Gündem

Kemal Kılıçdaroğlu: Sınırlarımız cetvelle çizilmedi, teröre karşı hep birlikte karşı duracağız

Kılıçdaroğlu İzmir'de şehit polis Fethi Sekin'in adının verildiği parkın açılış törenine katıldı

04 Şubat 2017 17:34

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de şehit polis Fethi Sekin'in adının verildiği parkın açılış törenine katıldı. CHP lideri teröre karşı tek yürek olarak karşı durulması gerektiğini belirterek "Sınırlarımız cetvelle çizilmedi, teröre karşı hep birlikte duracağz" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin Bayraklı'da 40 dönüm alan üzerine kurduğu Şehit Polis Fethi Sekin Parkı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı törenle açılırken, şehit polis Fethi Sekin ve adliye memuru Musa Can'ın isimleri caddeye verildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ilçe belediye başkanları tabelaların üzerindeki örtüyü indirirken, Musa Can'ın ailesi gözyaşı döktü.

Can'ın ablası, “Kardeşimi istiyorum” diyerek feryat etti.
Protokol, daha sonra park alanına giderek açılış törenine katıldı. Açılış törenine, şehit polis Fethi Sekin ve adliye memuru Musa Can'ın ailelerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Vatandaşlar, “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” sloganları attı.   Şehit polis Fethi Sekin'in babası Mehmet Zeki Sekin, törende yaptığı konuşmasında dinleyenleri duygulandırırken, “Şimdi bedeni aramızda değil ama her bahar geldiğinde, İzmir'in dağlarında çiçekler açtığında onun kokusunu duyacağım” dedi.

 

"Bizim sınırlarımız cetvelle çizilmedi"

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu, “Teröristler hep şunu düşünürler; yılgınlık yaratır, istediklerimizi kabul ettiriz. O hainler şunu bilmiyorlar; Türkiye Cumhuriyeti sıradan devlet değildir. Ölümü göze aldılar. Bizim sınırlarımız cetvelle, pergelle çizilmiş sınırlar değildir. Binlerce şehidin sınırlarda kanı vardır. Şiddet ve terör nereden gelirse kimden gelirse gelsin, hepsinin önünde göğsümüzü siper etmeye hazırız. Bu ülke için vatanımız için bu mücadeleyi yapacağız. Bu bizim ortak görevimizdir, vatan görevimizdir. Az önce kısa bir film izledik. Terör örgütünün uzun namlulu silahlarla nasıl saldırdıklarını duyduk. O silah seslerinin bir benzerini ben Artvin'de yaşadım. Orada da en önde giden araçta bir askerimiz şehit oldu” dedi.

 

“Ben de o silah seslerini Artvin'de duydum"

 

İzmir'in özelliğinin Anadolu'nun her ilinden gelen insanların kendisini yabancı hissetmeden yaşaması olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Fethi Sekin Elazığlıdır, ben de Elazığ Ticaret Lisesi'nin ilk mezunuyum. Yıllarım Elazığ'da geçti. Gakkoş sözcüğünü ilk orada duydum, sevdiklerine ‘gakkoş'  diye hitap eder.

Fethi Sekin Türkiye'nin gakkoşudur, bütün Türkiye'nin gönlünü titretti. O mücadeleyi yapmasaydı çok daha acı olaylar olacaktı. O gözünü kırpmadan ölüme koştu, daha acı olayın olmasını engelledi.  Musa Can dışarıda neler oluyor diye baktığında hayatını kaybetti. Her iki şehidimize de rahmet diliyoruz. Onlar gözlerini kırpmadan ülkemiz, çocuklarımız için ölüme gittiler” ifadelerini kullandı.

 

“Onlara sıkılan her kurşun millete sıkılmıştır"

 

Emniyet teşkilatının öneminden bahseden Kılıçdaroğlu, onlara gerekli hakların verilmediğini savundu. Polislerin kimi zaman 24 saat gözlerini kırpmadan çalıştığına işaret eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Bizler akşamları evde rahat uyuruz, yemek yeriz, miting yaparız, toplantı yaparız. Zaman zaman koştururuz, zaman zaman kavga ederiz. Ama polislerimiz 24 saat görev başındadırlar. Biz evimizde uyuruz ama onlar görev başındadır. Kimimizin babası, kimimizin dedesi, kimimizin komşusu dolayısıyla onlar bu milletin parçasıdır. Polise sıkılan her kurşun, millete sıkılan kurşundur. Askere sıkılan her kurşun millete sıkılan kurşundur. Polislerimizin zor koşullarda görev yaptıklarını çok iyi biliyorum. Her birimizin ailesinde, yankında polis vardır benim de oldu.

Dedim ya biz akşam evimizde misafir gelirken, oturup güzel güzel sohbet ederken, onlar güvenliğimizi sağlamak için görev başındalar. Onarlın tam olarak ödüyor muyuz? Ödeyemiyoruz. Günün 12, 24 saatinde görev yapan polislerimize haklarını ödememiz gerekir. Askerlerimiz de eksi 35 derecede terörle mücadele ediyorlar. Adım boyu kar içindeyken, biz İzmir'de, Hakkari'de rahat caddelerde yürüyelim diye mücadele ediyorlar. Dolayısıyla onlara şükran borçluyuz.”

 

"Asil, onurlu duruşumuzu sergileyeceğiz"

 

Şehitlerin asla unutulmaması gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, “Sizlerden isteğim şehitlerimizi asla unutmayalım şehit ve gazilere gerekli değer vermiyoruz. Bir İngiltere'de bir şehit yakını mağazada anons edilir falan şehit ya da gazi mağazamızı onurlandırmıştır' diye. Şehitlerimiz, yakınlarını, gazilerimizi kucaklayalım. Eğer bugün burada rahat konulabiliyor, bir arada sohbet edebiliyorsak bizim güvenliğimiz sağlayan polislerimiz ve askerlerimiz sayesinde. Onlara şükran borçluyuz. Hep birlikte dik, asil, onurlu duruşumuzu sergileyeceğiz. İzmir'e yakışan bir güzelliği hep beraber hayata geçirdik” dedi.

Alkışlarla kürsüye çıkan şehit polis Fethi Sekin'in babası Mehmet Zeki Sekin, duygusal bir konuşma yaparken, dinleyenler de gözyaşlarını tutamadı. Oğlunun cenaze törenine ameliyatlı olduğu için katılamadığını hatırlatan baba Sekin, “İzmir şehidine sahip çıktı, Elazığ şehidine sahip çıktı, Türkiye şehidine sahip çıktı. 6 Ocak günü oğlum İzmirden uğurlanırken ben de tabutunun arkasından gitmek isterdim, arkasından ıslanmak isterdim. Benim yerinme tabutunu tutan, yağmur çamur demeden arkasından giden İzmir halkına teşekkür ediyorum. Şimdi bedeni aramızda değil ama her bahar geldiğinde, İzmir'in dağlarında çiçekler açtığında onun kokusunu duyacağım. Sizler de duyacaksınız, bu toprakları seven herkes duyacak” ifadelerini kullandı.

Oğlu Fethi Sekin'in doğduğu topraklara ihanet etmediğini ancak bunu hainlerin anlamayacağını söyleyen baba Sekin, sözlerini şöyle sürdürdü:   “Rahat uyu Türkiyem, şehitler ölmez vatan bölmez. Birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz sürece hiç kimse vatanımızı parçalayamaz, bölemez. Bu güzel parkı yapıp İzmir'in hizmetine sunan, parka kahraman oğlumun ismini veren ve birçok sokakta ismini yaşatan başta Başkan Kocaoğlu ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Türkiye'nin dört bir yanında oğlumun isminin cadde, sokak, park, kütüphane gibi yerlere verildiği haberini alıyorum. Yeni doğan yavrularına Fethi Sekin adını veren anne ve babalara da teşekkür ediyorum. Bu, acımızı bir nebze de olsa hafifletiyor. Oğlumun adının İzmir Adliyesi binasına verilmesi için desteklerinizi bekliyorum. Bir Fethi Sekin ölür, bin Fethi Sekin doğar.”

 

"Emniyet'in içinde hâlâ Fethi Sakin'ler var"

 

İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın da İzmir Büyükşehir Belediyesine teşekkür ederek, “Toprakları ancak o toprakların kahraman evlatları vatan yapabilir. Bu Anadolu topraklarında yüzyıllardır böyle oldu ve böyle olmaya devam edecek. 5 Ocak 2017 günü kahraman polis memuru Fethi Sekin, kentte katletmeye gelenlere ve onların piyonlarına çok büyük ders verdi. Kaleşnikoflara karşı tabancasıyla bir gül bahçesine gidercesine şehadete koştu. Şehit polis memuru Fethi Sekin İzmir'in Türkiye'nin kalbinde büyük bir yer etti. Eğer biz bu kentte ve ülkede huzurla yaşıyorsak Fethi Sekin ve onun gibi silah arkadaşları sayesinde yaşıyoruz. Buradan haykırmak istiyorum ki emniyet teşkilatı milletin, devletin bağrından çıkmış bir teşkilattır. Emniyet güçleri bu ülkeyi yıkmak isteyen bütün alçakların karşısında dimdik durmaktadır. Fethi Sekin hala emniyet güçlerinin içerisinde vardır. Hiç kimse endişe etmesin, biz devletimize milletimize sahip çıkacağız. Adliye sarayına verilmesi konusunda çalışmalar devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

“Kahraman polisimiz nesilden nesile yaşayacak”

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise “Bu herhangi tören değil, bu farklı bir şey. Ben 13 senelik belediye başkanlığımda ilk defa yaşıyorum. Bu bir anma, bu bir saygı. Bu vatanı vatan yapan, bu milleti ilelebet bağımsız yaşatan tüm şehitlerimize, başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere teröre karşı, kalkışmaya karşı, terör eylemlerine karşı mücadele eden, vatanımızı, geleceğimizi koruyan tüm şehitlerimize karşı başta şehitlerimiz Fethi Sekin ve Musa Can'ın aziz hatırası önünde saygı duyma törenidir. Bu töreni diğer törenlerden de farklı kılan budur. Biz bu vatan için canının veren insanları yaşatmak, onları unutturmamak zorundayız. Unutturmayacağız, onların ismi ilelebet yaşayacak. Onun hatırasının adliyeye neler kazandırdığını, kolluk kuvvetlerine nasıl bir yürek verdiğinin bilincindeyiz. Kahraman polisimiz nesilden nesile yaşayacaktır” diye konuştu.    Konuşmaların ardından, kurdele kesilirken, protokol mensupları parkı gezdi ve Fethi Sekin’in fotoğrafının bulunduğu park girişindeki tabelanın açılışını yaptı.

4 bölümden oluşuyor

İzmir Büyükşehir Belediyesinin yaklaşık 10 milyon liraya mal ettiği, 4 etap halinde projelendiren parkın içerisinde ‘Park İzmir', ‘Park İzmir Kaykay', ‘Park İzmir Çocuk' ve ‘Park İzmir Çamlık' bölümleri bulunuyor. Parkın 7'den 70'e her yaş grubuna uygun aktivite alanları, çocuk oyun ve spor alanları ve yeşil alan düzenlemeleriyle bölgede yaşayanların hem dinlenme, hem eğlenme hem de spor yapma ihtiyaçlarına cevap vermesi bekleniyor. İzmir'in yeni parkı, yapılan ışık düzenlemeleri ile geceleri de ayrı bir görünüme bürünüyor.   Kentin en nitelikli parklarından biri haline gelen Şehit Fethi Sekin Parkı'nın ana girişinde, ziyaretçileri manolya ağaçları ile gölgelenen bir meydan karşılıyor. Bu meydanda gezenler için su perdesi ile serinleyecekleri bir su arkadı ve çocukların oyun oynayabileceği üzeri fıskiyeli bir kuru havuz yer alıyor. Söz konusu havuz, suyu kesildiğinde bir meydana dönüşerek çeşitli etkinliklere imkan tanıyor. Ayrıca parkın içinden geçen su kanalı ise sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyenlere soluk aldıracak.

ENGELLİ ÇOCUKLARA UYGUN OYUNCAKLAR

Parkta ikinci bir havuz da, amfi tiyatronun bulunduğu alanda yer alıyor. Etkinlik zamanlarında havuzun suyu kesilerek, alan amfi tiyatroya dönüşüyor. İzmir'in simgesi palmiye ağaçları ile planlanan bu bölüm, aynı zamanda yol aksında da devam ediyor. Park içerisinde bisiklet severler ve yürüyüş-koşu yapmak isteyenler için dut ağaçları ile gölgelenen ve tüm alanı çevreleyen yollar da hazırlandı. Bu yollar, Şehit Fethi Sekin Parkı'nı Şehit Hakan Ünal Parkı'yla birbirine bağlıyor. Modern oyuncaklarla donatılarak engelli çocukların da kullanımına uygun olarak hazırlanan çocuk oyun parkı ise tarçın ağaçları ile gölgeleniyor.

KAYKAY VE PATENCİ GENÇLERİN BULUŞMA NOKTASI

Şehit Fethi Sekin Parkı, yeşil alan düzenlemelerinin yanı sıra skate park, macera oyun parkı gibi değişik aktivite alanlarıyla özellikle macera tutkunu çocuk ve gençler için bir cazibe merkezi olacak. Skate Park'ta, kaykay ve paten yapmayı seven gençler hoşça vakit geçirecek. Kum zemin üzerine hazırlanan ahşap görünümlü macera oyun parkı ise parkın en ilgi çeken noktalarından biri olacak. Dökme kauçuk zeminli bir çocuk oyun alanıyla birlikte, korunan çam ağaçlarının altına çim tepelerden oturma alanları hazırlanıyor. Parkın bu bölümünde bir süs havuzu da yer alıyor. Şehit Fethi Sekin Parkı'nda mevsim değişikliklerine göre farklı renk ve koku özelliklerine sahip olan gravilya, çınar, mabet ağacı, sığla ve meşe gibi büyüdükçe anıt ağaç formuna ulaşabilecek ağaçlar ile sedir, çam, pembe çiçekli akasya, ıhlamur, palmiye türlerinde olmak üzere toplam 800 adet ağacın yanı sıra yaklaşık 32 bin adet çalı ve yer örtücü bitki yer alıyor. Çevrenin ihtiyacı da göz önünde bulundurularak planlanan otoparkların üzerini pembe çiçekli akasyalar süslüyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentin birçok noktasında hizmete sunduğu ücretsiz Wİ-Fİ erişimi ile USB şarj noktaları hizmeti, Şehit Fethi Sekin Parkı'nda da yer alıyor. Güvenliğin kamera sistemiyle sağlandığı parkta, kendi kendini temizleyen akıllı WC’ler de kuruluyor.

  HEYKELİ DİKİLECEK

İzmir Büyükşehir Belediyesi, gösterdiği kahramanlıkla olası bir katliamı önleyen Fethi Sekin’in anısına, şehit düştüğü İzmir Adliyesi önüne bir de heykelini dikecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu amaçla ulusal düzeyde bir heykel yarışması düzenliyor.