Sağlık

'Bebekleri, havaya atarak sevmeyin'

Bebeği mutlu etmek için yapılan ayakta sallamak, zıplatmak, havaya atıp tutmak hiç umulmadık sağlık sorunlarına yol açıyor

29 Temmuz 2015 12:15

Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ercan Tutak, bebekle oynarken ve onu uyuturken dikkat edilmesi gerektiğini belirtip, yapılan bazı yanlış davranışlar konusunda da uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Ercan Tutak, bebekle oynarken ve onu uyuturken dikkat edilmesi gerektiğini belirtip, “Bebekleri havaya atarak sevmek bağırsak düğümlenmesi neden olabiliyor" dedi. 

6 ay - 2 yaş arası bebekler konusunda uyarıda bulunan Doç. Dr. Tutak, şu bilgileri verdi; “Bebek, her havaya atılıp tutulduğunda iç organlar yer değiştirebilmektedir. Bağırsağın da dolaşımı bozulmakta hatta her harekette bağırsak bağırsağın içine girebilmektedir.

Ayrıca bebeğin başının tavana değmesi ya da tutulamayıp yere düşmesi sonucunda oluşacak travmalar da ciddi sağlık sorunlarına hatta kalıcı sakatlıklara zemin hazırlamaktadır."
Bebekleri ayakta değil dizde sallayın

Doç. Dr. Ercan Tutak, bebekler uyuması için mümkünse ayakta sallanmaması uyarısında bulunarak, “Eğer sallamadan uyumuyorsa özellikle küçük bebeklerde dize alınıp çok yavaş, bütün gövdesi uyumlu hareket edecek şekilde sallanarak uyutulabilir.

Yetişkinlerde beyin dokusu kafatasının içini tamamen doldurmuştur oysa bebeklerde öyle değildir ve her harekette aşırı sallanır. Dolayısıyla beyin dokusunda sinir hücre kaybına yol açabilir. Ayrıca bebekleri koltuk altından kavrayıp sarsmak, kafa öne ve arkaya hızla gidip geleceği için retina kanamalarına ve kafa içi kanamalarına neden olabilir" diye konuştu.