Gündem

AP'den tutuklu gazeteciler için mektup kampanyası: Binlerce kilometre uzakta da olsak yanınızdayız

"Türkiye’nin otoriter bir rejime dönüşmesini izlediğimiz bugünlerde..."

07 Nisan 2017 12:34

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) önerisiyle Avrupa Parlamentosu (AP) vekilleri Türkiye’de tutuklu gazetecilere destek amacıyla mektup-kart gönderme kampanyası başlattı. Yeşiller Partisi grubu kampanya çerçevesinde dün Cumhuriyet'in tutuklu çizeri Musa Kart’a bir mektup yollayarak “Dayan Musa” dedi. Mektup yazılacak isimler arasında Cumhuriyet Yayın Danışmanı ve Uluslararası Basın Enstitüsü Yönetim Kurulu üyesi Kadri Gürsel ve gazetemiz muhabiri Ahmet Şık’ın da olduğu duyuruldu.

Musa Kart’a yollanan AP Yeşiller Grubu adına eşbaşkanlar Ska Keller ve Philippe Lambert ile Fransız Yeşil parlamenter Eva Joly’nin imzalarını taşıyan mesajda, “Bu mektubu, sana dayanışma duygularımızı göndermek, yalnız olmadığını bir kez daha hatırlatmak ve Türkiye’nin otoriter bir rejime dönüşmesini izlediğimiz bugünlerde senin mizahi bakış açının eksikliğinin hissedildiğini söylemek için yolluyoruz” ifadelerine yer verildi. Mektup “Dayan Musa! Binlerce kilometre uzakta da olsak, belki varlığımızın farkında olmasan da biz senin yanındayız, özgür basının ve demokratik bir Türkiye’nin yanındayız” sözleriyle son buldu.

Gazeteci hapishanesi

RSF’nin kampanyayı duyuran bülteninde, Türkiye’nin dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi haline geldiği ve darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal döneminde tutuklanan çoğu gazetecinin henüz hâkim karşısına çıkamadığı vurgulandı. Bültende, RSF’nin AP’deki beş gruptan, Türkiye’den 5 gazeteciye mektup yollamasının istediği belirtildi ve mektup yazılacak diğer isimlerin Nazlı Ilıcak, Şahin Alpay, Kadri Gürsel ve Ahmet Şık olduğu açıklandı.

Gazetecilik suç

Kampanyayla ilgili konuşan RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, “Bugün Türkiye’de gazetecilik suç haline getirilmiştir. Türkiye’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a karşı eleştirel bir editöryal politikanın karşılığı terörizm iddiasıyla hapse atılmaktır” dedi. Türkiye, RSF’nin 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 151’inci sırada yer alıyor.