Çevre

"İklim değişikliğini önlemek için en etkili yöntem ağaç dikmek"

Araştırmacılar iklim değişikliğine karşı küresel ağaç dikme projeleri ile kısa sürede olumlu sonuç elde edebileceğimizi vurguladı

05 Temmuz 2019 14:41

Ağaç dikmek iklim değişikliği ile mücadele etmenin en etkili ve en masrafsız yolu olabilir.

The Guardian'ın haberine göre, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Hükümetlerarası Paneli'nin raporu için hazırlanan bir çalışmaya göre bir trilyon ve üstü sayıda ağaç dikilirse gelecek birkaç on yıl içerisinde 830 milyar tonluk karbondioksit bu ağaçlar tarafından emilebilir. Bu miktar insanoğlunun sadece son 25 yılda atmosfere salınmasına neden olduğu karbondioksiti ifade ediyor.

'Ağaç dikme çözümü'nün şimdiye kadar oluşturulan tüm çözümlerin içerisinde en etkili ve en masrafsızı olduğu kaydedilirken en ucuz çözümden bile binlerce kez daha ucuza mal edilebileceğine dikkat çekiliyor.

ETH Zurich Üniversitesi’nden Profesör Tom Crowther, “Ağaç dikmek iklim değişikliği sorununu çözmenin bir yolu değil, bariz bir şekilde en etkili yöntem,” dedi. Crowther ayrıca “Trump’ı iklim değişikliği yaşandığına ikna etmeden ya da konuya ilişkin büyük teknolojik gelişmeleri beklemeden bu çözümü uygulamaya başlayabiliriz,” ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar, “İnsanlar, iklim değişikliğine çözüm olarak kendi ağaçlarını dikebilir ya da bu tüz çalışmaları olan sivil toplum kuruluşlarına bağış yapabilirler,” açıklamasını yaptı.

Yapılan çalışma 1.7 milyar hektar ağaçsız alan olduğunu ortaya koydu, bu alan 1.2 ton ağacın ekilmesine olanak sağlayabilir.

Ayrıca ağaçlar en fazla karbondioksiti gençken emdiği için en ciddi fayda oranının hızla elde edileceği vurgulanıyor. Bu durum aynı zamanda tropik ormanlarda aşırı miktarda emilmiş olan karbondioksit oranını da hafifletecek.