Gündem

Başbakan Yardımcısı: Cumhurbaşkanlığı 2017 için altın vuruş olacak

Canikli 2017 yılında 600 binin üzerinde net istihdam kapasitesi oluşacağını da söyledi

30 Aralık 2016 17:54

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik düzenlemeye değinerek "Güçlü ve istikrarlı yönetim yapısının oluşumunu sağlayacak Cumhurbaşkanlığı 2017 yılı için altın vuruş olacaktır" dedi.

İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 80'lerin üzerine çıkacağını ve 600 binin üzerinde net istihdam kapasitesi oluşacağını söyleyen Canikli  "2017'de iş olanakları ve istihdamı artırmaya, özel sektör firmalarımızın maliyetlerini düşürmeye yönelik tedbirlerimiz devam edecek. Özel sektörümüzün asgari ücret desteğinden yararlanmaları, prime esas gün sayısına karşılık gelecek şekilde 2017 ocak, şubat, mart primlerini, ekim, kasım, aralık aylarına öteliyoruz" diye konuştu.

Canikli, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı destek paketi kapsamda firmaların bugünkü nakit ihtiyaçları ya da nakit akışında dengesizlik nedeniyle ortaya çıkacak likidite ihtiyaçları ile gelecek dönemde ortaya çıkması muhtemel ihtiyaçları gidermek amacıyla Kredi Garanti Fonu'nun garantisiyle 250 milyar liraya kadar kredi hacmi oluşturulduğunu da anımsattı.

Aynı zamanda ekonomiye ciddi satın alma gücü enjekte ettiklerini de ifade eden Canikli, bunu gelecek yıl 500 bini kamu desteği ve özel sektör eliyle, 100 bini ise kamu eliyle olmak üzere toplam 600 bin yeni istihdam imkanı açarak gerçekleştireceklerini belirtti. Canikli, "İhtiyaç hasıl olması halinde bu rakamlar daha da artırılacaktır. Bu şekilde marjinal tüketim eğilimi yüksek olan gruplara, talebin artırılması için aynı zamanda hem istihdam potansiyeli oluşturulması, hem de bu kesimlere ciddi bir satın alma gücü veriyor, talep artışına neden olacak kaynak aktarıyoruz." şeklinde konuştu.