Gündem

HDP'li Buldan'dan Erdoğan'a: Demirtaş'ı ya da bir başka Kürdü idam etmek senin boyunu aşar

"Kürt halkını inkâr eden anlayış siyaset arenasında kendi geleceğini kuramaz"

12 Haziran 2018 18:02

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Kocaeli mitinginde tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş hakkında konuşurken AKP’lilerden yükselen “İdam” sloganları üzerine “Parlamento bunlarla ilgili kararı bana gönderseydi ben çoktan onaylardım” demesini eleştirdi. Buldan, "Demirtaş’ı ya da bir başka Kürdü idam etmek senin boyunu aşar" ifadesini kullandı. 

Öte yandan Buldan, siyasetin dışına atılmaya çalışıldıklarını ancak her şeye rağmen coğrafyaya barışın HDP ile geleceğine inandıklarını söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı, Gazikent Mahallesi'ndeki DBP Şehitkamil İlçe binası önünde, Milletvekili Mahmut Toğrul, milletvekili adayları ve vatandaşlarla bir araya geldi. Burada toplanan kalabalığa konuşan ve 24 Haziran'da herkesin kaderini belirleyecek bir seçim yapılacağını söyleyen Buldan şöyle dedi, "Bizi siyasetin dışına atmaya çalıştılar. Ancak biz her şeye rağmen bu coğrafyada barışın, demokrasinin, insan haklarının ve özgürlüğün ancak ve ancak Halkların Demokratik Partisi'yle geleceğine yönelik inancımızı hiç yitirmedik" diye konuştu.

"Kürt'ü görmeyen, tanımayan, inkâr eden bir anlayışın olduğunu" söyledi. "Bu anlayışı, bu zihniyeti sandığa gömeceğiz" diyen Buldan, "Çünkü Kürt halkını inkar eden anlayış siyaset arenasında kendi geleceğini kuramaz. AKP de geçmişte, Kürtleri inkâr eden zihniyetler gibi. O iktidarlar nasıl tarihten silindiyse, AKP’nin de gideceği yer çöp sepettir" ifadeisni kullandı.

Buldan'ın açıklaması şöyle:

Antep, AKP Hükümeti’nin her türlü şiddetine maruz kaldı. 2 yıl önce bir kına gecesinde 52 vatandaşımız yaşamını yitirdi. Asla unutmayacağız o katliamı. O katliamın ardından katliamlar durmadı. Hangi kente gidersek gidelim AKP bir katliam yaşatmış. Antep de bu kentlerden biri.  

"Katliamların aydınlatılmasını istemeyen AKP"

Antep, IŞİD  çetelerinin örgütlendiği bir kenttir. IŞİD’in burada cirit atmasına göz yumanlar, Antep katliamından birebir sorumludur. İstenseydi bu katliamların sorumluları açığa çıkarılırdı. Roboski, Ankara, Suruç, Antep katliamları; tüm bu katliamların arkasındaki karanlık güçler devletin, hükümetin bilgisi dahilindeydi. Bunların araştırılmasını istedik. Meclis’te, Araştırma komisyonları kurulsun dedik. Ama AKP-MHP izin vermedi. 

"Hiçbir katliamın peşini bırakmayacağız"

Bizler ülkemizde yaşanan tüm katliamların sorumlularının ortaya çıkması için mücadele ediyoruz. HDP olarak bu katliamların peşini bırakmayacağız. Bu katliamların sorumlularını açığa çıkaracağız. 

"Hodri meydan; 6-8 Ekim için komisyon kuralım"

Biz 6-8 Ekim olayların da açığa çıkması için büyük mücadele verdik. Bunun da önüne geçtiler. Bugün sevgili Selahattin Demirtaş’a saldırmalarının, HDP’ye saldırmalarının sebebi bu. Biz, “cinayetler açığa çıksın, katliamlar açığa çıksın” diyoruz, Recep Bey meydan meydan Selahattin Demirtaş’ın eline kan bulaştığını ifade ediyor. Buradan hodri meydan diyoruz. Kuralım bir komisyon, çıkaralım açığa. 6-8 Ekim olaylarının arkasında kim var açığa çıksın. 

"Kobani düşmediği için AKP’nin bütün planları suya düştü"

“Kobani düştü düşecek” diyen Recep Tayyip Erdoğan, karanlık güçlerin devreye girmesiyle başlayan olaylardan Selahattin Demirtaş’ı sorumlu tutuyor. Ama şunu bilin, Kobani düşmediği için AKP’nin bütün planları suya düştü. Kobani’nin düşmesine izin vermeyen de Kürtler olmuştur. 

"Kürt halkını inkar eden anlayış siyaset arenasında kendi geleceğini kuramaz"

Öyle bir anlayış var ki, Kürdü görmeyen tanımayan inkar eden bir anlayış, Bu anlayışı, bu zihniyeti sandığa gömeceğiz. Çünkü Kürt halkını inkar eden anlayış siyaset arenasında kendi geleceğini kuramaz. AKP de geçmişte, Kürtleri inkar eden zihniyetler gibi. O iktidarlar nasıl tarihten silindiyse, AKP’nin de gideceği yer çöp sepettir.  

"AKP artık umut vaat etmiyor"

AKP, Türkiye’ye  artık bir umut vaat etmiyor. Yaşananlar, çekilen acılar ortada. Antep de hem ekonomik hem sosyal anlamda her türlü zulüm ile  karşı karşıya. Antep esnafı, siftah yapmadan dükkanını kapatacak durumda. Onların derdi, Antep’in sorunları değil, onların derdi kendi yandaşları, akrabaları. Kendi yandaşlarına nasıl para verirler, onları nasıl zengin edebilirler. Uğraştıkları tek mesele bu. HDP olarak halkımıza şunun sözünü veriyoruz. HDP 24 Haziran’dan sonra parlamentoya girince her ilin sorunlarına katkı sağlayacak, halkımızla birebir ilgilenecek. 

"Onlar tutukladıkça biz çoğalıyoruz"

Sizin vekiliniz sevgili Mahmut Toğrul, TBMM’de Antep’in  sorunlarını en fazla dile getiren vekil. Bir adayımız şuanda cezaevinde  ama ben Antep halkına güveniyorum, Osman arkadaşımızı 24 Haziran’da cezaevinden çıkaracağız. Onlar, tutuklayarak, ölümlerle, cezaevleriyle bir halkı korkutmaya çalışıyorlar. Onlar zannediyor ki, biz cezaevine girdikçe biz öldükçe azalacağız, hayır biz daha çok çoğalıyoruz.  

"Demirtaş’ı ya da bir başka Kürdü idam etmek senin boyunu aşar"

Cumhurbaşkanı adayımız Edirne Cezaevi’nde. Sevgili Selahattin Demirtaş’ı cezaevinde rehin olarak tutuyorlar. Bugün gördük ki her bir arkadaşımız birer Selahattin Demirtaş. Onlar Selahattin Demirtaş’ın cesaretinden korkuyorlar. Onlar Demirtaş’ın siyasetinden korkuyorlar. Onun için idam meselesini gündeme getiriyorlar. Recep Bey, meydanlarda Selahattin Demirtaş için “Parlamento’dan idam kararı çıkarsa onaylarım” diyor. Recep Bey’e şunu söylemek isteriz, Selahattin Demirtaş’ı ya da bir başka Kürdü idam etmek senin boyunu da aşar, çapını da aşar.  

"İdamı gündeme getirecek kadar siyasetten yoksun bir iktidar partisi var"

İdamı gündeme getirecek kadar siyasetten yoksun bir iktidar partisi var. Geçmişte bu ülke idamları gördü. Deniz Gezmiş, Adnan Menderesleri, Seyid Rızaları idam ettiler. O tarihler Türkiye tarihinde kara bir leke olarak anıldı. Şimdi aynı konuyu, aynı anlayışı gündeme getirenler şunu bilsin ki Türkiye halkları idama asla onay vermeyecek.   

"Demirtaş  için 'eli kanlı' diyorlar, Demirtaş’ın eli barış elidir"

Onlar sevgili Selahattin Demirtaş  için eli kanlı diyorlar, oysa Selahattin Demirtaş’ın eli barış elidir. Demirtaş’ın eli sevgi elidir. Keşke bir gün Selahattin Demirtaş’ın elini tutma zahmetine katlanmış olsaydılar. O zaman bugün onunla ilgili farklı şeyler söylerlerdi. Ancak her zaman kötü niyetle yaklaştılar. Milletvekili arkadaşlarımızı cezaevine koydular. Bizi siyasetin dışına atmaya çalıştılar. Ama biz her şeye rağmen barışın, insan haklarının, adaletin bu coğrafyada hakim olacağına inancımızı yitirmedik. 

"Sandık başına giderken elinizi vicdanınıza koyun"

24 Haziran seçimlerine de bu anlayışla 24 Haziran tarihi hepimizin kaderini belirleyecek olan seçimdir. Bu tercih Türkiye’nin aydınlık yarınları olacak. Bu tercih Türkiye’nin barışı için olacak. Bu tercih kadınların ve gençlerin özgür bir ortamda yaşaması için yapılacak bir tercih  olacak. Antep halkı sandık başına giderken elini vicdanına koymalıdır. Oylarınızı kullanırken, Roboski katliamını unutmayın, Suruç katliamını unutmayın. Antep katliamını unutmayın. 

Şimdi bizi baraj altında  bırakmaya çalışıyorlar. Bu oyunlara kimse gelmemeli. Onlar bizi baraj altında bırakmak için oylarımızı çalmaya çalışacaklar. Her bir arkadaşımızdan sandıklara sahip çıkmasını istiyoruz. Oylarınıza sahip çıkarsanız oylarımızı çalamazlar. Sadece 12 günümüz  var. Bu 12 günde herkesi ikna etmeye çalışın. Herkesin elini tutmaya çalışın. AKP Hükümeti'nin 16 yıllık iktidarını herkese anlatın. HDP’nin bu ülkeye getireceklerini anlatın.