Gündem

Erdoğan'dan Hükümet Sözcüsü'ne tekzip: El Bab'dan sonra durmak yok, hedefimiz Rakka

Kurtulmuş, "El Bab ile Fırat Kalkanı ​Harekâtı hedefine ulaşmış olacak" demişti

12 Şubat 2017 17:07

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un "El Bab operasyonunun başarılı olmasıyla Fırat Kalkanı Harekâtı hedefine ulaşmış olur. Rakka başka bir meseledir. Rakka meselesi Türkiye sınırlarını tehdit eden bir şey değil" açıklamasıyla ilgili olarak  "El Bab’dan sonra durmak; böyle bir şey yok. Orada bir iletişim sıkıntısı olabilir. El Bab bir defa bizim nihai hedefimiz değildir. Şu ana kadar biliyorsunuz 3 bini aşkın DEAŞ’lıyı etkisiz hale getirdik. DEAŞ’ın asıl merkezi El Bab değil Rakka. Nihai hedef de 5 bin km karelik bir alanı temizlemektir" dedi. 

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: El-Bab operasyonuyla Fırat Kalkanı ​Harekâtı hedefine ulaşmış olacak

Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'de yürüttüğü Fırat Kalkanı harekâtıyla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, 173 gündür devam eden harekâtla ilgili olarak "Bizim buradaki hedeflerimizi biliyorsunuz, terörden arındırılmış güvenli bölge için çalışma yapıyoruz. Bu çalışmanın Doğu ayağında Cerablus, Batı ayağında El Rai vardır. Güney'e doğru ilk etapta Dabıq halloldu, ondan sonra El Bab hallolmak üzere. Bundan sonraki süreçte Rakka ve Mümbiç olayı vardır" ifadesini kullandı. 

 Erdoğan'ın gazetecilerin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

Bahçeli, Rusya'nın Türk birliğini El Bab'da vurulmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu...

"Bizim buradaki hedeflerimizi biliyorsunuz, terörden arındırılmış güvenli bölge için çalışma yapıyoruz. Bu çalışmanın Doğu ayağında Cerablus, Batı ayağında El Rai vardır. Güney'e doğru ilk etapta Dabıq halloldu, ondan sonra El Bab hallolmak üzere. Bundan sonraki süreçte Rakka ve Mümbiç olayı vardır. Bu konuyla ilgili olarak da ABD'nin yeni yönetimi ve CIA ile düşüncelerimizi paylaştık. Koalisyon güçleriyle de paylaştım. Bizler buradaki her türlü altyapı çalışmalarında görev alırız, eğer başarırsak oradaki konutları yapacak olursak burada yeni bir süreç başlayacaktır. İnsanlara kendi ülkelerine dönme fırsatı vermiş olacağız. Uçuşa yasak bölge konusu da var. Bu bölgenin uçuşa yasaklanmazsa hiçbir işe yaramayacaktır. En önemlisi tabii eğit-donat olayıdır. Başından beri bizler yürütüyoruz. ÖSO, eğit-donat kapsamında yetiştirilmiş bir ordudur. Onlar da yerli halk olması hasebiyle, tabii can siperane bu mücadelede yer almaları hasebiyle çok faydalı olmuşlardır. Çok da şehit vermişlerdir"

Numan Kurtulmuş, El Bab'dan sonra Fırat Kalkanı Harekâtı'nın nihai hedefine ulaşacağını söyledi. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

"El Bab’dan sonra durmak… Böyle bir şey yok. Orada bir iletişim sıkıntısı olabilir. El Bab bir defa bizim nihai hedefimiz değildir. Şu ana kadar biliyorsunuz 3 bini aşkın DEAŞ’lıyı etkisiz hale getirdik. DEAŞ’ın asıl merkezi El Bab değil Rakka. Nihai hedef de 5 bin km karelik bir alanı temizlemektir. Bizim Türkiye olarak burada kalmak gibi bir hedefimiz yok. Bu ayrı bir konu. Nasıl Cerablus, El Rai, Dabık temizlendi, oranın kendi insanı yerleşti. El Bab da temizlenecek ve orada El BAb’lı yerleşecek. DEAŞ’ı, YPG’yi ve PYD’yi oradan boşalttıktan sonra Rakka’yı da DEAŞ’tan boşalttıktan sonra zaten bizim orada kalmamız çok ama çok lüks olur. Fakat bunu şimdi konuşmak çok erken olur diye düşünüyoruz"