Spor

"Kupaya VAR damgası; 13 penaltı kararını değiştirdi"

"Turnuvada 4 kez Gol Çizgisi Teknolojisi (GLT) devreye girdi"

17 Temmuz 2018 15:41

Fanatik yazarı eski hakem Deniz Çoban, 2018 Dünya Kupası'na damga vuran VAR sistemini değerlendirdi.

Çoban, VAR'ın Dünya Kupası'ndaki performansını ve istatistiklerini paylaştı. İşte Çoban'ın Fanatik'te yer alan yazısı:

■ Turnuvada 19 maçta VAR hakem kararına müdahale etti. Diğer 45 maç ise VAR müdahalesi olmadan tamamlandı.

■ 19 maçın 18’sinde sadece 1 karara müdahale edilirken, İran- Portekiz maçında 3 karara birden müdahale edildi. Toplamda 21 karara müdahale edilmiş oldu.

■ Hakemlerin “devam” dediği 9 penaltı pozisyonda VAR devreye girdi. Pozisyonu tekrar izleyen hakemler kararlarını değiştirdiler ve penaltı verdiler.

■ Verilen 4 penaltı VAR müdahalesiyle iptal edildi. 2 maçta hakem verdiği penaltının hatalı olduğunu, 1 maçta verilen penaltının ceza sahası dışında olduğu, 1 maçta ise penaltı öncesi ofsayt olduğunu görüp; penaltı kararını geri aldı.

■ 2 maçta ofsayt gerekçesiyle iptal edilen gol, VAR yardımıyla geçerli sayıldı.

■ 1 maçta yanlış oyuncuya gösterilen sarı kart, düzeltilerek doğru oyuncuya gösterildi.

■ Paraguaylı Caceres, yönettiği 2 maçta 4 kez VAR müdahalesine muhatap oldu. Caceres, 3 kez kararını değiştirirken, Ronaldo’nun dirsek pozisyonda kararının arkasında durarak, kırmızı çıkartmadı.

■ Turnuvada 4 kez Gol Çizgisi Teknolojisi (GLT) devreye girdi. Sistem 2 kez gol kararı verirken, 2 kez de gol olmadığını tespit etti.

■ Bu turnuvaya kadar, 1 Dünya Kupası’nda en çok 18 penaltı çalınmışken; bu yıl 64 maçta, hakemler 29 kez penaltı noktasını göstererek rekor kırdılar. Bu penaltıların 9 tanesinde VAR müdahalesi vardı.

■ 2010 Dünya Kupası’nda 17 kez, 2014’te ise 10 kez kırmızı kart gösteren hakemler; bu turnuvada 4 kez kırmızı kartlarına başvurdular. Bu kırmızların hiç biri yaralayıcı müdahaleden çıkmadı. 2‘si ikinci sarıdan, 2’si de bariz gol şansını önlemekten çıktı.

■Oynanan 64 maçın 24’ünü (%38) Avrupalı hakemler yönetirken; 15’ini (%23) Güney Amerikalı, 9’unu (%14) Asyalı, 8’ini (%12) Kuzey Amerikalı, 7’sini (%11)Afrikalı, 1 maçı da Okyanusyalı hakemler yönetti.