Çevre

İçişleri Bakanı, Santa Harabeleri'ne gitti: Gizli kalmış cennetleri hemen ufalıyoruz

"Bu mirası iyi muhafaza etmek lazım"

15 Nisan 2018 18:20

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki önemli kültürel miraslardan Santa Harabeleri’ni ziyaret etti. Ziyarete ilişkin konuşan Soylu, “Burayı tarif etmek gerekirse gizli kalmış cennet; ama yine de gizli kalmasına dikkat etmek lazım. Maalesef, gizli kalmış cennetleri hemen ufalıyoruz” dedi.

Doğan Haber Ajansı'nda (DHA) yer alan habere göre, Soylu, memleketi Trabzon’dan kara yoluyla Gümüşhane’ye geçti. Dumanlı köyü sınırlarında yer alan, tarihi geçmişi Ortaçağ'a kadar uzanan, ‘gökyüzüne yakın saklı kent’ olarak bilinen arkeolojik doğal sit alanı Santa Harabeleri’ni ziyaret eden Bakan Soylu, restorasyonla turizme kazandırılmasına yönelik projeler hakkında bilgi aldı. Soylu, Santa Harabeleri'ne ulaşımı kolaylaştırması amaçlanan Santa Grup Yolu’nun 21 kilometrelik yol yapım çalışmalarını da inceledi.

Ziyaretle ilgili konuşan Bakan Soylu şunları söyledi:

"Türkiye zenginleşiyor. Zenginleştikçe de kendi medeniyetinin bıraktıkları miraslarını da ihya ediyor. Burası antik çağdan itibaren kendine has bir yerleşimi olan ve Rumların gelip burada bir yaşam kurmaya çalıştıkları alanlardan bir tanesi. Bu tarihin günümüze kadar kalması bizim için bir zenginlik numunesi. Onun için biz ‘Buranın muhafazası nasıl olmalıdır, nasıl korunmalıdır, halkımız ve turistler burayı nasıl görmelidir?’ gibi konuların üzerinde çalışıyoruz. Burada büyük bir gayret gösteriliyor. Buranın özelliğini, tarihselliğini bozmamak önemli. Bunu da hep beraber korumalıyız. Burayı tarif etmek gerekirse gizli kalmış cennet; ama yine de gizli kalmasına dikkat etmek lazım. Maalesef, gizli kalmış cennetleri hemen ufalıyoruz. Ufalamamak lazım. Bu mirası iyi muhafaza etmek lazım. Bizim görevimizde bu alanları vatandaşlarımıza ve turiste açmaktır."