Gündem

İmamoğlu görevde: Bizi uyarın, eleştirin, arkamızdan işler çevirenler varsa bizi koruyun

İmamoğlu, İstanbul Valisi Yerlikaya'dan görevi devraldı

27 Haziran 2019 17:05

T24 Haber Merkezi
Gonca Tokyol

Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı görevini bugün ikinci kez devraldı. 23 Haziran'da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kazanan Ekrem İmamoğlu, Çağlayan'daki İl Seçim Kurulu'ndan mazbatasını aldıktan sonra beraberindeki heyetle Saraçhane'deki İBB Başkanlık binasına geldi.

TIKLAYIN - Fotoğraflarla: Ekrem İmamoğlu, İBB Başkanlığı görevini ikinci kez böyle devraldı

İmamoğlu, devir teslim törenin ardından bir konuşma yaptı. İstanbul'da yeni bir dönemin başladığını ifade eden İmamoğlu, liyakat devrinin başladığını söyledi. İmamoğlu, İBB çalışanlarına "İşine sahip, alın teri döken, bu şehir için çalışan kişiye, partiye değil, 16 milyon insan için çalışan her İBB çalışanının yeri başımın üstü. Ama iş hukukuna, iş ahlakına göre çalışmıyorsa, başka işler peşindeyse, benim onla işim olmaz" diye seslendi.

Projeleri ile ilgili iş insanlarına çağrıda bulunan İmamoğlu, "Başta kreş kampanyamız olmak üzere çocuklara ve sosyal anlamdaki birçok projemize eşlik etmelerini bekliyorum. İstanbul'un her kesimini bu süreçte seferberliğe davet ediyorum" dedi.

İmamoğlu halka da "Allah şahit, çok çalışacağım. Benimle gurur duyacağınız işler yapacağız. Hatamız olduğunda uyarın. önerilerinizi yollayın. Bizi yalnız bırakmayın. Bizi eleştirin. Arkamızdan işler çevirenler varsa onlardan da bizi koruyun" diye seslendi. 

Ekrem İmamoğlu, öğle saatlerinde eşi Dilek İmamoğlu ve CHP yetkilileri ile birlikte İl Seçim Kurulunun bulunduğu İstanbul Adliyesi'ne geldi. Mesai bitiminin ardından adliyeye gelen İmamoğlu, protokol kapısından binaya giriş yaptı. Ekrem İmamoğlu, düzenlenen törenle mazbatasını İstanbul İl Seçim Kurul Başkanı Ziya Bülent Öner'den aldı. Kısa bir teşekkür konuşması yapan İmamoğlu, "Şehrimize, milletimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Hem Türkiye'nin hem Avrupa'nın en büyük kenti İstanbul. Türkiyemizin lokomotif şehri. Seçim sürecinde görev yapan 39 ilçe seçim kurulu heyetlerine, dünden bu güne bütün ilçelerde görev yapan sandık kurulu üyelerine, siyasi parti temsilcilerine, demokrasinin ana teminatı olan sandıklardan çıkan neticeyi tutanaklara dönüştürüp milletimizin iradesinin neticeye kavuşmasında katkı sunan her demokrasi neferine teşekkür ediyorum. Bugünkü mazbatamızı çoğunluğu kadın olan bir heyetin imzasıyla görevimi teslim alacağım. Bu aynı zamanda bize kamu yönetiminde cinsiyet eşitliği adına, kadınların toplumdaki yeri adına değerli bir mesajdır" ifadelerini kullandı.

İmamoğlu'nu Saraçhane'de binlerce İstanbullu karşıladı

İmamoğlu, mazbatasını aldıktan sonra devir teslim törenine katılmak üzere Saraçhane'deki İBB binasına geldi. İmamoğlu'nu hafta içi olmasına ve güneşe rağmen binlerce İstanbullu karşıladı.  İBB’nin önündeki alanda “Her şey çok güzel oldu”, “Hak, hukuk, adalet” sloganları atıldı. 

Belediye çalışanları, İmamoğlu'nu "Kimler gelmiş" şarkısıyla karşıladı

Belediye çalışanları İmamoğlu'nu Nazan Öncel'in "Kimler gelmiş" şarkısıyla karşıladı. İmamoğlu İBB binasının içinde görevi alırken; dışarıdaki hoparlörlerden de Nazan Öncel’in “Vay vay vay kimler gelmiş, Günlerdir nerelerdeymiş...” şarkısı çalındı. 

Görevi devraldı

Saat 18:20 civarında İBB'nin Saraçhane'deki binasına gelen İmamoğlu, eşi Dilek, büyük oğlu Mehmet Selim İmamoğlu ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Muharrem Erkek ve bazı milletvekilleriyle birlikte başkanlık makamına geçti. Burada devir-teslim töreni gerçekleşti.



İstanbul Valisi ve İBB Başkan Vekili Ali Yerlikaya, 7 Mayıs'tan bu yana vekaleten ifa ettiği görevi Ekrem İmamoğlu'na devrettiğini belirterek, "Kendisini tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Allah hayırlı uğurlu etsin. Bu süre içerisinde birlikte çalıştığımız, Büyükşehir Belediyesi ailesine, tüm İstanbullu hemşehrilerime teşekkür ediyorum." diyerek, başkanlık mührünü İmamoğlu'na verdi.

Ekrem İmamoğlu ise, "Elbetteki böyle kadim bir kentin belediye başkanlığı yapmanın kutsallığını herkes biliyor, hissediyor ama bunu şu anda en fazla hisseden benim diye düşünüyorum. Allah, mahcup etmesin. Umuyorum, bu şehre, tarihine, maneviyatına, bütün geçmişten bugüne her şeyine sahip çıkacak, doğruları yapmaya çalışacak, yanlışlardan sakınacak bir yönetim anlayışını ortaya koymayı diliyorum, istiyorum. Bu bir mücadele dönemi, Türkiye'nin en büyük kenti, Avrupa'nın en büyük kenti İstanbul'umuza hep beraber hizmet etme karakteriyle hareket edeceğime herkesin huzurunda elbetteki söz veriyorum." şeklinde konuştu. 

İmamoğlu, herkesle uyum içinde çalışmayı temenni ettiğini belirterek, kentin çok şeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

İmamoğlu halka seslendi

İmamoğlu devir teslim töreninin ardından Saraçhane'deki belediye binası önünde kendisini bekleyen vatandaşlarla bir araya geldi. İmamoğlu, kendisini bekleyen vatandaşlara hitaben şunları söyledi:

Milletin iradesini yok sayanlara, İstanbul size öyle bir ders veriyorum ki, 806 bin defa millet iradesini İmamoğlu’na teslim ediyor. Millet ne yaptı? Millet İstanbullu, demokrasiye sıkıntı vermek isteyen bir avuç insana öyle bir ders verdi ki… Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın demokrasi dedi. İstanbul bu millete büyük bir özgüven kazandırdı. İstanbullu “benim adalet duygularımla oynayamazsınız” dedi. İstanbullu, Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” dedi. İstanbullu, 23 Haziran’da cumhuriyete ve demokrasiye olan bağlılığını tescilledi.

"Demokrasiyi hiçe sayanları bir kez daha milletçe yok saydık"

Türkiye herhangi bir Orta Doğu ülkesi değildir. Türkiye damarlarına kadar demokrasiye inanmıştır. İstanbullu, oy veren vermeyen herkesin en barışçıl duygularıyla sandığa gitmesi çok önemli. Ben bu şehrin 16 milyon insanına teşekkür ediyorum. Hep beraber demokrasiye verilen zararı tamir ettik. Demokrasiyi hiçe sayanları bir kez daha milletçe yok saydık. Yok hükmündedir, o bir avuç insan. Bu şehirde 16 milyon insanımıza eşit olduğumuzu gösterdik. Zengini fakiri eşitiz bir. Türk-Kürt, Ermenisi, Süryanisi, Arapı, Arnavutu, eşitiz bir. Sünnisi Alevisi hep bir aradayız. Hıristiyanı, Musevisi birlikte mutlu olacağız. 16 milyon vatansever olarak bu millet için, bu devlet için hizmeti en önemli kriter biliriz. 

Tüm siyasi partilere teşekkür etti

Değerli dostlar ittifak partilerimize teşekkür ediyorum. Evladı olduğum, beni bugüne getiren, yetiştiren CHP'ye teşekkür ediyorum. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'na, İttifak partimiz İyi Partiye'ye teşekkür ediyorum. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e teşekkür ediyorum. İki il başkanımıza onların nezdinde il başkanlarımıza, ilçe başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Canan Kaftancıoğlu'na teşekkür ediyorum. Buğra Kavuncu'ya teşekkür ediyorum. Tüm siyasi partilere teşekkür ediyorum. Oylarını alsak da almasak da eşit vatandaş olarak hepsine gururla hizmet sunacağım. Siyasi partilere teşekkür ederken, hem destek olan hem demokrasiye katkı sunan HDP'li hemşerilerime teşekkür ediyorum. AK Partili hemşerilerimize teşekkür ediyorum. MHP'li, DSP'li BBP'li, BTP'li, Vatan Partili, Demokrat Partili dostlarımıza teşekkür ediyorum. Adaylığını devam ettiren Vatan Partisi adayına teşekkür ediyorum. Demokrasiye büyük katkısı olan, Saadet Partisi'ne, adayına teşekkür ediyorum. Kampanyaya katkı sunan İstanbul gönüllülerine teşekkür ediyorum. Bu İstanbul Gönüllülüğü kavramı seçimle sınırlı kalmayacak. Büyün İstanbul'u İstanbul gönüllüsü olmaya davet ediyorum. 

Bu haziran ayı itibariyle bu önemli kampanyamıza destek olan yanımızda olan kampanya çalışanlarına, ajansa, basım danışmanıma, basın emekçime, danışmanlarıma, yol arkadaşlarıma herkese teşekkür ediyorum. Türkiye'nin yaratıcı insanlarına, iş insanlarına, emekçilerine, kısacası p büyük kalpleriyle İstanbul'un çocuklarına teşekkür ediyorum.

"Sanatçılara teşekkür ediyorum"

Ben İstanbul'un enerjisi olan ve enerjisiyle beni hiçbir zaman yalnız bırakmayan İstanbul'un gençlerine, İstanbul'un kadınlarına, toplumun vicdanı kadınlarına teşekkür ediyorum. bu şehrin beyefendilerine teşekkür ediyorum. Ama özellikle altını çizerek cesaretleriyle bugüne kadar yanımızda olan bundan sonra da yanımızda olacağına inandığım sanatçılara teşekkür ediyorum. 

İsraf bitecek, tasarruf başlayacak. Gelir adaleti başlayacak. Hakça, eşit bir şekilde İstanbul'un nimetlerini 16 milyon İstanbulluya paylaştıracağım. Benim sefer görev emrim çıktı, kendimi sizlere adayacağım. Gece gündüz  çalışmaya söz veriyorum. Artık zaman kaybetme vaktimiz bitti. Gece gündüz çalışmamız lazım. Seçim bitti. Bu yaptığımız İstanbul buluşmasıyla artık hepinizin bana yardımcı olmasını bekliyorum. 

İş insanlarına çağrı

Çözüm üreteceğiz. İstanbul'a herkesin gönül vermesini istiyorum. Her yere göz kulak olmanızı istiyorum. Bana yardımcı olmanızı istiyorum. Hep birlikte çalışmaya hazır mıyız? Birlikte İstanbul'u ayağa kaldıracağız. Mali durumu hazır olan iş insanlarına sesleniyorum. Başta kreş kampanyamız olmak üzere çocuklara ve sosyal anlamdaki birçok projemize eşlik etmelerini bekliyorum. İstanbul'un her kesimini bu süreçte seferberliğe davet ediyorum. 

İBB çalışanlarına mesaj

Biz bu şehrin inançlarını, kurucu değerlerini hep birlikte var edeceğiz. Göreceksiniz, başka bir mutluluk, sevgi saygı ve huzur ortamı inşa edeceğiz. Bütün İstanbul'a sesleniyorum. Bugün itibariyle trafikte korna çalmayacağız. Yolda giderken arabada camdan dışarı çöp atmayacağız. Yere çöp atmayacağız. Atanları uyaracağız. İstanbul'u hep birlikte temiz tutacağız. Yaya geçidinde bir yay gördüğünde araçlar yol verecek. Uygar bir şehir olacağız. Otobüste, metroda yaşlı bir hemşerimizi gördüğümüzde, hamileye, engelliye yerimizi vereceğiz. Kibar İstanbullular olacağız, uygar İstanbullular olacağız.

Bu şehrin her anını sizinle paylaşacağız. Şeffaf katılımcı bir İstanbul olacağız. İşine sahip, alın teri döken, bu şehir için çalışan kişiye, partiye değil, 16 milyon insan için çalışan her İBB çalışanının yeri başımın üstü. Ama iş hukukuna, iş ahlakına göre çalışmıyorsa, başka işler peşindeyse, benim onla işim olmaz. Değerli dostlar, liyakatiyle çalışanları başımızın üstünde tutacağız. Biz bu şehirde kaynakları adil dağıtmaya geliyoruz. Bu şehir bir hoşgörü şehri olacak. Bu seçimin kazananı, biz ya da buradakiler değil, seçimin kazananı İstanbul ve Türkiye'dir. 

Size söyleyeyim benden önce bu şehre iyi işler yapmış kim varsa teşekkür ediyorum. İyi işler yapmış kim varsa Allah razı olsun. Partizanlığı bu binalardan söküp atacağız. Artık liyakat var, adalet var. 

 

"Bizi uyarın, eleştirin, koruyun"

Ne demiştik, yolumuz uzun, ne demiştik, heyecanımız var, Ne demiştik, gençliğimiz var. Allah şahit, çok çalışacağım. Benimle gurur duyacağınız işler yapacağız. Hatamız olduğunda uyarın. önerilerinizi yollayın. Bizi yalnız bırakmayın. Bizi eleştirin. Arkamızdan işler çevirenler varsa onlardan da bizi koruyun. Bu şehrin insanları hizmet bekliyor. Biz kişilere değil, partilere değil biz İstanbul'a hizmet etmeye geliyoruz. Onların güzel duyguları bizi şarj edecek, güne enerjik başlayacağız. Çok güzel işleri yapacağız. Tüm takımlarıyla, Galatasarayıyla, Feneriyle, Beşiktaşıyla çok güzel işler başaracağız. Bana ve bu döneme dualarınızı esirgemeyin. Ben kendimi burada buluna, bulunmayan 16 milyon İstanbulluya emanet ediyorum. Sizleri de Allah'a emanet ediyorum. Hepinizi çok seviyorum. Her şey çok güzel oldu.

Devrim-teslim töreni için gelen vatandaşlar neler hissettiklerini ve İmamoğlu’ndan neler beklediklerini T24’e anlattı.

İmamoğlu'nun "Sen utanma biz utanalım" dediği Cebrail de Saraçhane'de

Ekrem İmamoğlu'nun, maddi durumu nedeniyle okuyamadığını öğrenip "Sen utanma biz utanalım" dediği 17 yaşındaki Cebrail de Saraçhane'deki kutlamalara katıldı. T24'e konuşan Cebrail Gümüştepe "Çok mutluyum çok, ziyareti için çok teşekkür ederim. Çok onurlandırdı beni. Kampanya sürecinde hep ümit etmiştim kazanacağınızı. Yeni gördüğümde de çok mutlu oldum. Artık ona Azizim diyorum. İstanbul için bir çağın kapanıp bir çağın açıldığını ümit ediyorum" açıklamasında bulundu.

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, iftarda, seçim çalışmaları kapsamında Bayrampaşa Yaş Meyve-Sebze Hali'nde tanıştığı 17 yaşındaki Cebrail Gümüştepe'ye ''Okumak istemedin mi'' sorusunu yöneltmiş, ''Maddi durumlar el vermedi. Utandığım için söyleyemedim'' yanıtını almıştı. Bunun üzerine İmamoğlu, "Sen utanma biz utanalım" demişti. İmamoğlu, daha sonra 17 yaşındaki Gümüştepe'nin evine konuk olmuştu.