Eğitim

"MEB Açık Öğretim Sınavları'nda dağıtılan cevap anahtarlarında bazı dersler yer almadı" iddiası

"Bir sınavı bile gerçekleştiremeyen MEB gerçeği ile karşı karşıyayız"

01 Nisan 2018 17:52

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) dün (31 Mart 2018) gerçekleştirdiği Açık Öğretim Sınavları’nda dağıtılan cevap anahtarlarında bazı dersler yer almadığı iddia edildi. MEB’in ihmali nedeniyle çok sayıda öğrencinin mağdur olduğu aktarıldı.

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre daha önce sistemsel hatalar nedeniyle ertelenmek zorunda kalınan sınavlarda, bu kez de optik okuyucu skandalı yaşandı. Beş, altı ve yedi dersten sınava giren birçok öğrenci bulunmasına karşın öğrencilere yalnızca dört dersin yer aldığı cevap formu dağıtıldı. Eksiklik nedeniyle mağdur olan öğrenciler şikâyetlerini sınavda gözetmen olarak görev yapan öğretmenlere bildirdi. Yaşananlarla ilgili tutanak tutan gözetmenler, kendilerinin de ne yapılabileceğine ilişkin fikirlerinin olmadığını belirtti.

Tutanak tutuldu

Gözetmenler, görev yaptıkları sınıftaki çok sayıda öğrencinin aynı sorunu yaşaması üzerine okul müdürlerine ulaştı. Okul müdürlerinin şikayetleri aktardığı MEB’in, müdürlere, “Yaşananlarla ilgili tutanak tutulsun” talimatı verdiği öğrenildi. Talimat üzerine harekete geçen okul müdürleri, öğrencilerin şikayetlerini tutanak altına aldı. MEB’in ihmali nedeniyle birçok aday, girmesi gereken tüm derslerden sınava giremedi. Soru kitapçığında soruların yer almasına rağmen cevapların işaretlenmesi gereken optik formlardaki eksiklik nedeniyle yaşanan sorunun tüm Türkiye’de görüldüğü ifade edildi.

Binlerce aday için sınav devam ederken okullarda ayrıca çözülemeyen dersler için sınavların yenileneceği anonsu yapıldı. Her ilde öğrencilere farklı farklı açıklamalar ve bilgiler verilirken, İstanbul’da yeni bir sınavın yapılacağı Ankara’da da bugün gerçekleştirilecek oturumlarda eksik sınavların ve evrakların tamamlanacağı öğrencilere iletildi. 
Skandalın ardından MEB’den yapılan yazılı açıklamada, 21 Nisan’da yeni bir sınav yapılacağını duyurdu.

***

Bu bir fiyaskodur

Öğretmenlere performansı ve sınavı dayatan MEB in performanstan da sınavdan da sınıfta kaldığını söyleyen Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Bir sınavı bile gerçekleştiremeyen MEB gerçeği ile karşı karşıyayız” dedi. Eğitimde kadrolaşmanın ve liyakatın reddinin eğitimin temel politikası haline geldiğini vurgulayan Aydoğan, şunları kaydetti: “Bir sınavın bile gerçekleştirilememiş olması liyakatı olmayan kişilere eğitim sisteminin teslim edilmesinin sonucudur. Açık lise sınavını yapamayan bir Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaöğretime geçiş sınavını da yapamayacağı kesindir. Bu bir fiyaskodur. Başka bir ülkede böyle bir fiyasko gerçekleşse başta Milli Eğitim Bakanı olmak üzere tüm sorumluların istifa eder.”

***

"Şok yaşadım"

Sınava giren öğrencilerden E.A., BirGün’e konuştu. Kısa süreli bir şok yaşadığını ifade eden E.A., “Sınıfta birden fazla kişinin aynı sorunu yaşadığını öğrendiğimde meselenin küçümsenmeyecek bir sorun olduğunu anladım” diye konuştu. Yedi dersten sınava girdiğini ancak kendisine verilen cevap formunda yalnızca dört dersin bulunduğuna dikkat çeken E.A., “Kısa süreli bir yaşadım. Sonra benzer sorunu yaşayan öğrenciler ve gözetmenle birlikte ne yapabileceğimizi düşünmeye başladık” dedi.

İhmalin sınavlara girdiği okulda bir infiale yol açtığını ifade eden E.A., kimsenin kendilerine net bir bilgi vermemesinden yakındı. Gözetmenlerin dahi sınava nasıl devam edileceğine dair bir fikri olmadığının altını çizen mağdur öğrenci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sınavların tekrar yapılacağı yönünde haberler var ancak bu da MEB tarafından henüz doğrulanmış değil. Ne yapacağımı bilmiyorum. Yetkililerden bir açıklama yapmalarını ve mağduriyetimizi gidermelerini istiyoruz.”