Gündem

Enerji Bakanı: Enerjiye bu yıl 5 milyar lira yatırım yapacağız

Berat Albayrak, müşteri memnuniyeti odaklı yeni dönem kapsamında elektrik dağıtım firmalarına yeni hedefler getirdi

27 Mayıs 2017 13:03

Enerji Bakanı Berat Albayrak bu yıl elektrik sektörüne 5 milyar liralık yatırım yapacaklarını söyledi. Albayrak, “10 yılda 50 bin megavatlık büyüme olacak. Memnuniyette hedefimiz yüzde 80” dedi.

Sabah'ta yer alan habere göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, müşteri memnuniyeti odaklı yeni dönem kapsamında elektrik dağıtım firmalarına yeni hedefler getirdi. Memnuniyet oranını yüzde 80'e çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Albayrak, "Daha iyiye gidiyoruz, gideceğiz. Yeni hedeflerle çıtayı daha da yukarıya taşıyacağız" dedi. Albayrak, 2017 için elektrik sektöründe yatırım miktarını ise 5 milyar lira olarak belirlediklerini açıkladı. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 10. Sektör Toplantısı'na katılan Bakan Albayrak, 21 elektrik dağıtım şirketinin karnesini açıklarken, yeni dönem hedeflerini de ilan etti.

44 ilde anket çalışması yapıldı


Tüketici memnuniyeti anketini ilk olarak geçen yıl Trabzon'daki sektör toplantısında açıkladıklarını söyleyen Albayrak, bu toplantıda da Mart 2016-Mart 2017 dönemi anket sonuçlarını paylaştı. 44 ilde 22 bin 606 kişi ile anket yaptıklarını söyleyen Albayrak, geçen yıla kıyasla daha iyi bir noktaya gelindiğini dile getirerek, "Bu yeterli mi? Bence değil. Bir yıl geçti, iyi bir ilerleme var" dedi. Vatandaşın alınan hizmetten dolayı dağıtım şirketlerine verdiği puanda yüzde 20'lik bir artış olduğunu belirten Albayrak, "Geçen yıl 5 puan üzerinden 2.86 olan not bu yıl 3.45'e çıktı. Hizmetlerden duyulan memnuniyete baktığımızda ise geçen yıla kıyasla yüzde 53 artış var. Tüm vatandaşlarımız nezdinde bakıldığında iki yılı kıyaslayınca yüzde 60'lık bir seviyeye ulaşıyor. Bu yeterli değil. Bir yıllık performans pozitif bir gündemi ortaya koyuyor" diye konuştu. Anketin sonuçlarını da paylaşan Albayrak, şirketleri "tanınırlık" başlığı altında değerlendirdiklerinde, elektrik dağıtım hizmetini kimin verdiğine ilişkin soruya tüketicinin yüzde 46'sının doğru cevap verdiğini, yüzde 54'lük kesimin ise elektrik dağıtım hizmetini "devlet veriyor" şeklinde yanıtladığını anlattı. Albayrak, 'Her gün elektrik kesiliyor' diyen vatandaşların oranında ise yüzde 19'luk bir düşüş olduğunu ifade ederken, 'haftada bir iki kez kesiliyor' diyende yüzde 40, 'ayda bir iki kez kesiliyor' diyende yüzde 50'lik bir düşüş olduğunu, 'Elektrik nadir veya hiç kesilmiyor' diyende ise yüzde 60'lık artış olduğunu söyledi. Albayrak, kesintiden önceden haberdar olma oranının ise yüzde 64 olduğunu anlattı.

"Hedefimiz enerji köprüsünün ötesi"


Albayrak, Türkiye'nin nükleer enerjide de önemli adımlar attığını ve en kısa sürede hayata geçirmek için çok çalıştıklarına vurgu yaptı. Türkiye'nin doğalgaz depolama çalışmalarına da dikkati çeken Albayrak, "Hedefimiz 2023'e kadar toplamda 10 milyar metreküpün üzerinde bir doğalgaz depolama hedefini hayata geçirmek. Yani Türkiye'nin yıllık tüketiminin en az yüzde 20'sini depolayan bir kapasiteye ulaşmak. Türkiye olarak, enerji köprüsü olmanın ötesine geçmek istiyoruz" dedi.