Yaşam

İstanbul'da kirpilerin sık görülme nedeni; bina inşaatlarının yaydığı titreşimler

"Yeşil alan yok edildikçe kirpilerin soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor"

09 Ağustos 2017 13:45

İstanbul sokaklarında veya evlerin bahçelerinde son zamanlarda kirpiler görülmeye başlandı. İstanbul Veterinerler Odası Başkanı ve İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Murat Arslan kirpilerin sokaklarda görülmesiyle ilgili olarak konuştu. Kirpilerin sokaklarda görülmesinin nedeni olarak kentsel dönüşümle artan inşaatların çıkardığı gürültü ve yaptıkları titreşim olduğunu belirten Arslan "Kirpiler, hızlı yapılaşma, inşaatların yarattığı titreşimler nedeniyle yeni yaşam alanı arayışına girdi. Kirpiler adapte olmakta zorlanan canlılardır. Yeşil alan yok edildikçe soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Normalde bahçelerimizde, ormanlarda görmemiz gereken kirpileri sokaklarda görmemizin sebebi bu" dedi.

Habertürk gazetesinden Gamze Hepşen'in haberine göre, İstanbul başta olmak üzere kentlerin caddeleri, sokaklarında görünür hale gelen kirpiler, sosyal medya fenomenleri arasına da girmeye başladı. Gün geçmiyor ki haber merkezimize “Mecidiyeköy’de kirpi gördüm,” “Beşiktaş’ta gece karşıma çıktı” şeklinde mesajlar gelmesin...  Bu bildirimler artınca kirpilerin neden bu kadar görünür hale geldiğini uzmanlara sordu. Kirpilerin yaşam alanlarının daraldığını ve yeni yuva arayışına girdiğini söyleyen uzmanlara göre, kentsel dönüşümle birlikte artan inşaatların yarattığı titreşimden rahatsız olan bu hayvanlar, kendilerini insanların yaşam alanlarına atmaya başladı.

'Titreşimleri kolay algılar'

İstanbul Veterinerler Odası Başkanı ve İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Murat Arslan, kirpilerin yeşil alanlarda beslenen canlılar olduğunu belirterek, bu dönemde onları yaşam alanı dışında, sokaklarda görmemizin birkaç nedeni olduğunu belirtti. Büyükşehirlerde kirpilerin yaşam alanının daraldığını belirten Arslan, şunları söyledi:

“Kirpiler, hızlı yapılaşma, inşaatların yarattığı titreşimler nedeniyle yeni yaşam alanı arayışına girdi. Kirpiler, küçük başlı hayvanlar olduklarından yer kabuğundaki titreşimleri hissederler. Depremler de yaşam alanlarından çıkmalarına bir sebep olabilir. Kirpiler adapte olmakta zorlanan canlılardır. Yeşil alan yok edildikçe soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Normalde bahçelerimizde, ormanlarda görmemiz gereken kirpileri sokaklarda görmemizin sebebi bu.”

'Farklı davranışlar gösteriyorlar'

Veteriner hekim Prof. Dr. Tamer Dodurka da, kirpilerin inşaatlar, enerji nakil hatlarındaki artış nedeniyle doğal yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Dodurka, “Yaşam alanları yok olan canlılar normalden farklı davranışlar gösterip kentlere iniyorlar. Bu yemek arayışı, yeni bir yaşam alanı arayışı içindir. Örneğin tatlı su kaynakları kuruduğu için bir tatlı su hayvanı olan su samuru Marmara Denizi’nde görülmeye başladı” dedi.

Kedi maması yiyorlar!

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) üyesi ve Yaban Hayvan Veterineri Ahmet Emre Kütükçü de, büyük şehirlerde kirpilere rastlanmasının ana nedeninin yaşam alanlarının azalması olduğunu kaydetti. “Yol kenarına bırakılan kedi köpek mamaları onlar için kolay yiyecekler haline geliyor” diyen Kütükçü, İstanbul’un yaban hayatı potansiyeline dikkat çekerek şunları söyledi:

“İstanbul, ihtiyaçları çok fazla olan büyük bir şehir olabilir ama hâlâ büyük bir yaban hayatı potansiyeline sahip. Kentte, yaban hayatının öncelikleri gözetilerek planların hayata geçirilmesi mümkün. Yaban hayatı yönetim planına sahip bir başka büyük şehir olarak Avrupa’daki örneklerin arasına katılabilir.”

Haberin tamamını okumak için tıklayın: