Ekonomi

İngiltere Ankara Büyükelçisi Chilcott: Türk vatandaşları 3 yıllık ticari vizeyi oturma iznine çeviremez

Chilcott, İngiltere'de Ankara Anlaşması'yla ilgili olarak alınan bir mahkeme kararına ilişkin açıklama yaptı

21 Mart 2018 11:34

İngiltere’nin Ankara anlaşması kapsamında Türk vatandaşlara verilen oturma iznini kaldırması kararına yönelik olarak Ankara Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott,  “Türk vatandaşları 3 yıllık ticari vizeyi oturma iznine çeviremez. 16 Mart öncesi başvurular etkilenmez.” dedi

Habertürk'ün haberine göre, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott, İngiltere’de Ankara Anlaşması’yla ilgili olarak alınan bir mahkeme kararına ilişkin açıklama yaptı. “Avrupa Topluluğu İşbirliği Anlaşması ya da bilinen adıyla Ankara Anlaşması, geçerliliğini korumaya devam etmektedir. Türk iş insanları ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler, bu anlaşma altında Birleşik Krallık’ta yaşamak üzere başvuru yapmaya devam edebilirler. Birleşik Krallık’ta bir iş kurmayla bağlantılı talepleri karşıladıkları sürece, bunu 3 yıllık bir süre içinde yapabilirler" ifadesini kullandı.

"Birleşik Krallık hükümetinin değil, mahkemenin verdiği karar, Ankara Anlaşması’ndaki hususları netleştirmektedir" diyen Chilcot,  "Mahkeme, Türk vatandaşların, 3 yıllık ticari vizeyi Birleşik Krallık’ta istedikleri süre kadar kalma iznine çevirmesinin, anlaşma şartlarında yer almadığına karar vermiştir. Bu karar 16 Mart’ta yürürlüğe girdi ve bu tarihten önceki başvuruları etkilemeyecektir. Bu kararın Birleşik Krallık’ın AB’den çıkışıyla yani Brexit ile ilgisi yoktur. Bu sadece anlaşmanın mevcut haliyle doğru şekilde yorumlanması gerektiğini açıklayan bir mahkeme kararından kaynaklanan teknik bir değişikliktir. Türk iş insanları ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler, bu anlaşma altında Birleşik Krallık’ta iş kurmak ve yaşamak üzere tek seferde 3 yıla kadar başvuru yapmaya devam edebilir" açıklamasında bulundu.