Gündem

Gambiya’da başkanlık krizi; Senegal ordusu müdahaleye hazır

Seçimi kazanan Adama Barrow'un bugün görevine başlaması gerekiyor

19 Ocak 2017 19:39

Gambiya'da Aralık ayındaki seçimi kaybetmesine rağmen başkanlığı bırakmayacağını açıklayan Yahya Jammeh'in görev süresi dün gece doldu.

Seçimi kazanan Adama Barrow'un bugün görevine başlaması gerekiyor. Fakat Jammeh yeni bir seçim yapılana kadar iktidarda kalacağını açıkladı.

Jammeh'in iktidarda kalması, başkanlığı süresince işlediği iddia edilen suçlardan ceza almamasının garantilenmesi anlamına geliyor.

22 yıldır iktidarda bulunan Jammeh'in iktidardan inmemesi durumunda askeri bir müdahale gerçekleştirilebileceği uyarısı daha önce Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) tarafından yapılmıştı.

Jammeh'in dün gece de görevi bırakmaması üzerine Gambiya'nın komşusu Senegal ordu birliklerini Gambiya sınırına çekti.

Olası bir askeri operasyona Nijerya da destek vereceğini açıklamıştı. Gambiya'nın tek komşusu Sengal olduğu için ECOWAS askeri müdahaleyi Senagal'in yapmasını uygun gördü. Nijerya da Senegal'e yardımcı olmak için asker ve uçak gönderdi.

Nijerya donanması ise Gambiya açıklarında bekletiliyor.

ECOWAS, askeri müdahale için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin de desteğini almaya çalışıyor.

BBC Afrika İzleme Servisi'nin güvenlik muhabiri Tomi Oladipo, yalnızca 2 bin 500 askeri bulunan Gambiya'nın bir dış müdahaleye direnme ihtimalinin çok düşük olduğunu söylüyor.

Gambiya ordusunun başındaki Ousman Badjie de Senegal ordusunun ülkeye girmesi durumunda direnç göstermeyeceklerini açıkladı:

"Biz askeri açıdan bu sürece dahil olmayacağız. Bu siyasi bir sorundur.

"Askerlerimi seviyorum ve onları aptal bir kavgaya dahil etmeyeceğim."