Gündem

'Hayır'cıların karıları ve kızları ganimet olarak 'Evet'çilere helaldir' diyen eski İBB çalışanının savunması: Bipolar hastasıyım

"Bunların karıları ve kızları 'nimet' olarak evetçilere helaldir"

14 Şubat 2018 14:20

Referandum öncesi sosyal medyada yaptığı paylaşım sonrası hakkında, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan dava açılan eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanı Ömer A., hakim karşısına çıktı. Bipolar hastası olduğunu söyleyen Ömer A. paylaşımın toplumda herhangi bir infiale yol açmadığını savunarak, beraatını istedi. 

Birgün'de eyr alan habere göre sosyal medya hesabı Facebook'ta referandum öncesi paylaştığı mesaj sonrası büyük tepkilere yol açan ve hakkında, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Haller Müdürlüğü çalışanı Ömer A., İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.

İBB de müdahillik talebinde bulundu

İstanbul Barosu'da duruşmada müşteki olarak yer aldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de sanıktan şikayetçi olarak davaya katılma talebinde bulundu. Kimlik tespitinde evli ve 3 çocuğunun olduğunu söyleyen sanık, bu olay öncesi İBB Haller Müdürlüğü'nde memur olarak çalıştığını, şuan da ise işsiz olduğunu bildirerek herhangi bir gelirinin olmadığını söyledi.

“Nimet" değil "ganimet" demiştim

Hakimin suça konu paylaşımı hatırlatırken, "Bunların karıları ve kızları 'nimet' olarak evetçilere helaldir" demesi üzerine söz alan sanık, paylaşımın kendisine ait olduğunu ancak, 'nimet' değil, 'ganimet' ifadesini kullandığını belirterek düzeltilmesini istedi.

"Hakaret ve küfür içermiyo"

Savunmasına devam eden sanık, söz konusu paylaşımı kendi Facebook adresinden yaptığını ve arkadaş listesinde bulunan bir kişinin bu paylaşımı alıp kendi hesabında eleştirel olarak paylaşması sonucu sosyal medyada yayılmasına neden olduğunu anlattı. Paylaşımın kendi iradesi dışında yayıldığını ileri süren Ömer A., paylaşımın hakaret ve küfür içermediğini savunarak, "İBB'de memur olarak çalışmasaydım bunu gündeme getirmeyeceklerdi" iddiasında bulundu. Bunun üzerine söz alan müşteki avukatı Atilla Özen, sanığın çelişkili beyanda bulunduğunu dile getirdi. Avukat Özen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de sanıktan şikayetçi olduğunu ve davaya katılma talebinde bulunduğunu hatırlattı.

"Bipolarım" dedi, mahkeme rapor istedi

Bipolar hastası olduğunu söyleyen sanık söz konusu paylaşımının hakaret ve küfür içermediğini, toplumda da infialde yol açmadığını savunarak beraatini istedi. Ara kararını veren mahkeme, sanığın ileri sürdüğü hastalığına ilişkin varsa raporu mahkemeye bildirmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

3 yıla kadar hapsi isteniyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, şüpheli Ömer A. hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Olayın geçmişi

Ömer A., Facebook hesabından 11 Nisan 2017 tarihinde "17 Nisan günü savaşı kazanınca, bunların karıları ve kızları ganimet olarak 'Evet'çilere helaldir" cümlesini içeren paylaşım yapmıştı.