15 Temmuz Darbe Girişimi

Konya'da 527 sanıklı 'FETÖ' davasında Başbakanlık avukatlarına ret

Duruşmayı AKP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun da takip ediyor

12 Eylül 2017 14:58

Konya'da 'FETÖ' soruşturmasında 191'i tutuklu 527 sanığın, 'silahlı terör örgütüne üye olma ve örgüt yöneticiliği' suçundan 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılanmasına başlandı.

Mahkeme Başbakanlık avukatlarının davaya müdahil olma talebini reddetti. Mahkeme gerekçesinde "Konu direkt bu kurumu ilgilendirmiyor dedi.

Konya'da 2008 yılında polis tarafından, tıbbi malzeme ticareti, temizlik ve güvenlik hizmeti, yemek servisi, turizm ve inşaat sektörleriyle doğalgaz dağıtımında faaliyet gösteren Okyanus Grubu'nun toplam 130 ihalede devleti yaklaşık 350 milyon lira zarara uğrattığı iddiasıyla operasyon düzenlendi. 'Örgüt kurmak, özel belgede sahtecilik, soruşturmanın gizliliğini ihlal, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet vermek' suçlarından tutuklanan ve Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Okyanus Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Argun, 73 ayrı suçtan toplam 180 yıl 4 ay 15 gün, Selçuk Üniversitesi'nin eski Rektörü Süleyman Okudan ise 3 ayrı suçtan toplam 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 114 sanık ise 1 ile 42 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı, 117 kişi de beraat etti. 66 ay tutuklu kalan işadamı Nusret Argun özel yetkili mahkemelerle ilgili kanun değişikliğinin ardından 2014 yılında serbest bırakıldı.



1200 sayfa iddianame hazırlandı


Nusret Argun, serbest bırakılmasının ardından kendisine yönelik yapılan operasyonun paralel yapının bir kumpası olduğunu ileri sürerek, o dönem operasyonu gerçekleştiren sorumlular hakkından suç duyurusunda bulundu. 2014 yılında başlatılan soruşturmada  örgütün 'para abisi' olduğu ileri sürülen Konyaspor'un eski yöneticilerinden ve bir dönem TFF Disiplin kurulu üyeliğini de yapan, soruşturmanın ardından bir dönem tutuklu kalıp, tahliye olduktan sonra yurt dışına kaçan avukat  Memduh Oğuz'un bilgisayarından himmete bağlanan iş adamlarının listesinin çıkmasının ardından soruşturma genişletildi. 3 yıl süren soruşturmada 2 bin kişinin ifadesine başvuruldu. Darbe girişiminin ardından soruşturma daha da genişletildi ve bin 200 sayfa iddianame hazırlandı.  



527 sanık yargılanacak



Hazırlanan iddianame 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Aralarında örgütün il, ilçe imamı ve mahrem abileri olduğu ileri sürülen 527 sanık yargılanacağı için merkez Meram İlçesi'nde Fatih Sultan Mehmet Spor Salonu, duruşma salonu olarak hazırlandı. Ancak teknik eksiklikler nedeniyle duruşma bugün bölge adliye mahkemesi salonunda görülmeye başlandı. 527 sanıktan 191'inin tutuklu, 142'sinin tukuksuz, 129'unun hakkında yakalama kararı bulunduğu ve 291 sanığın da örgütün 'ByLock' adlı şifreli haberleşme programını kullandığının tespit edildiği öğrenildi. ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak ve örgüt yöneticiliği’ suçlarından yargılanan sanıkların 2.5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması bekleniyor.

Bugün ilk kez görülen duruşmaya tutuklu 30 sanık geniş güvenlik önlemleri altında getirildi. Duruşmayı Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, milletvekili Hüsniye Erdoğan, Cumhurbaşkanı Başdanışmalı Mustafa Akış da takip etti. Davaya müdahil olmak isteyen Başbakanlık ve Selçuk Üniversitesi avukatlarının talebi, konu direkt o kurumları ilgilendirmediği için mahkemece reddedildi.  

Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı Konya'da 527 sanıklı FETÖ çatı davası başladı davanın tarihinin 12 Eylül'e denk gelmesi nedeniyle 12 Eylül 1980 yılında yapılan darbeyi hatırlattı. Sorgun, 15 Temmuz günü darbe girişiminde bulunan terör örgütü FETÖ/PDY üyelerinin de hukuk önünde hesap vereceğini söyledi.