Gündem

Kıbrıs Harekatı'nın sembolü Prof. Ayşe Ayata, en çok oyu almasına rağmen ODTÜ'ye rektör yapılmadı

ODTÜ İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi dekanlığına en az oy alan Prof. Dr. Ramazan Sarı atandı

29 Eylül 2018 13:10

ODTÜ İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi’nin (İİBF) dekanlığı için akademisyenler arasındaki “tavsiye” seçiminde, “Ayşe tatile çıksın” sözündeki Kıbrıs Barış Harekatı’nın 'şifre ismi' Prof. Dr. Ayşe Güneş Ayata 53 oy, Prof. Dr. Ramazan Sarı 20 oy aldı. Rektör, dekanlığa 2 defa “akademik yetersizlik” gerekçesiyle fakülteye kabul edilmeyen Sarı'yı atadı.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre DTÜ İİBF dekanlık seçimine aslında üç aday girmedi. Söz konusu haberde Ayşe Güneş Ayata'nın aday olmadığı ancak İİBF hocalarının kendilerini iyi temsil edeceğini düşündüğü için Ayata'nın ismini yazdıkalrını ve böyleye Ayata'nın 53 oy, Prof. Dr. Sarı'nın 20 oy, Semra Aşçıgil'in de 2 oy aldığı belirtildi. Öte yandan Rektörlüğün YÖK'e tüm sonuçları gönderdiği, ve yÖK ün, Ramazan Sarı'yı dekanlığa seçtiği ifade edildi.

Sözcü'den Uğur Enç ve Deniz Ayhan'ın haberine göre Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) uzun süredir süregelen bir uygulama var. Fakülte dekanlığı için akademisyenler kendi aralarında seçim yapıyor ve seçim sonucu rektörlüğe bildiriliyor. Rektörlük de seçim sonuçlarını geçerli veri olarak kabul ederek YÖK'e bildiriyor. 53 oy alan Prof. Dr. Ayata da isminin rektörlüğe gönderildiğini belirtti.

En az oy alan dekan oldu

YÖK tarafından 20 oy alan Ramazan Sarı , İİBF Dekanı oldu. Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ilham kaynağı olan eski Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in kızı Ayşe Güneş Ayata, fakültedeki seçimde en fazla oyu almasına rağmen dekan olarak atanmaması sosyal medya da tepki çekti. 

"Ayşe tatile çıksın'ın ilham kaynağı"

20 Temmuz 1974’de başlayan Kıbrıs Barış Harekâtının unutulmayan parolası ‘Ayşe tatile çıksın” sözüydü. Ayşe Kimdi? Ayşe; dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in kızıydı. 1974 Temmuz’da Cenevre’de Kıbrıs müzakeresi sürerken, Başbakan Ecevit ile Dışişleri Bakanı Turan Güneş arasında kararlaştırılan “Ayşe tatile çıksın” parolasıyla İkinci Barış Harekâtı başlamıştı.

Prof. Dr. Ayşe Güneş Ayata kimdir?

ODTÜ Sosyoloji Bölümü mezunu olan Ayşe Güneş Ayata , yüksek lisansını İngiltere'de tamamladı. Doktorasını da İngiltere'de kent üniversitesinde yapan Ayata, doçentlik ve profesörlük unvanlarını mezun olduğu ODTÜ'de tamamladı. ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı olan Ayata, 1994-2000 yılları arasında İİBF'nin dekan

yardımcısıydı. 2011-2014 yılları arasında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu Üyeliği de yapan Ayata, Harvard Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, Wissenschaftszentrum Berlin, Manchester Üniversitesi ve Paris EHESS'te misafir öğretim üyesi.

İkız kez yetersiz diye reddedilmişti

Dekanlığı tepki çeken Prof. Dr. Ramazan Sarı’nın ise ODTÜ İİBF’ye yaptığı başvurusunun iki defa akademik yetersizlik nedeniyle reddedildiği iddia edildi. Dekanlık öncesinde ODTÜ İşletme Bölümü Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Ramazan Sarı, daha önce Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ndeydi. Sarı, İspanya Eğitim Bakanlığı CISC birimin açıkladığı Türkiye'nin en başarılı 2 bin bilim insanı sıralamasında ilk 500'deydi.