Politika

Binali Yıldırım, AKP'nin 3. Genel Başkanı oldu; Erdoğan hükümeti kurma görevini verdi

Yıldırım'ın hükümeti salı günü açıklaması bekleniyor

21 Mayıs 2016 03:00

AKP 2. Olağanüstü Kongresi Ankara Spor Salonu'nda gerçekleşti. Binali Yıldırım'ın 'tek Genel Başkan adayı' olarak katıldığı kongrede 1411 delege oy kullandı. Yıldırım, 1405 oy alarak genel başkan seçildi. 6 delegenin oyu ise geçersiz sayıldı. Tek liste halinde gidilen MKYK seçimlerinde ise 1470 delegeden 1349'u oy kullandı. MKYK Asıl Üyeleri 1343 oyun tamamını alarak onaylandı, 6 oy ise geçersiz sayıldı. 

Ahmet Davutoğlu, saat 18.00'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşüp istifasını sundu. Erdoğan, Davutoğlu ile görüşmesinden sonra Yıldırım'ı kabul etti ve yeni hükümeti kurma görevini verdi. Yeni hükümetin salı günü açıklanması bekleniyor. Yeni MKYK da pazartesi günü ilk defa toplanacak.
 

Yeni MKYK açıklandı
 

Mehmet Ali Şahin, Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Süleyman Soylu, Cemil Çiçek, Ömer ÇelikFaruk ÇelikRecep Akdağ, Mevlüt Çavuşoğlu ve Bülent Gedikli gibi önceki MKYK'da yer alan 20 isim yeni listede yer almıyor. 

AKP MKYK listesinde yer alan isimler şöyle:  

1 - Abdülhamit Gül 
2 - Ahmet Sorgun 
3 - Ali Aydınlıoğlu 
4 - Asuman Erdoğan 
5 - Ayhan Ogan 
6 - Ayşe Sula Köseoğlu 
7 - Bekir Bozdağ 
8 - Berat Albayrak 
9 - Burhan Kuzu 
10 - Cevdet Yılmaz 
11 - Çiğdem Karaaslan 
12 - Edibe Sözen 
13 - Efkan Ala 
14 - Emine Nur Günay 
15 - Erol Kaya 
16 - F. Seniha Nükhet Hotar 
17 - Fatih Şahin 
18 - Fatma Güldemet Sarı 
19 - Fazilet Dağcı Çığlık 
20 - Fevzi Şanverdi 
21 - Hamza Dağ 
23 - Hüseyin Özbakır 
24 - Jülide Sarıeroğlu 
25 - M. Galip Ensarioğlu
26 - M. Mehdi Eker
27 - Mahmut Kaçar
28 - Markar Esayan
29 - Mehmet Muş
30 - Mehmet Müezzinoğlu
31 - Murat Baybatur
32 - Mustafa Ataş
33 - Mustafa Köse
34 - Mustafa Savaş
35 - Mustafa Şentop
36 - Mustafa Yel
37 - Nurettin Canikli
38 - Özben Y. E. Gökçen
39 - Öznur Çalık
40 - Radiye S. Katırcıoğlu
41 - Ravza Kavakçı Kan
42 - Sema Ramazanoğlu
43 - Serkan Bayram
44 - Şaban Dişli
45 - Vedat Demiröz
46 - Veysi Kaynak
47 - Yasin Aktay
48 - Yaşar Karayel
49 - Zeyid Aslan
50 - Zeynep Alkış

Ahmet Davutoğlu, son kez Başbakan ve Genel Başkan sıfatıyla kürsüye çıktığı kongrede, "Yeni bir kongre için karşınıza çıkmak benim arzu ettiğim bir şey değildi. Bu durumun sizin ve milletimizin maşeri vicdanında yarattığı rahatsızlığın da farkındayım" diye konuştu. "Fiili durum hukuki hale getirilmeli, bunun yolu başkanlıktır" diyen Binali Yıldırım'ın konuşurken sesi kısıldı. Yıldırım, "Sesime inat sizlerle muhabbet etmeye devam edeceğiz. Sesim kısıldı ama gönülden gönüle giden yolları hiç kimse engelleyemez. Yeni anayasayı, başkanlık sistemini getirmeye hazır mısınız?" ifadesini kullandı. 


'Akbulut modeli' Erzincan'a geri döndü; Binali Yıldırım'ın 'yoldan çıkmayan' bir insan olarak portresi...

Binali Yıldırım'ın adaylığı 4 gün önce ilan edilmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni başbakanı görevlendirip, süratle kabinesini oluşturma imkânın tanınması için kongre akşamı görevlendirmeyi yapacağını açıklamıştı.

Kongre'de dakika dakika yaşananlar şöyle:

18.20  Binali Yıldırım, teşekkür konuşması yaptı ve "Yolumuz Erdoğan'ın yoludur; bu kongre lidere olan sadakatin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur" dedi.

18.15 MKYK listesi açıklandı.

16.15 Bekir Bozdağ, AKP Genel Başkanı'nın Binali Yıldırım olduğunu açıkladı. Bozdağ, "Oy kullanan geçerli oy sayısı 1405, geçersiz oy sayısı 6. Bu sonuçlara göre Binali Yıldırım, delegelerimizin 1405'inin oyunu alarak Yeni Genel Başkanı oldu. Binali Yıldırım'ın genel başkanlığında durmak yok yola devam" dedi.

14:39 Binali Yıldırım konuşmasını tamamladı. Kongrede konuşma yaparken sesi kısılan Yıldırım, "Sesime inat sizlerle muhabbet etmeye devam edeceğiz. Sesim kısıldı ama gönülden gönle giden yolları hiç kimse engelleyemez. Yeni anayasayı, başkanlık sistemini getirmeye hazır mısınız?" diye konuştu.

14:00 AKP'nin MKYK listesi basına sızdı. Önceki MKYK'da yer alan 20 isim, yeni listede yer almıyor. 

13:28 Başbakan Davutoğlu veda konuşmasını yaptı. "Yeni bir kongre için karşınıza çıkmak benim arzu ettiğim bir şey değildi." diyen Davutoğlu, "Bu durumun sizin ve milletimizin maşeri vicdanında yarattığı rahatsızlığın da farkındayım. Yüzde 49,5’la 24 milyon oy aldıktan sonra olağanüstü kongre kararı almamda yegane gerekçe partimizin birlik ve bütünlüğüne verdiğim değer ve AK Parti’nin zarar görmesinden duyduğum endişedir" ifadesini kullandı"

12:13 Divan Başkanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın mesajını okudu. Partililerin ayakta dinlediği mesajda, "Cumhurbaşkanı yemini ettiğim gün, AKP’yle hukuki bağım kesilmiş olabilir ama sizlerle gönül bağım hiçbir zaman kesilmedi, inşallah hiçbir zaman da kesilmeyecek. Önümüzdeki dönemde yeni anayasa ve yeni yönetim sistemi arayışları çerçevesinde cumhurla başkanı, cumhurbaşkanıyla siyasi kadrosu arasındaki iklimi olumsuz etkileyen bu çarpık uygulamanın giderileceğine inanıyorum" ifadesi yer aldı.

11:17 Başbakan Ahmet Davutoğlu da salona geldi. Binali Yıldırım, Davutoğlu'nu kapıda karşıladı. 

10:49 Binali Yıldırım salona geldi.

10:20 Binali Yıldırım evinden çıktı, Ankara Spor Salonu'na gidiyor.

09:33 Ahmet Davutoğlu ile Binali Yıldırım'ın salondakileri beraber selamlayacağı öğrenildi.

08:56 Ankara Spor Salonu'nda tribünler doldu.
 

Davutoğlu istifasını sundu
 

Başbakan Ahmet Davutoğlu,Yıldırım'ın, olağanüstü kongrede AKP genel başkanlığına seçilmesinden sonra Erdoğan'a istifasını sunmuştu.
 

Yıldırım, hükümeti kurma görevini aldı

AKP'nin yeni genel başkanı Binali Yıldırım Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan hükümeti kurma görevini aldı. Yıldırım, 65. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti kuracak. 

Görevlendirme Resmi Gazete'de
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, AKP Genel Başkanı Binali Yıldırım'ı 65'inci Cumhuriyet Hükümetini kurmakla görevlendirmesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

 

Kongreye giden süreç nasıl başladı?

 

AKP'de nisan ayında düzenlenen MKYK toplantısında il ve ilçe başkanlarını atama yetkisinin genel başkandan alarak kurula devredilmesinin ardından gün yüzüne çıkan kriz, 4 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşen Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kongreye giderek aday olmama kararı vermesinin önünü açmıştı.

 

 

HDP kongreye davet edilmedi

 

AKP yönetimi, HDP'yi kongreye davet etmedi.

 

Rusya büyükelçisi de davet edilmedi

 

Kongreye davetiyle 6 bin konuk çağrıldı. Ankara'daki diplomatik misyon temsilcilerine de davetiye gönderildi. Rusya, Suriye, Mısır, İsrail ve Bangladeş büyükelçileri ise bu ülkelerle yaşanan gerilim nedeniyle davet edilmedi.

 

Güvenlik önlemleri

 

Ankara Emniyeti AKP'nin 2. Olağanüstü Kongresi'nde 5 bin polisin görev alacağını açıklamıştı.

Güvenlik önlemleri kapsamında 22 Mayıs Pazar günü Ankara Tren Garı giriş ve çıkışlara kapatıldı.

 

İlgili Haberler