Gündem

"Erdoğan'ın Fethullahçıları temizleme konusundaki talebi, hangi irade tarafından engellendi"

"Bütün bu ifadeler gösteriyor ki Fethullahçı örgütlenme, büyük bir sır değilmiş"

24 Ağustos 2017 11:39

Hürriyet yazarı Mehmet Yakup Yılmaz, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki cunta yapılanması tarafından düzenlenen darbe girişimi sonrası Gülen cemaatine yönelik olarak başlatılan soruşturmalara ilişkin "Cumhurbaşkanı’nın Fetullahçıları temizleme konusundaki talebi, hangi irade tarafından engellendi?" dedi.

"Üçok’un, 2013-2015 yılları arasında muhtelif devlet birimlerine 24 ayrı dilekçeyle haklarında suç duyurusunda bulunduğu general ve amirallerin neredeyse tümü 15 Temmuz darbe girişiminde yer almıştı" diyen Yılmaz, sözlerinin devamında şunu söyledi:

"Peki nasıl oldu da herkesin kim olduklarını bildiği bu Fetullahçılar temizlenemedi?"

Mehmet Yakup Yılmaz'ın "Ordudaki Fetullahçıları herkes biliyormuş" başlığıyla yayımlanan (24 Ağustos 2017) yazısı şöyle:

Darbe girişimi sırasında Van’daki Asayiş Kolordu Komutanı olan Korgeneral İsmail Metin Temel, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın darbe soruşturmasında tanık olarak ifade verirken şunu söyledi:

“Ben Kolordu’ya geçtim. Geçer geçmez Kurmay Başkanı Albay Murat Temiz, harekât yıldırım mesajını getirdi. Bana ‘görevden alınmışsınız komutanım, sıkıyönetim ilan edildi’ dedi. Ben mesajın imza hanesine baktım ve tayin listesine baktım. Bunun F tipi bir kalkışma olduğunu hemen anladım.”

Binbaşı O.K.’nın MİT’e darbe girişimi ile ilgili ihbarda bulunmasından sonra Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı’nı Kara Havacılık’a göndermişti.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Kara Havacılık Okulu Komutanı Tümgeneral Hakan Atınç’a şunu sormuştu:

“Deniz Aldemir diye biri birliğinizde var mı? O.K. isimli birisi var mı?”
Tümgeneral Atınç, Aldemir’in Yük Helikopter Tabur Komutanı olduğunu, O.K.’nın da ABD’de yük helikopteri eğitimi aldıktan sonra komutanlığında görevli olduğunu söyler.

Orgeneral Çolak, komutana kritik bir soru sorar: “Fetullah cemaatiyle bağlantıları var mı?”
Tümgeneral Atınç şöyle yanıtlar: “Elimizde belge bulgu yok ancak tavır ve davranıştan ve arkadaşları arasındaki davranışlarından bu cemaate bağlı olabilirler. Ancak O.K.’nın son zamanlarda onlarla ilişkisini kestiği birliğimizde konuşuluyor.”

Orgeneral Çolak sorularına devam eder: “Birliğinde bu tip başka benzer kişiler var mı?”
Tümgeneral Atınç’ın yanıtı: “Elimde bilgi belge yok ancak Kara Havacılık Komutanlığı’nda bulunan tüm kritik kadroların bunların elinde olduğu, hatta Tuğgeneral Ünsal Coşkun’un da onlardan olduğu söyleniyor.”
Orgeneral Çolak, “Bunları bana niye iletmediniz” diye çıkışır.

Tümgeneral Atınç’ın yanıtı: “Elimde bilgi belge yok. Bu nedenle kesinleştiremediğim için söylemedim ancak Kara Kuvvetleri Personel Başkanı Tümgeneral Şevki Gençtürk ile bunları paylaştım.” (Tümgeneral Şevki Gençtürk, darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda darbeciler tarafından derdest edilen komutanlardan biriydi.)
Bu bilgiler, Tümgeneral Atınç’ın Kara Havacılık Komutanlığı soruşturması sırasında savcıya verdiği ifadede yer alıyor.

İfadede sözü geçen Fetullahçıların tümü darbe girişiminde aktif olarak yer almıştı, “cemaatten uzaklaşmış” dediği O.K. da MİT’e ihbarda bulunan pilottu.

Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı, Özel Kuvvetler’deki darbe girişimi ile ilgili soruşturmayı yürüten savcıya verdiği ifadede de şöyle diyor:

“Gece birçok kez MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la görüştüm. FETÖ’cü generallerin isimlerini paylaştım.”

Bütün bu ifadeler gösteriyor ki Silahlı Kuvvetler’deki Fetullahçı örgütlenme, büyük bir sır da değilmiş.

Zaten darbe girişiminden aylarca önce emekli askeri savcı Ahmet Zeki Üçok televizyonlarda bunu anlatıyordu.

Üçok’un, 2013-2015 yılları arasında muhtelif devlet birimlerine 24 ayrı dilekçeyle haklarında suç duyurusunda bulunduğu general ve amirallerin neredeyse tümü 15 Temmuz darbe girişiminde yer almıştı.

Peki nasıl oldu da herkesin kim olduklarını bildiği bu Fetullahçılar temizlenemedi?

Cumhurbaşkanı’nın Fetullahçıları temizleme konusundaki talebi, hangi irade tarafından engellendi?