Gündem

CHP kulisi: İstanbul için Salıcı konuşuluyor

CHP, 30 Kasım'da 300'e yakın belediye başkan adayını açıklayacak

23 Kasım 2018 13:52

CHP'de 30 Kasım Cuma günü yapılacak Parti Meclisi toplantısında, 300'e yakın belediye başkan adayının ismi açıklanacak. Büyükşehir adaylıkları için İyi Parti ile pazarlıklara da gözlerin çevrildiği CHP’de, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir için kadın aday arayışında olduğu belirtildi. İstanbul Milletvekilleri Akif Hamzaçebi, Gürsel Tekin’in yarışta olduğu İstanbul Büyükşehir adaylığı için kulislerde Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın adı konuşmaya başlandı.

Sözen’in adı da bilinmiyordu

Canan Kaftancıoğlu’ndan önce İstanbul İl Başkanlığı da yapan Salıcı dönemi CHP ve halkla buluşma açısından başarılı olarak nitelendiriliyor. CHP, İstanbul’da yaptığı ve ‘nasıl bir belediye başkan adayı görmek istiyorsunuz’ sorusunu yönlendirdiği kamuoyu yoklamasına  İstanbullulardan belediyeciliği bilen, kapsayıcı ve toplum kesimlerini dışlamayan, sakin ve deneyimli bir yerel yönetici yanıtları almıştı.

CHP kulislerinde Nurettin Sözen adı son günlerin en çok konuşulan isimlerinden. 1989 yılında aday gösterildiğinde Sözen’in adının çok az  kimse tarafından bilindiğine dikkat çeken CHP’liler asıl meselenin herkesin oyunu alabilecek bir isim olduğuna işaret ediyor.

Mansur Yavaş’ı iki tarafta istemiyor mu?

‘Rozetsiz’ belediye başkanlığı açıklamasıyla ittifak yolunda yürüyen CHP ve İyi Parti kanadında ayrı ayrı soğuk rüzgar estiren Mansur Yavaş ismi üzerinde henüz bir uzlaşma görünmüyor. Kulislerde, Mansur Yavaş ismi birinden biri benimsemiş olsaydı çoktan adı açıklanmış olurdu yorumları yapılıyor. CHP,  Ankara arayışını sürdürüyor.

CHP Ankara’dan vazgeçmez

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, son açıklamasında, CHP'nin Muğla, Aydın, Tekirdağ ve İzmir'de seçimi alabileceğini açıkladığını, Balıkesir'de belediye başkan adayını ilan ettiğini, diğer 3 ilin ise Doğu ve Güneydoğu'da olduğunu belirterek, iki partinin 9 büyükşehir üzerinden görüşmeleri yürüteceğinin görüldüğünü açıklamıştı.

Bu nedenle CHP’den Bülent Tezcan, İyi Parti’den genel başkan yardımcısı Koray Aydın'ın yürüttüğü iş birliği görüşmeleri 9 il üzerinden yapılıyor. Görüşmelere ilişkin her iki parti tarafından olumlu gittiği  açıklamaları dikkat çekiyor. Kulislerde, CHP’nin Ankara’yı pazarlık konusu yapmayacağı ve İyi Parti’ye vermeyeceği konuşuluyor. Buna karşın,  İyi Parti’nin CHP’yi destekleyeceği İstanbul’da iki ya da üç adet ilçeyi istediği söyleniyor. İyi Parti’nin, Adana, Mersin, Manisa, Muğla’da güçlü olduğu belirtiliyor.

CHP, 24 Ekim'de 105, 14 Kasım'da ise 147 adayını açıklamıştı. CHP PM, 30 Kasım'da gerçekleştireceği toplantıda  300'e yakın belediye başkanının ismini belirleyecek.