Dünya

BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura görevi bırakıyor

Birleşmiş Milletler Temsilcisi Staffan de Mistura kasım sonunda görevi bırakacağını açıkladı

17 Ekim 2018 23:16

Birleşmiş Milletler Temsilcisi Staffan de Mistura kasım sonunda görevi bırakacağını açıkladı.

4 yıl 4 aydır yürüten Staffan de Mistura, 'tamamen kişisel sebeplerden' dolayı kasım ayı sonunda görevi bırakacağına dair BM Güvenlik Konseyi'ni bilgilendirdi.

De Mistura'dan önce eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve deneyimli Cezayirli diplomat Lahdar Brahimi, Suriye savaşında BM adına arabuluculuk yapmaya çalışmıştı.

BM'nin 40 küsur yıllık diplomatı, görevi bırakmadan önce, Suriye için yeni anayasa taslağı hazırlayacak komite konusunda uzlaşı sağlamak istediğini belirtti.

omitenin oluşumuyla ilgili Suriye hükümetinin itirazları olduğunu dile getiren İtalyan kökenli siyasetçi-diplomat, hükümetin ve muhalefetin 50'şer kişilik heyetleriyle Suriye Anayasa Komitesi'nde yer almaları konusunda anlaşma olduğunu, ama BM'nin Suriyeli uzmanlar, sivil toplum, bağımsızlar, aşiret liderleri ve kadınlardan oluşturduğu 50 kişilik heyetteki temsilcilere hükümetin itirazı olduğunu ifade etti.

Suriye hükümetinden davet aldığını açıklayan De Mistura, Suriye Anayasa Komitesi meselesini görüşmek üzere gelecek hafta Şam'a gideceğini duyurdu.

Ayrıca Astana sürecinin üç garantörü Rusya, İran ve Türkiye'nin temsilcilerini bu ay sonuna dek Cenevre'de görüşmeye davet etme planını aktaran BM diplomatı, Batılı ülkelerle müttefiklerinden oluşan Küçük Grup'la da görüşmeyi planladığını kaydetti.