Gündem

CHP, YSK'nın mühürsüz oy kararını Danıştay'a taşıdı

CHP, kararı AYM ve AİHM'e de taşıyacaklarını açıklamıştı

21 Nisan 2017 17:05

Cumhuriyet Halk Partisi, mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin Yüksek Seçim Kurulu işleminin iptali talebiyle Danıştay'a başvuruda bulundu. Başvuruyu, CHP'nin avukatı Atilla Kart yaptı.

Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin YSK işleminin iptali talebiyle Danıştay'da dava açacaklarını açıklamıştı.

Tezcan'ın yazılı açıklaması şöyleydi:

"Mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin YSK işleminin iptali talebiyle bugün Danıştay’da dava açıyoruz. Ayrıca dava sonuna kadar halkoylaması sonuçlarının kesinleştirilmesinin önlenmesi için yürütmeyi durdurma talep ediyoruz. Avukatımız Atilla Kart bugün Danıştay’a dava dilekçesini verdikten sonra saat 16.00’da YSK önünde gerekli açıklamaları yapacaktır. İster Hayır ister Evet demiş olsun oy kullanan 49 milyon vatandaşımızın hakkını korumak için hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğiz."

Atilla Kart: YSK'nın seçim sonuçlarını kesinleştirmemesi gerekir

CHP adına başvuruyu yapan Atilla Kart, "Yürütmenin durdurulmasını da talep ettik" dedi. Kart, YSK'nin bu kapsamda seçim sonuçlarını kesinleştirmemesi gerektiğini söyledi.

Atilla Kart, Danıştay'a başvuru sonrasında şu açıklamalarda bulundu:

"Sadece Hayır oyu verenlerin hukukuna değil, Evet oyu verenlerin de hukukuna sahip çıkıyoruz. Vatandaşlarımızın iradelerine sahip çıktığımız gibi 80 milyon vatandaşımızın da hak ve hukukuna sahip çıkıyoruz.

Anayasa'nın 79. maddesi 1. fıkrasına göre yargı organları, yani burada YSK, seçimlerin genel yönetim ve denetimi ile sorumludur. Oy kullanımı bitmiştir, tasnif yapılmıştır, o aşamada ilçe ve iller üzerinden gelen talepler hakkında YSK, adeta bir yargı organı gibi değerlendirme yapıp karar vermiştir. Oyların kullanılmasından ve sandıkların kapanmasından sonraki aşamadır. Sandıkların kapanmasından evvel, 298 sayılı yasanın ilgili maddelerinde orada ilçe seçim kurulu ve sandık kurullarının zarfları ve pusulaları ne şekilde mühürleyecekleri, kimlerin huzurunda yapılacağı ve tasnif aşamasında mühürsüz olan oy ve zarflar ile geçersiz olan oyların tespit edileceği yer alıyor. Mühürsüz oy, mühürlü oy, geçerli, geçersiz oy ayrımını sayfalarla izah etmiş.

Burada tam kanunsuzluk hali söz konusudur. Hukuka, yasaya aykırılıktan söz etmiyorum, tam kanunsuzluktan söz ediyorum. Yani yok hükmünde olan bir işlemden söz ediyorum. Yargı demokrasiye sahip çıkmak zorunda.

Yaptığımız başvuru idari işleme karşı, yargısal denetime karşı değildir. Başvurunun kesin sonucuna kadar yürütmenin durdurulması talebinde de bulunduk. Bugün YSK'ya ayrıca bir dilekçe de verdim. YSK, Danıştay'ın kararı hakkında, karar netleşmeden seçim sonuçlarını kesinleştirmemesi gerekir."