Gündem

Başbakan Yardımcısı Akdağ: Afrin'i Esad'a vermeyiz

"2023 yılına kadar AB'ye girmek Türkiye'nin net hedefidir"

17 Mayıs 2018 03:57

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Özgür Suriye Ordusu ile birlikte yürütülen Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında TürK Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kontrolüne geçen Afrin bölgesi için yaptığı değerlendirmede "Afrin'i Esad yönetimine geri vermenin hiçbir şekilde söz konusu olmayacağını" ifade etti.

Akdağ, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) diğer tüm adaylardan daha önce girmeyi hak ettiğini" savunarak,  bunun gerçekleşmesine "siyasi nedenlerin" engel olduğunu iddia etti ve “5 yıl içinde Türkiye'nin AB üyesi olmasını hedeflediklerini” söyledi.

Die Welt gazetesinde yayınlanan röportajında Akdağ, "AB'nin genişleme konusunda tamamıyla adaletsiz davrandığını" söyledi. Akdağ, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılının kutlanacağı "2023 yılına kadar AB'ye girmek Türkiye'nin net hedefidir" dedi.

Akdağ, Türkiye'de son dönemde çok sayıda gazeteci, eğitimci ve memurun tutuklanmış olması ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalarla ilgili soruya verdiği yanıtta, Türkiye'nin bir 'darbe girişimi atlattığını' ve 'olağanüstü hal kanunlarının bu nedenle geçici olarak var olduğunu' söyledi.

"Avrupalılar bizi hayal kırıklığına uğrattı" diyen Akdağ, "birçok darbecinin Almanya da dahil olmak üzere Avrupa ülkelerinde bulunduğunu" ve "bunun kabul edilemez olduğunu" ifade etti.

“Tek amacımız Türkiye'nin güvenliğini korumak”

Akdağ, Türkiye'nin Afrin'e düzenlediği harekatla ilgili soruya verdiği yanıtta ise "Afrin'i Esad yönetimine geri vermenin hiçbir şekilde söz konusu olmayacağını" söyledi.

Türkiye'nin bölgeye 'uzun vadede yerleşmek istemediğini' belirten Başbakan Yardımcısı, "Tek amaçlarının YPG gibi terörist Kürt grupları karşısında Türkiye'nin güvenliğini korumak ve bölgeyi en kısa sürede Suriye halkına geri vermek" olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte yürüttüğü 'Zeytin Dalı Harekatı', 20 Ocak tarihinde başlamıştı. TSK ve ÖSO, mart ayında Afrin'de kontrolü sağlamıştı.