Gündem

Kapatılan NTV Tarih'in 'Gezi' sayısından: Bu sayı asabı bozulan herkese

Doğuş Yayın Grubu'nun kapatma kararı aldığı NTV Tarih dergisinin Gezi Parkı sayısının 'Editörden' sayfası sosyal medyada yayımlandı

02 Temmuz 2013 17:00

Doğuş Yayın Grubu tarafından Gezi Parkı eylemlerini konu alan ve yayımlanmayan son sayısı nedeniyle kapatılan NTV Tarih Dergisi, ilgili sayının kapağı ardından Yayın Yönetmeni Gürsel Göncü imzalı “Editörden” başlıklı ilk sayfasını da sosyal medyadan yayımladı. Göncü, yazısında “NTV Tarih dergisi, çıktığı günden bu yana ilk kez bir sayısını tamamen özel bir konuya ayırıyor” derken yayımlanmayan Temmuz sayısını NTV Tarih olarak “hadiselerde yaşamını yitirenlere, onların ailelerine, yaralanıp sakat kalanlara, acı çekenlere ve asabı bozulan herkese adadıklarını” yazdı. 

Eylem sürecine dair “İlerici, solcu, liberal, ulusalcı kesimlerin kimi sözcüleri, eylemlerin motoru gençler üzerinden bir devrim romantizmi devşirirken; muhafazakâr, sağcı, Müslüman kimliğin öne çıkan aktörleri, uluslararası bir komplonun piyonları olarak nitelediği gençleri aşağıladı” denilen metinde “Büyük Oyun”da, son sıraya ulaşan piyonun vezire terfi edebileceğini göremedi” ifadesi kullanıldı.

İşte Gürsel Göncü'nün neden derginin son sayısını Gezi Parkı olaylarına ayırdığını anlatan yazısı: 

 

Tarihe tanıklık etmek, gençlerden öğrenmek

 

Hem cesur, hem bilgeydiler. Hem bir, hem birliktiler. Hem birbirlerinden farklı, hem ortaktılar. Hem tek başına, hem kalabalıktılar. Böyle olduklarını bilmiyorduk. Belki onlar da kendilerini böyle bilmiyorlardı. Çadırlarının yakılmasından iki gün önce onları Gezi Parkı’nda gördüğümde, “ne kadar kendi halinde” çocuklar demiştim. Bu çocukların Türkiye tarihindeki en geniş kapsamlı kendiliğinden hareketi başlatacaklarını hiç düşünmemiştim. Siyasi partilerden en marjinal örgüte, medyasından polisine, belediyesinden yargısına, sendikasından iş dünyasına neredeyse bütün kurum-kuruluşları sallayacak bir etki yaratabilecekleri kimin aklına gelirdi?

Bunlar sonuçta “üç-beş çapulcu” değildi ama, biz çoğu yetişkinin de yıllardır tekrarladığımız“okumaz etmez, kültürsüz, bilgisiz, bilinçsiz, Türkçesiz, geçmişinden habersiz, yol-yordam bilmez, bencil, apolitik, vs.” gençler değiller miydi? 

Değillermiş. Bunu hem her şeyden önce kendilerine kanıtladılar hem de cümle aleme gösterdiler. Onların direnişini bırakın anlamayı, algılamakta zorlandık. Onların mizahı karşısında komik durumlara düştük. Onların iletişimi karşısında postacı bile olamadık.

Görüşü, ideolojisi ne olursa olsun, hadiseleri siyaseten yorumlamaya, daha doğrusu kendi bildiği siyaset üzerinden açıklamaya çalışan her kurum, kuruluş, kişi; bu gençlerin ortaya koyduğu“ortaya karışık” talepler ve sokak manzumesi karşısında, son kullanma tarihi geçmiş kaldı. İlerici, solcu, liberal, ulusalcı kesimlerin kimi sözcüleri, eylemlerin motoru gençler üzerinden bir devrim romantizmi devşirirken; muhafazakâr, sağcı, Müslüman kimliğin öne çıkan aktörleri, uluslararası bir komplonun piyonları olarak nitelediği gençleri aşağıladı. “Büyük Oyun”da, son sıraya ulaşan piyonun vezire terfi edebileceğini göremedi.

NTV Tarih dergisi, çıktığı günden bu yana ilk kez bir sayısını tamamen özel bir konuya ayırıyor. Bu özel sayı, bu “fevkalade nüsha”, sabit sayfaları ile birlikte Gezi Parkı eylemlerine, onun hatırlattığı ve gündeme taşıdığı tarihteki diğer hadiselere, kavramlara, tartışmalara, analiz ve yorumlara ayrıldı. Amacımız, “yaşarken yazılan tarih”i yaşandığı dönemde yansıtmak ve geleceğe kalacak tarihî malzemeye bir katkı sağlamak.

NTV Tarih olarak bu sayımızı, hadiselerde yaşamını yitirenlere, onların ailelerine, yaralanıp sakat kalanlara, acı çekenlere ve asabı bozulan herkese adıyoruz.

Barış, huzur, kardeşlik içinde, farklılıkların zenginliğiyle yaşayalım.

Gürsel Göncü

İşte NTV Tarih dergisinin yayımlanmayan sayısının ilk sayfası:

\

 

 

İlgili Haberler