Gündem

Murat Yetkin: Graham, bir Amerikalı yetkilinin ağzından duymadığımız netlikte, YPG'den “PKK'nın kolu” olarak söz etti

"Graham, Türkiye'nin Suriye siyasetini yakından ilgilendiren önemli konulara değindi"

21 Ocak 2019 14:09

Gazeteci Murat Yetkin, ABD’li Senatör Lindsey Graham'ın  Türkiye ziyareti sonrası yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Graham'ın YPG'ye "Kürtler" yerine "PKK'nın kolu" demesine dikkat çeken Yetkin, bunun "Amerikalı yetkilinin ağzından duymadığımız netlikte" olduğunu belirtti. Yetkin ayrıca Graham'ın açıklamalarına Türk medyasında yeterince ilgi göstermediğini belirtti.

Yetkin'in yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Amerikalı Senatör Lindsey Graham’ın 18 Ocak’ta Ankara’daki yoğun temasları ardından 19 Ocak’ta ayrılırken düzenlediği basın toplantısına mümtaz Türk medyası, örneğin BBC, Almanya’nın Sesi ve Rusya’nın Sesi radyolarının gösterdiği ilgiyi göstermedi. Nedenini sorgulamıyorum artık, malumun ilamı gereksiz. Oysa Graham, Türkiye’nin Suriye siyasetini yakından ilgilendiren önemli konulara değindi.

Nitekim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 20 Ocak gecesi ABD Başkanı Donald Trump’ı arayarak Graham ile gönderdiği mesajları teyit etti, IŞİD’e karşı işbirliği azmini yineledi ve Amerikan askerleri çekilirken Türkiye’nin güvenliği devralmaya, önceden konuşulduğu üzere Münbiç’ten başlamak istediğini söyledi.

Orada ciddi bir sorun var ve soruna artık Rusya da dâhil olmuş vaziyette. Oraya geleceğiz ama önce Amerikalı senatörün basın toplantısının neden önemli olduğunu biraz açmamız gerekiyor.
Örneğin Graham, daha önce bir Amerikalı yetkilinin ağzından duymadığımız netlikte, Amerikan ordusunun Suriye’de IŞİD’e karşı müttefiki YPG’den “Kürtler” diye söz etmeyi bırakıp “PKK’nın kolu” olarak söz etti. Daha geçen hafta Senato’da yaptığı konuşmada, Türk ordusundan Suriye’ye girip IŞİD’in “işini bitirmeyi” beklemenin “çılgınlık” olacağını, çünkü Türklerin “Kürtler üzerine bomba yağdıracağını söylemişti. Basın toplantısında ise bunun yerine “PKK ile bağlantısı var, kanıtları açık ve net. Müttefik Türkiye için yarattığımız problemi çözmeliyiz” diyordu.

Amerikalı Senatörün bunu söylerken YPG/PKK ile ilişkiden pişmanlık duyduğu sanılmasın. Yalnızca artık bu işbirliğinin Türkiye’ye verdiği zararın ve rahatsızlığın farkında olduğunu, buna karşı hızla önlemler almanın gerektiğini söylüyordu."


Murat Yetkin'in "Suriye’de ABD-Rusya Arasında Sıkışmak" başlıklı yazısının tamamını okumak için tıklayın