Sağlık

Bayramda ağız sağlığına dikkat etmek için yapılması gerekenler

Kurban Bayramı'nda ağız ve diş sağlığına daha da dikkat etmek gerekiyor

20 Ağustos 2018 17:14

T24

Ağız ve diş sağlığı, et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda daha büyük bir önem kazanıyor. Gerekli önlemler alınmazsa, lezzetli et yemekleri ile bol şerbetli tatlıların bolca tüketildiği bu dönemde rahatsızlıklarla karşı karşıya kalınabilir.

Ağızda eksik diş sonucu oluşan boşluklar veya ağızda uygunsuz protezlerin varlığı, hastaların özellikle de et tüketiminin fazla olduğu Kurban Bayramı’nda, dişlerin arasında kalan lifler, diş eti iltihabına, ağız kokusuna, diş eti apsesine  yol açabilir. Diş aralarına sıkışan et liflerini çıkarmak için kullanılan kürdanlar da diş etlerine ciddi şekilde zarar veriyor.

Kurban Bayramı’nda yapılan ev ziyaretlerinde ikram edilen içecekler de diş sağlığını derinden etkileyebilir. Asitli ve şekerli içeceklerin bir de çok soğuk şekilde tüketilmesi, dişlerde çatlamanın oluşmasına neden olur.

Protez Uzmanı İlker Arslan, bayram öncesi şunlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi:

  • Brezilya’lı bilim adamlarının yaptığı araştırmada  kahve tanelerinin içindeki bir maddenin, bakterilerin dişe yapışmasını engellediği ortaya çıktı. Bayram ziyaretlerinde içecek olarak şekersiz kahveyi tercih edin.
  • Çantanızdan, diş macunu, diş ipi ve diş fırçanızı ihmal etmeyin.
  • Bayramda diş fırçalama sayısını, en az günde 3’e çıkarın, fırsat bulduğunuzda dişlerinizi fırçalayın.
  • Dişlerinizi fırçalayamıyorsanız ağzınızı bol su ile çalkalayın ve bol su için.
  • Ara öğünlerde, dişlerde mekanik temizlik sağlayarak plak oluşumunu önleyen elma ve armut gibi meyveler tercih edin.
  • En önemlisi ise bayram tatilini, diş ağrısı çekmeden geçirmek için mutlaka diş hekiminize başvurarak dişlerinizi kontrol ettirin.