Dünya

Avustralya'da 216 mesleği çalışma vizesi dışında bıraktı

Çeşitli mühendislik alanlarının yanı sıra, sanat, sinema, sağlık ve havacılık alanlarındaki 216 meslek grubu 4 yıllık çalışma vizesinin kapsama alanı dışında bırakıldı

19 Nisan 2017 20:32

Avustralya Göçmenlik Enstitüsü (MIA) nitelikli işçilerin 4 yıla kadar ülkede çalışmasına izin veren 457 numaralı vizenin kaldırılmasıyla, 216 meslek gurubunu liste dışı bıraktı.

Federal hükümetin çalışma vizesi kararını değerlendiren MIA Victoria ve Tazmanya Şube Başkanı Şahin, 457 numaralı çalışma vizesinin kademeli olarak Mart 2018'de tamamen kaldırılacağını söyledi.

Karardan, Avustralya'ya artık çalışma vizesiyle gelmenin tamamen imkansız hale getirildiği anlamını çıkarmamak gerektiğini ifade eden Şahin, "Son yıllarda, 457 numaralı çalışma vizesi, 'bir kişiyi vasıflı bir meslek sahibi gösterip vasıfsız bir işte çalıştırmak gibi' suistimaller nedeniyle kötü bir şöhret edindi. Hükümet, bu nedenle aşırı sağcı politikacıların da hedefi haline gelen, kötü şöhrete sahip bu vizeden kurtularak yerine yeni bir vize getirmek istiyor. Yani çalışma vizeleri tamamen kaldırılmıyor, sadece bazı sınırlamalar ve zorlaştırmalar getiriliyor." dedi. 

Çeşitli mühendislik alanlarının yanı sıra, sanat, sinema, sağlık ve havacılık alanlarındaki 216 meslek grubunun vasıflı meslekler listesinden çıkartıldığını aktaran Şahin, 435 meslek grubunun listede yer almaya devam ettiğini belirtti.

Ayrıca Şahin, şu anda en fazla 4 yıllık verilen çalışma vizesinin bundan sonra bazı meslek gruplarına 2 yıllığına verileceğini, bazı meslekler için 4 yıl uygulamasının devam edeceğini bildirdi.

 

"Çalışma vizelerinin tamamen kalktığı anlamına gelmiyor"

 

Yeni kurallar gereği, çalışma vizesine başvuran herkesten artık "adli sicil kaydı" isteneceğini dile getiren Şahin şöyle devam etti: 

"Kısaca söylemek gerekirse değişiklikler bazı vize ve başvuru sahiplerini olumsuz etkileyebilir ancak bu Avustralya'da çalışma vizelerinin tamamen kalktığı ya da imkansız derecesinde zorlaştırıldığı anlamına gelmiyor. Çalışma vizesine başvurmayı düşünen kişilerin, mutlaka kayıtlı bir göçmen acentesiyle görüşerek söz konusu değişikliklerden nasıl etkileneceklerini tam olarak öğrenmeleri gerekiyor."

Avustralya'ya 457 numaralı çalışma vizesiyle gelen Türklerin sayısını tam olarak bilmediğini belirten Şahin, vizeden en çok yaralanan ülkeler listesi göz önünde bulundurulduğunda, 500 ila bin Türk vatandaşının durumdan etkilenebileceğini söyledi.

457 numaralı çalışma vizesi, 1996'da dönemin Başbakanı John Howard tarafından, ihtiyaç duyulan mesleklerdeki açığı kapatmak üzere yabancı ülkelerden nitelikli eleman istihdamına imkan sağlamak amacıyla başlatılmıştı.

Vizeden en çok İngiltere, Hindistan ve Çin'den kalifiye meslek sahipleri yararlanıyordu. Göçmenlik Bürosu verilerine göre, geçen yıl 95 bin 758 kişi bu vizeden yararlanmıştı.