Gündem

"Ankara katliamı sanığı serbest bırakıldı" haberine yalanlama: O IŞİD'li hiç yakalanmadı, isim benzerliği var

"Haberin tamamen gerçek dışı olduğu tespit edilmiştir"

23 Şubat 2018 15:45

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara katliamı sanığı IŞİD'li Nusret Yılmaz'ın serbest bırakıldığına dair haberleri yalanladı. Başsavcılık, Adalet Bakanlığı'nın resmi yazısı üzerinden yapılan haberlerin isim benzerliği kaynaklı olduğunu belirtti. Bakanlığın yazısında ise bu isim benzerliğinden bahsedilmemişti. Başsavcılık'tan yapılan açıklamada, "Nusret Yılmaz'ın ise hiç yakalanamadığı, dolayısıyla serbest bırakılmasının söz konusu olmadığı, yapılan haberin tamamen gerçek dışı olduğu tespit edilmiştir" dendi.

21 Şubat'ta IŞİD'li Nusret Yılmaz'ın hakkında yakalama kararı varken serbest bırakıldığını haberleştirdi. Gazetelerin haberine kaynak ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na Adalet Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen bir yazıydı. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, haberlerin yayımlanmasının 2 gün ardından dava kapsamında aranan Nusret Yılmaz'ın Gürcistan'a geçmeye çalışırken yakalandığı ancak Türk makamlarına teslim edilmesinin ardından serbest bırakıldığına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını, bahse konu kişinin bir başka Nusret Yılmaz olduğu bildirildi.

Cumhuriyet'in bugün internet sitesinden paylaştığı Adalet Bakanlığı yazısında ise habere kaynak olan Nusret Yılmaz hakkında herhangi bir isim benzerliğinden bahsedilmiyor.

"Hiç yakalanmadı, serbest de bırakılamaz"

Başsavcılıktan yapılan açıklamada özetle şu ifadeler kullanıldı:

"Olayın isim benzerliğinden kaynaklandığının anlaşılması üzerine hakkında yakalama kararı bulunmayan Nusret Yılmaz'ın serbest bırakıldığı, mahkemelerce hakkında yakalama kararı çıkarılan Nusret Yılmaz'ın ise hiç yakalanamadığı, dolayısıyla serbest bırakılmasının söz konusu olmadığı, yapılan haberin tamamen gerçek dışı olduğu tespit edilmiştir."

Cumhuriyet, Adalet Bakanlığı'nın imzası bulunan belgeyi Akşam gazetesinin “Cumhuriyet'ten alçak yalan” başlıklı haberinden sonra paylaştı.

Cumhuriyet: Gerçeği yansıtmama durumu varsa bakanlıktan kaynaklanıyor

Cumhuriyet'in haberinde şu ifadeler yer aldı:

"Cumhuriyet'in haberinin dayanağı Adalet Bakanlığı'nın resmi bir yazısıdır. Bu yazı, Nusret Yılmaz'ın sanığı olduğu Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Gar katliamı dosyasına girmiştir. Yazıda, Nusret Yılmaz'ın Adıyaman Besni doğumlu olduğu ve Gar katliamı sanığı olduğu açıkça belirtilmiştir. Yazıda, isim benzerliğine ilişkin hiçbir bilgi yoktur.

 Bu resmi belge niteliğindeki yazı, elbette haber değeri vardır ve Cumhuriyet bunu yayımlamıştır. Eğer ortada bir 'gerçeği yansıtmama' durumu varsa, bu Adalet Bakanlığı'ndan kaynaklanmaktadır. Gürcistan'a geçen Nusret Yılmaz'ın IŞİD üyesi Nusret Yılmaz olduğunu belirten Cumhuriyet değil, Adalet Bakanlığı'dır.