Dünya

İran'dan AB'ye: Nükleer anlaşmaya bağlı kalırım, ama bir şartla

"Avrupa, Amerikan baskısına dirensin"

21 Mayıs 2018 17:02

Haftasonunda Avrupa Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Miguel Arias Canete'ya ağırlayan İranlı yetkililer, ''Nükleer anlaşmaya uymaya devam ederiz, ama Amerikan yaptırımlarından göreceğimiz zararı AB ülkelerinin karşılaması şartıyla'' mesajını verdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la nükleer anlaşmadan çekilip yeniden yaptırım uygulamaya başlamasının ardından Avrupa Birliği (AB) yaptırımları bay pas edecek hamleler yapıyor. Bu kapsamda Avrupa Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Miguel Arias Canete'nin haftasonunda Tahran'da bir dizi temasta bulunmasının ardından İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, değerlendirmelerde bulundu.

"Avrupa, Amerikan baskısına dirensin"

''İran, AB'ye, nükleer anlaşmaya (KOEP) uymayı devam ettirme sözü verdi, ama Tahran'ın Amerikan yaptırımlarından göreceği olası zararı AB ülkelerinin karşılaması şartıyla'' açıklamasını  yapan Salihi, ''AB'nin bize sunduğu planın hayata geçmesini umuyoruz'' dedi. 

"Anlaşma için top AB'de"

AB liderlerine ABD'nin baskısına direnerek nükleer anlaşmayı hayatta tutma çağrısı yapan İranlı yetkili, ''AB'nin çabaları Amerikan yaptırımlarını telafi etmeye yeterse anlaşmaya bağlı kalırız'' vurgusu yaptı. ''Anlaşma için top AB'de'' diye altını çizdi.

Kasımda üst düzey konferans

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Cenete ile görüşmesinin ardından anlaşmadan kaynaklanan ekonomik faydaların korunacağına dair garanti istediklerini belirtmişti.

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Canete, AB ile İran'ın nükleer anlaşmaya bağlılığını teyit ederken bu konuda kasım ayında tarafların üst düzey bir konferans düzenleyeceğini söyledi. Nitekim Avrupa Komisyonu da Avrupalıların Amerikan yaptırımlarına uğramadan İran'la iş yapmaya devam etmesine yönelik üç aşamalı bir plan kabul etti.