Gündem

İstanbul'da denize helikopter düştü

İstanbul'daki helikopter kazasında yaralanan iş insanı Halil Ünver hastanede hayatını kaybetti

06 Eylül 2018 20:14

İstanbul'daki Bostancı sahili açıklarında denize helikopter düştü. Kazada yaralanan iş insanı Halil Ünver hastanede hayatını kaybetti. Helikopterin pilotu ise hastanede tedavi altına alındı. Düşen helikopterin pilotu İsmet Özgür ilk açıklamasında, "Denize indirmeye çalıştım, çakıldık" dedi. Airport Programı Yapımcısı Güntay Şimşek helikopterlerle ilgili yaşanan sıkıntıya dikkat çekti, "Yeterli heliport yok" ifadelerini kullandı.

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, kazaya ilişkin soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Demirören Haber Ajansı da helikopterin yıldırım çarpması sonucu düştüğünü iddia etti.

 

Valiliğin açıklamasında, "İlimiz Maltepe ilçesi Bostancı sahilinde özel bir helikopter kazası meydana gelmiş olup iki kişi hafif yaralı olarak kurtarılmıştır. Teknik ekipler olay yerinde gerekli araştırma çalışmalarına başlamışlardır"  denildi.

Helikopterin Halil İbrahim Ünver'e ait Ünver Havacılık adına kayıtlı olduğu öğrenildi.

İçerenköy'de bulunan FSM Hastanesi'ne götürülen Ünver Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ünver yaşamını yitirdi. Ünver ayrıca Otokar'ın Başkanvekili pozisyonunda bulunuyor. 

 

Otokar'dan helikopter kazası ile ilgili açıklama

Otokar, Ünver Havacılık'a ait helikopterin düşmesi ile ilgili açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, "Bugün yaşanan helikopter kazasında şirketimizin Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sayın Halil İ. Ünver ve pilot Sayın İsmet Öztürk’ün yaralandığı bilgisini üzülerek öğrendik. Tedavileri devam etmekte olup, konuya ilişkin gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır. Sayın Ünver ve Sayın Öztürk’e acil şifalar dileriz." denildi.

Valilik'ten açıklama

Düşen helikopterle ilgili İstanbul Valiliği'nden açıklama geldi. Yapılan açıklamada, "İlimiz Maltepe ilçesi Bostancı sahilinde özel bir helikopter kazası meydana gelmiş olup iki kişi hafif yaralı olarak kurtarılmıştır. Teknik ekipler olay yerinde gerekli araştırma çalışmalarına başlamışlardır." denildi. 

Düşen helikopterin pilotu konuştu

İstanbul'da düşen helikopterin pilotu İsmet Özgür yaptığı açıklamada, "Denize inmeye çalıştım, çakıldık" dedi.

"İki kişinin kurtulması eğitimini gösterir"

Airport Programı Yapımcısı Güntay Şimşek, "7 kişilik bir helikopter. Ünver Havacılık'a ait. Tek motorlu bir helikopter. Kontrolsüz porttan uçuş yapmışlar. ABD yapımı bir helikopter. Hava araçları ile ilgili iyidir, kötüdür gibi yorumlar doğru değil. İki motorlunun konumu daha güvenli ama tek motorluda ona göre uçuş planınız var. Güvensiz denilemez. Çok popüler, çok kullanılan bir helikopterdir.Helikopterlerin düşüş nedenleri farklı farklıdır. Nasıl davranacağını bilmeyen biriyse o sudan çıkması zordur. İki kişinin kurtulması eğitimini gösterir" dedi.

"Türkiye'de yeterli heliport yok." diyen Şimşek, "Atatürk Havalimanı'ndan kalkan bir helikopter kontrollü heliporttan kalkmıştır, Çırağan'a inebilir. Ancak Çırağan'dan kontrolsüz heliporttan kalkan helikopterin kontrollü heliporta, Atatürk Havalimanı'na inmesine havacılar izin vermiyorlar. İstanbul'da da, Türkiye'de de heliport sıkıntısı var. İniş için boş arazi veya sahalar tercih ediliyor. Bizim bundan acil kurtulmamız lazım" diye konuştu.

"Motor veya kuyruk arızası olabilir"

Helikopter Pilotu Akif Güngören, "İsmet Kaptan eski askeri pilottur. Çok tecrübelidir. Bell 430 çift motorlu helikopter. Yeni alınmış, Bell firmasına ait. Tek motorlu helikopterin deniz üstünde uçması kurallara uygun değil. Teknik arıza gibi görünüyor. Kontrolsüz düşse, yaralı olarak kurtulabileceklerini düşünmüyorum. Bu modelin ilk kazası diye hatırlıyorum. Güvenilir, dünya çapında bir firmadır. Satış sonrası destek açısından bir numaralıdır. Neden teknik arıza diyorum, yaralı olarak kurtulmuş olmalarından dolayı bu yorumu yapıyorum. Hava durumu çok da kötü değil. Bu havada hava muhalefetinden dolayı düşmesi çok muhtemel değil. Polis kaynakları ve, izlediğim haberlerden çok kurtarmaya çalıştığını ama kurtaramadığını duydum. İsmet kaptanın bu şekilde ifadesi var diye duydum. Sanki motor arızası veya kuyruk arızası mı yaşadılar, bilemiyorum. Bilgiler çok az." ifadelerini kullandı.

"Heliport yeterli değil, düz bulduğumuz yere iniyoruz"

"Kadıköy'den Boğaz çıkışına kadar doğru dürüst inecek yerimiz yok" diyen Güngören, "Bu en büyük sıkıntımız. Çırağan Sarayı var karşıda inecek. Helikopter camiasının en büyük sorunu, derdidir bu. Afet durumunda büyük sıkıntıdır. Anadolu yakasında heliport olarak Kadıköy dışında inecek bir yer yok. Biz düzlük bulduğumuz yere ineriz. Düştüğü yere en yakın Sabiha Gökçen var. Oraya bile gidecek bir durumu olmadı, öyle düşünüyorum. Çok deneyimlidir İsmet kaptanım. Silahlı kuvvetler kökenliyiz. 15-20 yıl TSK'da çalıştı. 15- 20 yıldır da özel de uçuyor. Elinden gelen her şeyi yapmıştır. Halil Ünver'in ağır, İsmet kaptanın hafif yaralı olarak kurtulduğunu duydum." dedi.