranzaya kendini asmış!

"Derviş'in tırnak parçasında birden fazla şahsa ait DNA tespit edildi"

05 Haziran 2016 13:27

Erzurum’daki Aşkale Geri Gönderme Merkezinde intihar ettiği ileri sürülen 1.72 metre boyundaki Dilo Derviş’in kendini astığı iddia edilen ranzanın 1.65 metre boyunda olduğu ortaya çıktı. Olay yeri inceleme raporunda ortaya çıkan bu bilgiyi değerlendiren avukat Tugay Bek, o boyda birinin 1.65 metre ranzada intihar ettiğini kabul etmenin mümkün olmadığını dile getirerek, “Bu mantık hatasına rağmen savcılık bu olayın bir intihar olduğu tezinde ısrar etmektedir” dedi.

Evrensel’den Volkan Pekal’ın haberine göre, Trabzon Adli Tıp Kurumu'nun raporunda Derviş’in bir adet tırnak parçasının üzerinde en az biri erkek birden fazla şahsa ait DNA profilinin tespit edildiğini söyleyen Bek, buna rağmen şüpheli durumunda olan Aşkale Geri Gönderme Merkezinde bulunan personelin tamamının doku örneği alınarak bu elde edilen DNA profili ile mukayesesi yapılması gerekirken aradan geçen iki aya rağmen bu yönde bir işlem yapılmadığına dikkat çekti.

 

Yargılandığı davadan beraat etti

 

Suriyeli mülteci Dilo Derviş, örgüt üyeliği suçlaması ile sonradan beraat edeceği davada önce tutuklandı, sonra tahliye edilmesine rağmen Göç İdaresi’ne bağlı geri gönderme merkezine gönderildi. PKK üyesi olmak suçlaması ile hakkında dava açılan Dilo Derviş dört ay kadar cezaevinde kaldıktan sonra yargılandığı Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 17 Kasım 2015 tarihinde tahliye edilmişti. Dilo Derviş tahliye edilmiş olmasına rağmen Adana Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezi tarafından alıkonulmuştu. Hakkında idari gözetim kararı verilen Dilo Derviş 10 Aralık tarihinde Aşkale Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi. Dilo Derviş’in avukatı Tugay Bek ve HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş mahkemenin serbest bıraktığı kişiyi bir kamu kurumunun tutmasının kanuna aykırı olduğunu belirterek Derviş’in bırakılması için girişimlerde bulundu. 31 Aralık tarihinde Aşkale Geri Gönderme Merkezindeki odasında ranzaya kendisini asarak intihar ettiği ileri sürüldü. Üstelik 3 gençle birlikte yargılanan Derviş ölümünden birkaç ay sonra PKK üyesi olmakla suçlandığı davada 7 Nisan tarihinde beraat etti.